Uusi autourheilulaji eMotorsport on syntynyt!

22.4.2016, Henrik Frank

Harrasteurheilu

Autourheiluaiheiset video- ja tietokonepelit ovat tuttuja monille nuorille ja vähän vanhemmillekin autourheilusta kiinnostuneelle. Pelien kehittyminen entistä enemmän realististen simulaattorien suuntaan, on antanut kotikuskeille mahdollisuuden päästä nauttimaan autourheilun jännityksestä ilman suurempia taloudellisia panostuksia.

 

Mukaan pääsee pelikonsolilla
tai kotitietokoneella

 

Helpoimmillaan virtuaalisen autourheilun mukaan pääsee pelikonsolilla tai kotitietokoneella, joille on markkinoilla useita vakavasti otettavia autourheilu-simulaattoreita.

 

Pelien maailmaan pääsee mukaan ilman suuria panostuksia, mutta jos ajamiseen suhtautuu vähänkään vakavasti on hankinnassa varmasti kunnollinen ratti- ja poljinyhdistelmä peli-ohjaimeksi.

 

Tämän lisäksi tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja ajonautinnon lisäämiseksi esimerkiksi ajopenkkien muodossa, jolloin kokemus lähentelee jo mahdollisimman paljon ”oikeassa kilpa-autossa” istumista.

 

Tarjontaa erilaisista realistisista ajosimulaattoreista on paljon riippuen käytettävästä peli-alustasta sekä pelaajan omasta mieltymyksestä ja siitä, kuinka paljon aikaa ja panostusta harrastukseen on käytettävissä.

 

Ennen kaikkea rata-ajon maailmasta pääsee nauttimaan usean eri simulaattorin kanssa, joiden realismitaso on varsin korkealla. Moderneimmista simulaattoreista tutustumisen arvoisia pelejä ovat muun muassa. Project CARS, Assetto Corsa, iRacing sekä Race Room Experience. Näistä vaihtoehdoista löytyy simuloituna useita eri autoluokkia, ratasarjoja sekä ratoja.

 

Hieman vanhemmista simulaattoreista edelleen hyvin suosittuja ovat Live for Speed sekä rFactor, joka perustuu hyvin vahvasti käyttäjien tuottamaan sisältöön. rFactor tarjoaakin ajettavaksi lähes kaikki kuviteltavissa olevat autoluokat sekä radat, joten pelattava ei lopu ihan heti kesken. Toki, koska sisältö nojaa vahvasti käyttäjien tuotoksiin, on laadussakin hieman vaihtelua ja peliin sisään pääseminen vaatii hieman harrastuneisuutta.

 

Ralli-autoilun simulointi on todettu hieman rata-autoilua haastavammaksi, ja tämä näkyy myös markkinoilla olevien ralli-simulaattorien määrässä.

 

Tässä kohtaa ralli-simulaattoreista kohoaa esille kaksi varteenotettavaa vaihtoehtoa. Colin McRaea Rally-peleistä tuttu kehittäjä Codemaster on tuottanut varsin simulaatiohenkisen rallikokemuksen Dirt Rally -pelin muodossa. Tässä pelissä pääsee ajamaan myös suomen MM-rallista tuttua Ouninpohjan erikoiskoetta usean eri autoluokan autoilla. Lisäksi pelissä pääsee tutustumaan Rallicrossin MM-sarjaan muutaman eri radan ja automallin voimalla. Toistaiseksi Dirt Rally on tarjolla ainoastaan PC-pelaajille, mutta peli julkaistaan kevään aikana myös Xbox One ja PS4-konsoleille.

 

Toinen rallipelaajien suosikki on edelleen jo yli 10-vuotta sitten julkaistu edesmenneen Rallin Maailmanmestari Richard Burnsin nimeä kantava rallipeli, joka veti aikanaan rallien simulaatiotason todella korkealle. Vaikka kyseinen simulaattori on jo varsin iäkäs, on siihen käyttäjien luoma sisältö pitänyt sen varsin ajankohtaisena. Peliin on saatavissa lukematon määrä oikeasta maailmasta tuttuja erikoiskokeita, ja autoistakin mukana on lähes kaikki reaalimaailmasta tutut ralliautot eri luokista, mukaan lukien viimeisimmät WRC-autot. Tämäkin peli on tarjolla nykyään ainoastaan PC-pelaajille.

 

Paras paikka simulaattoriharrastuksen aloittamiselle on videopelien jakelu- ja moninpelialusta Steam, jonka kautta pääsee hankkiman kaikki viimeisimmät simulaattorit harrastuksen aloittamiseksi. Lisäksi suositeltavaa on laadukkaan ratti-ohjaimen hankinta.

 

eMotorsport osaksi virallista autourheilukenttää

Kuten todettua, pelien kehittyminen vahvasti simulaattorien suuntaan, on mahdollistanut sen että pelaajat ovat päässeet nauttimaan autourheilun yksityiskohdista todella monipuolisesti. Verkossa pelattavien simulaattorien suosio on taannut sen, että myös kuljettajien osaamistaso on todella korkealla.

 

AKK-Motorsport ry on aloittanut 2016 vuoden alussa yhteistyön eMotorsport-palveluita tuottavan Circuit.fi yrityksen kanssa, ja tuon yhteistyön tarkoituksena on saattaa simulaattoreilla toteutettava eMotorsport kilpa-autoilu osaksi virallista autourheilu-yhteisöä.

 

Yksi yhteistyön pääteema on saada kerättyä virtuaali-kilpailijat saman yhteisön ääreen ja tarjota kilpailijoille myös järjestäytynyt kanava päästä kilpailemaan jopa SM-tasolla paremmuudesta. Kilpailijoille tullaan jatkossa myös tarjoamaan vastaavat jäsen- ja lisenssipalvelut kuin muillekin autourheilun harrastajille.

Kaudella 2016 ajetaan ensimmäiset
SM-tason e-Motorsport -kilpailut

 

Circuit.fi tulee toteuttamaan kaudella 2016 ensimmäiset SM-tason e-Motorsport kilpailut, joissa toistaiseksi käytetään alustana Live for Speed-peliä, mutta tulevaisuuden suunnitelmissa on siirtyminen mahdollisesti Assetto Corsa peli-alustan käyttöön.

 

Lisätietoja tapahtumista löytyy toistaiseksi www.circuit.fi -sivustolta ja tulevaisuudessa myös AKK-Motorsport ry:n sivuilta.

 

Myös Rallin MM-sarjaan virtuaalisesti

Rallin MM-sarjan nimikkopeli WRC5 tarjoaa myös mahdollisuuden päästä kilpailemaan muita rallin MM-sarjasta kiinnostuneita vastaan ihan maailmanlaajuisesti. Aina rallin MM-osakilpailuviikonlopun yhteydessä on pelaajilla mahdollisuus verkon välityksellä kilpailla paremmuudesta aina kyseisen maan erikoiskokeilla. Kyseinen peli on varsin helposti lähestyttävä, eikä vaadi välttämättä niin paljon kokemusta kuin enemmän simulaattorihenkiset pelit ja näin ollen virtuaaliseen Rallin MM-sarjaan osallistuminen on mahdollista kaikilta, joilta kyseinen peli löytyy PC:lle, Xbox One tai PS4-konsoleille. Lisätietoja virallisesta WRC-sarjan eMotorsport-kilpailusta löytyy MM-sarjan kotivisuilta www.wrc.com.

« Takaisin

Uusimmat jutut

Tässä numerossa