Mikä Turvassa Tiellä -kampanja?

21.6.2016, Reeta Hämäläinen

Nuorisotoiminta

Suurelle yleisölle Turvassa Tiellä –kampanja näyttäytyy lähinnä huippukuljettajien poseerauksina valokuvissa kultaisten sääntötaulujen kanssa ja erilaisten kampanjatapahtumien muodossa. Kampanjan käytännön työ tehdään kuitenkin suoraan nuorten keskuudessa - järjestämällä heille liikenneturvallisuuskoulutuksia.

Turvassa Tiellä -kampanjalla halutaan edistää liikenneturvallisuutta yhdessä pohtimalla, tekemällä ja vaikuttamalla asenteisiin. Tästä koulutuksissa onkin kyse - ne eivät ole ”saarnoja”, vaan mielenkiintoisia, keskustelua herättäviä tilaisuuksia.

Koulutuksia pidetään peruskoulun 8. luokkalaisille ja toisen asteen oppilaitosten kakkosvuosikurssilaisille. Vuorovaikutuksen takaamiseksi koulutukset pidetään pienehköissä ryhmissä, yhdelle luokalle kerrallaan.

Tilaisuuksissa kerrotaan Turvassa Tiellä -kampanjasta, AKK:n toiminnasta ja miten autourheiluun pääsee mukaan. ”Avaan usein hieman autourheilun lajikirjoa ja korostan että vauhdinhurmaa saa kokea - suljetuilla radoilla. Tie ei ole oikea paikka näyttää, kuinka kovaa viritetty mopo kulkee.” kertoo jyväskyläläinen Turvassa Tiellä -kouluttaja Martti Liukkonen.

Pohdiskelemalla moottoriurheilun ja siviililiikenteen eroja, avautuu opiskelijoille mielenkiintoisella tavalla turvallisuuden ja turvallisuusvarusteiden merkitys liikenteessä. Kasiluokkalaisten kanssa keskustellaan kypärän käytön tärkeydestä ja mopoiluun liittyvistä asioista. Lukiolaisten ja ammattikoululaisten kanssa käydään läpi turvavöiden merkitystä ja muita autoiluun liittyviä asioita. Myös vastuukysymyksiä pohditaan - kenen vastuulla ovat turvavyöttömät takapenkkiläiset onnettomuudessa. Samoin arvioidaan paineita ajaessa – uskaltaako kaverille sanoa, että turvavyö kiinni tai aja hiljempaa.

  ”Turvavarusteiden merkitystä havainnollistan usein vertaamalla keskenään siviiliautolla ajamista yleisellä tiellä ja ralliautolla ajamista suljetulla tiellä. Tällöin ilmenee myös kuinka turvatonta on siviiliautolla kaahailu.” Liukkonen kertoo.

Palaute koulutuksista on ollut hyvin positiivista.

”Opettajat ovat kehuneet opiskelijoiden olevan paljon keskittyneempiä ja tarkkaavaisempia kuin tunneilla yleensä. Mutta eihän se ole mikään ihme - aihe on oppilaille ajankohtainen. Ja kaikki, mihin liitetään vähän moottorin pärinää, on yleensä kiinnostavaa.” naurahtaa Liukkonen.

Yleensä muutama opiskelija jää vielä tunnin jälkeenkin kyselemään aiheesta, useimmiten autourheiluun liittyen.

”Mikäli saan yhdenkin opiskelijan käyttämään kypärää tai turvavyötä liikenteessä, on kouluttaminen sen arvoista.” Liukkonen kertoo.

Turvassa Tiellä on vuoden 2013 alussa käynnistynyt valtakunnallinen tieliikenneturvallisuuskampanja, jonka järjestää autourheilun kansallinen lajiliitto AKK-Motorsport ry ja sen markkinointiyhtiö AKK Sports Oy yhdessä yhteistyökumppaneidensa Suomen Lions-liiton, Autoliiton, Autokoululiiton, NEP Finlandin, BMW-Suomen, Nesteen ja Nokian Renkaiden kanssa. Se on samalla osa autourheilun kansainvälisen kattojärjestön, FIA:n, Action for Road Safety –kampanjaa.

Koulutuksia pidetään yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.  Kouluttajat kertovat kuinka pitää hauskaa autourheilun parissa, mutta olla turvassa tiellä arkiliikenteessä. Liikenneturvallisuuskoulutukset ovat kouluille ja oppilaitoksille maksuttomia.

Voisiko koulusi tai oppilaitoksesi olla kiinnostunut isännöimään Turvassa Tiellä –kouluvierailuja? Kysy lisää ja/tai ilmoittaudu mukaan!

Jani Backman / AKK Sports Oy
jani.backman@autourheilu.fi
040 522 4346

 

 

 

 

« Takaisin