Tulevaa rallin maailmanmestaria etsimässä

21.6.2016, Terhi Heloaho

Huippu-urheilu

Suomalaiset ovat autourheilun osalta niin nälkäistä kansaa, että mikään ei ole mitään ilman maailmanmestaruutta. Niinpä lajiliiton markkinointiyhtiö AKK Sports Oy käynnisti hankkeen, jolla haetaan vuosittain parhaita nuoria toivoja kisaamaan unelmapaikasta MM-osakilpailuun, Neste Ralliin. Josko maksetulla näytönpaikalla päästäisiin nostamaan nimiä ja kykyjä esiin, niin että tallipaikkoja löytyisi ja maailmanmestaruuksia jälleen saataisiin suomalaisille.

Tulevaisuuden Tähti -hanke syntyi reilut pari vuotta sitten, kun AKK:ssa istuttiin "rallin pyöreän pöydän palavereita" erilaisilla asiantuntijakomboilla AKK Sportsin silloisen toimitusjohtaja Tiina Lehmosen aloitteesta. Mietittiin, mitä Suomen kokoisen maan resursseilla voitaisiin tehdä, että  maailmanmestaruuksia jälleen voitettaisiin. Ranskan tapaan ei Suomesta löydy rahaa koko maan laajuisen seulontasysteemin pyörittämiseen. Ranskan oma auto- ja rengasteollisuus on vahvasti mukana rahoittamassa heidän autourheiluhankkeitaan. Moni nuori lupaus jää kalliissa lajissa ponnahtamatta Suomessa pintaan, kun rahat loppuvat. Päätettiin paketoida olemassa olevista osasista projekti, jonka kautta voitaisiin antaa yhdelle lahjakkuudelle vuosittain elämänsä tilaisuus. Syntyi projekti "Tulevaisuuden Tähti".

Projektissa kaikki lähtee siitä, että olemassa oleva kansallinen kilpailutoiminta toimii alustana jolta lahjakkuuksia kartoitetaan. Pohdittiin, että eteenpäin pyrkivien nuorten todennäköisin luokka on Ralli SM -sarjan R2:lla ajettava SM3. Lisäksi päätettiin, että Tulevaisuuden Tähti saa olla korkeintaan 25-vuotias. SM3-luokkaa ajavat myös vanhemmat kuljettajat, mutta he ovatkin hyviä vauhdin mittareita nuorille. Sarjapisteissä neljän ensimmäisen osakilpailun jälkeen viiden parhaan joukkoon SM3-luokassa yltäneet maksimissaan 25-vuotiaat kuljettajat kutsutaan sitten finaaliin, jonka voittaja on kyseisen vuoden Tulevaisuuden Tähti.

Tänä vuonna finaaliin ylsi kolme nuorta: Miika Hokkanen, Pyry Ovaska ja Juuso Nordgren. Kaikki aivan siinä parinkympin huitteilla. Kolmikko osallistui heti Sastamalassa ajetun SM-rallin jälkeen seuraavana päivänä finaalin psyykkiseen testiin ja nuotituskokeeseen, jotka järjestettiin Vierumäen urheiluopistolta käsin. Sieltä suunnattiin vielä sunnuntai-iltana Tahkolle saakka jossa jatkettiin fysiikkatestien ja juryn haastatteluiden parissa maanantaina 13.6.

Lopullisen valinnan tekevä jury koostui urheilun ammattilaisista. Mukana olivat Neste Rallin promoottori Jani Backman, rallimanageri Erik Veiby, rallivalmentaja Jouni Ampuja, ralliautoilija ja alan asiantuntija Sebastian Lindholm, sekä Jarmo Riski, huippu-urheilun valmentaja mm. hiihdon parista.  Kaikki finaalin osa-alueet vedettiin Tahkolla yhteen ja vielä englanninkielisen haastattelun avulla ratkottiin nuorien paremmuusjärjestys. Voittajaksi tästä kolmikosta nousi vasta 19-vuotias Juuso Nordgren Karkkilasta.

