Jokkikselle uudet mestarit

1.7.2015

« Takaisin

Tämän vuoden jokamiesluokan SM:ssä, Suonenjoella ajetussa Rautalammin Kone JM-SM:ssä oli silmiinpistävää nuorten vahva esiintyminen sekä niin isäntäseuran kuin yleensäkin Savon suunnalla harrastavien sekä määrällinen että menestyksellinen kilpaileminen. 30 finalistin joukossa oli peräti kahdeksan Suonenjoen UA:n kuljettajaa.

Lopputuloksissa puolestaan oli hieman yllättävääkin se, että vaikka kilpailussa oli useita moninkertaisiakin suomenmestareita, Suonenjoella heistä kukaan ei noussut nyt kärkikolmikkoon. Kolmanneksi kisasi pitkän linjan kaveri, isäntäseuran Jari Hämäläinen. Vuosikausia kärkijoukoissa ajaneesta miehestä näki, että mies oli silminnähden iloinen kun pronssi napsahti nyt kohdalle. Samoin pitkään Kakkosella oli myös vahvaa kokemusta, sillä Pihtiputaan Petri Laitinen oli ollut aikaisemmin SM-tuloksissa jo ainakin viidesti ja parhaimmillaan kuusi vuotta sitten hopealla. Kuluvan vuoden suomenmestariksi ajoi Vesannon Teppo Puttonen. Parikymppinen kaveri ajeli hermot halliten kovatasoisen ja myös kovavauhtisen viikonlopun ykköseksi. Jonkinlaista menestystä tosin osattiin aavistellakin, sillä onhan Teppo vuoden 2011 nuorten suomenmestari.

Tämän vuoden kärkikolmikosta kukaan ei ajanut voitosta voittoon. Puttonen ja Laitinen pääsivät lauantain alkueriensä kakkossijoilla suoraan sunnuntaille, mutta Hämäläisen alkuerän neljäs sija vaati välierää, jonka samoin neljäs sija sitten vei finaalipäivälle. Sunnuntainkin Hämäläinen aloitti nelossijalla, jonka jälkeen sitten jatkoi lähtövoitolla ja kakkossijalla.

Puttoselle sunnuntain alku- ja kakkosvälierästä kirjattiin kakkossijat.

Laitinen kiri vauhtia ja otti vastaavista lähtövoitot. Semifinaalissa tämä kolmikko ei jättänyt sitten enää mitään arvailujen varaan vaan ajoivat kukin suoraan A-finaaliin.

243 ajajan lopullisessa lähtöluettelossa oli useita aikaisempien vuosien mestareita. Numerolla yksi starttasi viisinkertainen ja viikonloppuun asti mestaruutta hallinnut Antti Harju. Hänen kilpailunsa alkoi pyörähdyksellä ja päättyi lopulta semifinaalissa melkoisen vauhdikkaaseen kaatoon.

Nelinkertainen mestari Joni-Pekka Rajala puolestaan joutui riisumaan ajohanskansa sunnuntaina toisessa välierässä. Kolminkertainen mestari Juha-Pekka Mattila eteni D- ja vuoden 2013 mestari Juha Perälä B-finaaliin saakka.

Kaksinkertainen SM-pronssimies, Suonenjoen oma Timo Pellinen teki jotain jota ei ole aikaisemmin näissä kuvioissa nähty. Renkaiden mieletön pito sunnuntain kuivalla kelillä yhdistettynä auton rajuun voimaan aiheutti sen, että Pellisen Fiat nousi lähtökiihdytyksessä pystyyn. Auto palautui kuitenkin vielä maanpinnalle, mutta semifinaalissa pelkillä takapyörillä eteneminen johti rajuun kaatoon. Viikonlopun aikana kaatoja oli vain muutama ja niistä selvittiin onneksi normaaleilla kaadon jälkeisillä tarkastuksilla.

Kun Suonenjoen UA järjesti edellisen JM-SM-kilpailun 1982, katsojia oli reilut 10.000. Nyt uusitulle Ritomäen RC-rata-alueelle oli saapunut kahtena päivän yhteensä noin 7.000 vauhtiviikonlopusta nauttivaa. Ostotarjouksessa jätettiin 3.566 tarjousta.

teksti: Suonenjoen UA / tiedotus
kuva: Toni Ollikainen

Design Mainostoimisto Ajaton Oy