Pelastetaan SPAUK!

21.6.2016, Sami Kolsi

Järjestötoiminta

Kotimaisten rallikilpailuiden seuraajille on jo vuosien ajan tullut tutuksi Suomen Poliisien Autourheilukerho ja varsinkin sen turva-autot. Idea autourheilukerhon perustamiseen syntyi vuonna 1986.

- Suomalaiset poliisit halusivat käydä Belgiassa ajamassa kansainvälistä poliisirallia, mutta Suomessa oli silloin vain Helsingin Rikostutkijain Autourheilukerho, johon liittyäkseen tuli olla helsinkiläinen. Päätimme perustaa SPAUK ry:n kaikille poliiseille avoimeksi ja heti seuraavana vuonna teimme ensimmäisen turva-autokeikan. Nykyään niitä on noin 25-30 vuosittain, yhdistyksen puheenjohtaja ja yksi perustajajäsenistä Eero Lagus kertoo.

SPAUK-turva-auton osallistuminen kilpailuun ei tuo muita kuluja järjestäjälle kuin majoitus- ja ruokailukustannukset. SPAUK ry huolehtii itse kaikista muista toimintansa kuluista. Turva-auton ja sen miehistön tehtävä ralleissa on toimia kilpailunjohdon ja turvallisuusjohdon silminä ja korvina. Autossa istuva miehistö on merkittävä tuki kilpailun järjestäjälle.

- Toimimme kilpailunjohdon ja turvallisuusjohdon alaisuudessa. Jo nuotitusvaiheessa tarkkailemme liikennesääntöjen noudattamista sekä nopeuksia. Erikoiskokeilla kiinnitämme erityistä huomiota yleisön sijoittumiseen, etumerkkien sekä järjestyksenvalvojien paikallaoloon ja turva-alueisiin, Lagus sanoo.

Tänä vuonna maineikas ja arvokasta autourheilutyötä tekevä yhdistys täyttää juhlavat 30 vuotta. Pyöreiden vuosien juhlintaa vaimentavat kuitenkin erittäin synkät näkymät, sillä turva-autotoiminta on vaarassa loppua.

- Toimintamme rahoitus on loppunut jo täysin ja yhteistyökumppaneita kaivataan nopeasti lisää. Mikäli tilanne ei muutu, niin tämä jää viimeiseksi vuodeksemme. Tilauksia ralleihin on todella paljon, mutta tämä on täysin vapaaehtoistoimintaa, joten tarvitsemme ulkopuolisia tukijoita, Lagus harmittelee tilannetta.

- Elokuussa teemme päätöksen jatkosta. Kaikki toivovat ihmettä, sillä SPAUK on suomalaisessa autourheilussa jo käsite ja tärkeä turvallisuustekijä. Haluamme ehdottomasti olla omalta osaltamme tekemässä hienoja suomalaisia rallikilpailuja myös tulevaisuudessa, Lagus toteaa.

Pelastetaan SPAUK yhdessä ja varmistetaan, että rallikilpailuidemme turvallisuus on hyvissä käsissä myös tulevina vuosina. Lisätietoja yhteystyömahdollisuuksista antavat Eero Lagus (0400-480882, eero.lagus@poliisi.fi) ja Pauli Heikkola (040-5528550, pauli.heikkola@poliisi.fi).

« Takaisin