 "Loppujen lopuksi päätös ei ollut vaikea. Juuso vakuutti kaikki tuomarit suorituksellaan jokaisessa testissä. Tietenkin taso oli kova, kuten tässä kisassa aina. Näimme Juuson vahvuuden kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa kisaa ja tietenkin meillä on nyt kovat odotukset." sanoi Jani Backman valinnan jälkeen.

Nordgren saa palkinnoksi alleen Citroën DS3 R3T -auton Printsportin tiimipalveluin Neste Rallin JWRC-luokkaan. Ennen kisaa hän ajaa tiimin kanssa testipäivän, jotta auto tulee tutuksi. Juuso oli miettinyt jo etukäteen Neste Rallia ja ajoikin jo yhden kisan samanlaisella autolla, joten aivan uusi ei R3:n hänelle ole. Lisäksi Tulevaisuuden Tähti -projektista tehdään YLE:lle ohjelmaa. Jo ennen Neste Rallia 23.7. klo 16:30-17:00  nähdään kooste "MotorSport Extra Unelmana MM-ralli"   ja kisan sujumisesta saadaan oma koosteensa Turun SM-rallin Motorsport Extran yhteydessä 28.8. klo 16:45-17:30

Tulevaisuuden Tähti valittiin nyt kolmannen kerran ja aiemmat kaksi valintaa ovatkin osuneet nappiin. Tulevaisuuden Tähdeksi 2014 valikoitui muuan Teemu Suninen. Hän jäi todellakin mieliin tuolloin Neste Rallista, sillä  elämänsä ensimmäisessä MM-rallissaan ja yhtä kokemattoman kartturin kanssa hän otti ja voitti WRC3 luokan, vaikka vaihtoi kisassa pari kertaa renkaan pätkällä ja kaatoi kerran. "Mennään tästä huoltoon, laitetaan auto kuntoon ja ajetaan podiumille" oli nuoren kommentti, kun kaikki muut olivat sitä mieltä, että muutamat EK-pohjat ovat jo ihan riittäviä näytöksi ja ihan hyvin voi jo keskeyttää. Mestarit eivät keskeytä. Nyt, vuonna 2016 , Teemu ajaa MM-sarjan toiseksi kovinta luokkaa, WRC2, ja on vakuuttanut taakseen hyvät rahoittajat. Sunista pidetään yhtenä lupaavimmista rallinuorista maailmassa. 

Vuonna 2015 valikoitui Tulevaisuuden Tähdeksi Jari Huttunen. Huttunen ajaa tällä hetkellä Saksassa ADAC  Opel Rallye Cup:ia ja hallitsee sarjaa voitettuaan kaikki osakilpailut tähän mennessä - ja mikä hienointa - asvaltilla.

Heinäkuun lopussa Neste Rallissa nähdään Juuso Nordgrenin rahkeet ensimmäisessä pitkässä kisassaan.  Paineet ovat kovat, mutta Sunisen ja Huttusen esimerkki varmasti motivoi. Se osoittaa että Tulevaisuuden Tähti on todellinen ponnahduslauta oikeiden ihmisten tietoisuuteen. Ja rahaa ja resursseja vaativassa lajissa, kuten rallissa, on tärkeää että oikeat ihmiset huomaavat lahjakkuuden. Mikään ei ole hienompaa kuin seurata nuoria urheilijoita elämänsä tilaisuudessa, Jokainen varmasti toivoo, että kaikki menee nappiin. Tulevaisuuden Tähti on jälleen syttymässä. Tänä vuonna on Juuso Nordgrenin vuoro.

 "Nyt on sitten vain minusta itsestäni kiinni, että pystyn kisassa parhaaseen suoritukseeni." sanoo Nordgen.

 

Tulevaisuuden Tähti -voittajat:

2014  Teemu Suninen

2015  Jari Huttunen

2016  Juuso Nordgren

« Takaisin