Lajiryhmätyö - ei päivää ilman autourheilua.. 

8.9.2016, Reeta Hämäläinen

Järjestötoiminta

”Liiton lajiryhmien ja lajipäälliköiden tehtävänä on sekä kehittää että valvoa oman lajinsa toimintaa yhteistyössä liiton hallituksen kanssa.” Näin kerrotaan AKK:n toimintasuunnitelmassa, mutta mitä lajiryhmät ovat ja mitä ne käytännössä tekevät? Jututimme jokamiesluokan lajiryhmän puheenjohtajaa Jani Kolaa, joka avasi meille hieman lajiryhmien toimintaa.

Liitolla on 13 eri lajiryhmää, joista osa on tiettyihin aihealueisiin liittyviä ryhmiä, jotka vaikuttavat kaikkiin lajeihin, kuten tekniikkalajiryhmä. Lajiryhmissä työskentelee yleensä 3-6 jäsentä, joista yksi toimii puheenjohtajana. Lisäksi lajeilla on lajipäällikkö, joka vastaa siitä, että asiat menevät eteenpäin päätöksentekoprosessissa lajiryhmän päätösten mukaisesti. 
 
Lajiryhmän päätarkoituksena on kehittää lajia ja pitää laji ajanhermoilla. Tärkeimpiä tehtäviä on kuunnella kenttää ja poimia sieltä nousevat, joskus heikotkin signaalit ja seurata lajin kehitystä muualla maailmassa puntaroiden, mitkä asiat tulevat vaikuttamaan lajin harrastukseen Suomessa. Tähän liittyen lajiryhmä tekee myös jatkuvasti yhteistyötä koulutustyöryhmän kanssa, jotta ammattitaito ja sääntötuntemus säilyvät kilpailunjärjestäjillä, katsastajilla ja toimihenkilöillä.  Lajiryhmän tehtävänä on myös valvoa, että sääntöjä noudatetaan. Lajiryhmä myös osallistuu mahdollisien kilpailuissa tapahtuvien ongelmatilanteiden selvittämiseen. Lue lajiryhmien tarkka ohjesääntö tästä.

”Kenttää tulee kuunnella nimenomaan avoimesti. Jokaisen mielipide on arvokas, vaikkemme voikaan toimia yksittäisen henkilön mielipiteiden mukaan - vaan tarkoituksenamme on löytää kultainen keskitie”, kertoo jokamiesluokan lajiryhmän puheenjohtaja Jani Kola.

”Itse toteutan sitä niin, että käytännössä keskustelen kilpailijoiden, kilpailunjärjestäjien ja tuomariston kanssa ja saan näin palautetta. Vaikka kierränkin vuodessa 20-30 kilpailua, en millään ennätä mukaan jokaiseen kisaan. Siksi yhtenä työvälineenä saan jokaisesta kilpailusta tuomariston puheenjohtajalta raportin, jossa on noin kuutisenkymmentä eri kohtaa täytettynä ja lisäksi vapaa sana -osio.”

Lajiryhmät pitävät vuodessa 4-5 kokousta, joissa pohditaan lajin nykytilaa ja sen kehittämistä. Kokousten lisäksi lajiryhmät käsittelevät viikoittain lajin asioita sähköpostitse ja puhelimitse.

”Vuodessa ei ole sellaista päivää, jolloin ei autourheilun kanssa tekemissä olisi”, naurahtaa Kola. 

Touko-kesäkuun vaihteessa lajiryhmät pitävät yksityiskohtaisemman sääntökokouksen, jonka perusteella he esittävät sääntömuutokset seuraavalle vuodelle.

Muutosehdotukset tiedotetaan ohjesäännön mukaisesti kentälle, jotta niistä saadaan palautetta.

”Tässä kohtaa ainakin jokkiksen puolella kenttä toimii erinomaisesti - saamme palautetta sähköpostitse ja puhelimitse”, kiittelee Kola.

Lajiryhmä ei kuitenkaan voi itse päättää sääntöuudistusten toimeenpanosta, vaan viime kädessä AKK:n hallitus hyväksyy sääntöuudistukset. Hallitus käsittelee lajiryhmän ehdottamia sääntömuutoksia elokuussa ja mikäli ne hyväksytään, astuvat muutokset voimaan seuraavana vuonna. 

”Työ lajiryhmässä on ollut erittäin mielenkiintoista ja mukavaa, joskin aikaa vievää. Jokkiksessa on mukavaa päästä vaihtamaan ajatuksia aktiivisten kilpailijoiden ja kilpailunjärjestäjien kanssa”, tiivistää Kola lajiryhmässä työskentelyä. ”Toki myös niiden ”hiljaisten” ajatukset sekä mielipiteet lajista pitäisi saada kaivettua esille. Haluankin rohkaista joka ikistä sanomaan sanottavansa sääntöasioihin, jolloin niihin voidaan vaikuttaa”, Kola päättää.

Kiinnostuitko lajiryhmätyöskentelystä? 

Haku liiton laji- ja työryhmiin on parhaillaan käynnissä vuosille 2017-18. Hakuaika päättyy 30.9.2016.

Hallitus valitsee liiton sääntöjen pykälän 15 mukaisesti tarvitsemansa laji- ja työryhmät hakemusten ja omien ehdokkaidensa joukosta.

Hakuun julistetaan vuosille 2017-18 seuraavat laji- ja työryhmät:

Lajiryhmät
autosuunnistus
crosskart
drifting
historic
jokamiehenluokka
karting
off road
pienoisautoilu
rallicross
ralli
rallisprint
rata-ajo
tekniikka

Työryhmät
koulutus
olosuhde
turva

Luottamustoimessa edellytetään laaja-alaista lajituntemusta ja aktiivisuutta lajin parissa. Kokouksia on lajiryhmillä keskimäärin neljä vuodessa ja työryhmillä kahdesta kolmeen.

Mikäli olet halukas työskentelemään autourheilun laji- ja sääntöasioiden parissa ja kehittämään niitä, lähetä allekirjoitettu hakukaavake + vapaamuotoinen hakemus itsestäsi liittoon. Hakemuksesta tulee ilmetä mihin laji- tai työryhmään haetaan, hakijan ikä, siviiliammatti, harrastuneisuus ja muu tausta autourheilun parissa sekä mahdollinen autourheilun toimitsija- ja/tai kilpailijakokemus.

Hakemukset toimitetaan 30.9.2016 mennessä kirjallisena osoitteella AKK-Motorsport, PL 19, 01301 Vantaa. Kuoreen merkintä ”lajiryhmähaku”.

Tästä voit ladata hakukaavakkeen

Laji- ja työryhmien ohjesääntö

Lisätiedot:
Anssi Kannas, pääsihteeri
0207 219 425
etunimi.sukunimi@autourheilu.fi

 

 

« Takaisin

Uusimmat jutut

Tässä numerossa