Liittovaltuustolle uusi puheenjohtaja Sakari Klemola

22.4.2016, Terhi Heloaho

Järjestötoiminta

Kuinka liiton päätöksenteko toimii?

AKK-Motorsport ry:n liittovaltuusto valitsi uuden puheenjohtajan viikko sitten järjestetyssä kokouksessaan. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Vetelistä, Kemoran-moottoriradan kupeesta pitkän linjan autourheilu-harrastaja Sakari Klemola (kuvassa vas.) joka vastaanotti nuijan edeltäjältään Markku Muilulta (oik.).

Sakari Klemola on tekijämies Keski-Pohjanmaalta. Hän lähti ehdolle muunmuassa siksi, että puheenjohtajana hänellä on mahdollisuus päästä syvemmälle päätöksenteon taustoihin. Liittovaltuuston puheenjohtaja saa halutessaan osallistua myös AKK:n hallituksen kokouksiin, joten siellä käydyt keskustelut avaavat päätösten perusteita.

- Olen ollut yli kolmekymmentä vuotta mukana lajissa kilpailijana, kilpailun järjestäjänä ja järjestöpuolella ja uskon että pystyn saamaan päätöksenteossa  kuuluville myös ruohonjuuritason harrastajan ääntä, Klemola kertoo.

Harrastajalle ei ole läheskään aina selvää,
kuinka päätökset syntyvät

Juuri  perusharrastajan äänen kuuluminen onkin demokraattisessa päätöksenteossa tärkeää. Autourheilun harrastajalle ei ole läheskään aina selvää, kuinka päätökset syntyvät, joten Klemola haluaakin avata sitä hiukan.

 

- AKK:n korkein päättävä elinhän on kahden vuoden välein järjestettävä liittokokous, jossa liiton kaikki jäsenseurat voivat käyttää äänioikeuttaan.

 

AKK:n strategian mukaisesti Suomi on jaettu  maantieteellisesti 8 eri alueeseen ja liittokokous valitsee alueiden syyskokouksien esitysten perusteella ehdolla olevat henkilöt tehtäviinsä.  Tällähetkellä liittovaltuusso käyttää päätösvaltaa 32 jäsentä ja heillä on jäsenseurojen suora mandaatti päätöksien tekoon.

 

- Liittovaltuuston tärkeimpiä tehtäviä on määritellä vuosittain liiton strategia. Lisäksi se valitsee liiton hallituksen jäsenet ja hallitushan on sitten se taho joka vastaa siitä että liiton toimihenkilöt toteuttavat liittovaltuuston määrittelemää strategiaa, Klemola muistuttaa.

 

Liittovaltuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja sen toimikausi on aina kaksi vuotta. Joka toinen vuosi järjestetään sitten taas liittokokous. 

 

- Autourheilun harrastajien kannattaakin aina seurata, ketkä ovat oman alueen liittovaltuuston jäsenet ja kertoa heille omat näkemyksensä mihin suuntaan asioita pitäisi viedä, Klemola vinkkaa.

 

Tietenkin on vielä parempi, jos lähtee itse ehdolle ja mukaan järjestötyöhön jos tuntuu siltä että kiinnostusta lajin kehittämiseen löytyy.

 

Sakari Klemola itse on pitkän linjan harrastaja. Hän on toiminut omassa seurassaan Vetelin UA:ssa viitisentoista vuotta puheenjohtajana, mutta jäi siitä tehtävästä juuri pois liittovaltuuston puheenjohtajaehdokkaaksi lähtiessään.

 

- Kilpailemisen aloitin 1980 ja olen ajanut monipuolisesti rataa, jäärataa ja jokkista, Klemola kertoo.

 

Luottamustoimia on ollut paljon. 90-luvulla Sakari Klemola oli rata-autoilun lajiryhmän jäsen, lisäksi hän on toiminut mm. alue-työryhmän jäseneneä ja ennenkaikkea pitkäaikaisena liittovaltuuston jäsenenä.

 

- Liittovaltuustossa olen ollut niin kauan kun sellainen on ollut olemassa, eli vuodesta 2003 saakka, Klemola  kertoo.

 


KUKA?

Sakari Klemola
Ammatti: liikkeenharjoittaja
Kotipaikka: Veteli
Syntynyt: 1962
Muuta: naimisissa, 4 lasta

 

AUTOURHEILUTAUSTA

Kilpailijana:
Aloitti: 1980
Lajit: rata (endurance, kuorma-autot), jäärata, jokkis

Kilpailunjärjestelytehtävissä: 
Kilpailunjohtajana Kuorma-autojen EM, Rallicrossin SM, Rata-autoilun SM ja JM-luokassa
Tuomaristoissa JM ja rallicross-luokkien kansallisissa ja SM-tason kilpailuissa
SM-rallicrossarjan yhdyshenkilö
Ratatuomarina
Lipunmyyjänä

Luottamustoimet liitossa:
AKK:n aluevaltuuston jäsenenä pohjanmaalla
Rata-ajon lajiryhmässä 1998-2001
SM-rallicrossin sarjatyöryhmässä 2011-2014
AKK:n Liittovaltuuston jäsen 2003-2016
AKK:n Liittovaltuuston puheenjohtaja 2016-2017

« Takaisin

Uusimmat jutut

Tässä numerossa