Lajit - Rata-ajo

Suomalainen rata-ajo on pysynyt vakaalla pohjalla viime vuodet. Suomalaisten jatkuva kansainvälinen menestys rata-autoilun kuninkuusluokassa Formula 1 -sarjassa takaa lajin mielenkiinnon myös kansallisesti. Kartingista kilpailijan uraputki jatkuu usein rata-autoiluun. Rata-ajossa on valittavana mielenkiintoisia formula- ja ns. "koppiautoluokkia". Lajiliiton valmennustoiminta on tuottanut nuoria kuljettajalupauksia menestyksellisesti maailman moottoriradoille jo usean vuoden ajan.

Radat: Rata-autoilussa ajetaan Suomessa niin SM- kuin kansallisella tasolla. Kilpailuja järjestetään vuosittain kymmenkunta. Suomen viisi moottorirataa ovat Hämeenlinnan Ahvenisto, Alastaro, Jurvan Botniaring, Vetelin Kemora sekä Virtasalmen Motopark. Tämän lisäksi Seinäjoella ajetaan joka vuosi Vauhtiajoja.

Luokat: Rata-SM sarjan yhteydessä ajetaan SM, CUP ja Trophy luokkien mestaruuksista.
Tämän hetken suosituimpia luokkia ovat Legendsit, V1600 ja BMW-merkkiluokka. Nuorten kuljettajien yhdeksi kehitysportaaksi on noussut V1600 ja Formula Ford.

Kaudella 2015 ajetaan kokeilulähtöinä T1600 luokkaa joka asettuu selkeästi V1600-luokan yläpuolelle suorituskyvyltään. Uusi T1600-luokka toimisi näin aiemmin laaditun strategian mukaisesti kuljettajapolulla, kun edetään V1600-luokasta tehokkaampiin autoihin. Nykyisellään porras V1600-luokan ja Porsche GT3- tai V8 Thundercar-luokan välillä on kohtuuttoman suuri.


Katettujen kilpureiden puolella kansalliset luokat elävät hyvin aktiivisten harrastajien toimesta. Luokkia on useita ja jokainen rata-autoilukärpäsen purema harrastaja löytää varmasti itsellensä sopivan luokan kilpailemiseen.
Myös Historic Race Finlandin järjestämä oma sarja historic- ja harraste kilpureille kerää runsaasti hieman iäkkäämmästä kalustosta kiinnostuneita harrastajia.

Kuorma-autot: Radoilla kilpaillaan myös kilpakuorma-autoilla. Nämä ratojen jättiläiset kilpailevat lähinnä Alastaron ja Kemoran moottoriradoilla. Aiemmin tämän luokan suomalaisedustajia kilpaili menestyksekkäästi myös kansainvälisillä radoilla. Tänä päivänä kilpailusaavutukset ovat keskittyneet lähinnä kovalle kansalliselle tasolle.

Design Mainostoimisto Ajaton Oy