MM-rallijärjestäjät kokoontuivat Genevessä

8.9.2016, Terhi Heloaho

Huippu-urheilu


MM-rallisarjan organisaatio muodostuu osakilpailun järjestäjistä ja koko sarjasta vastaavista FIA:sta ja WRC-promoottorin organisaatiosta. WRC-promoottori omistaa MM-rallin kaupalliset oikeudet ja tuottaa mm. osakilpailujen TV-lähetykset kansainvälisille kanaville. FIA ja WRC-promoottori tekevät yhteistyötä niin varsinaisen sportin kuin sarjan suosion ja kaupallisen hyvinvoinninkin osalta, että osakilpailuja on taloudellisesti mahdollista järjestää. 

He kutsuvatkin ajoittain osakilpailujen järjestäjät kokoukseen, joissa käsitellään sarjan tilannetta ja tulevaisuuden suunnitelmia. Tällainen kokous järjestettiin 30.-31.8. Genevessä ja Suomen MM-rallin, Neste Rallin edustajat olivat paikalla. 

- Näiden kokoontumisten parasta antia on tavata muita samanlaista kisaa tekeviä järjestäjiä. Rallin MM-sarjahan on siinä mielessä uniikki, että kilpailut ovat hyvin oman näköisiään. Tämä johtuu tietenkin siitä, että jokaisella kilpailulla on oma brandi-arvonsa, koska ne ovat olleet olemassa usein jo pitkään, pidempään kuin MM-sarja, kertoo Neste Rallin promoottori Jani Backman.

 
- Nytkin promoottori nosti kuitenkin esille, että kilpailuja pitäisi yhdenmukaistaa. On kuitenkin pidettävä huoli, siitä että rallille ominaiset vaihtelevat ympäristöt ja olosuhteet säilyvät. Ralleja ei pidä valaa yhteen muottiin.

Yhdessä osakilpailut pääsevät myös vaikuttamaan päätöksentekoon.

- Paikalla olivat kaikki muut järjestäjät paitsi Monte Carlo –ralli, joten varsin kattavalla kokoonpanolla päästiin asioista tälläkin kertaa keskustelemaan, kertoi Backman.

Tällä kokoonpanollahan ei ole suoraan valtaa esimerkiksi sääntöasioihin, mutta kokous kuitenkin tavataan pitää aina juuri FIA:n rallivaliokunnan kokouksen alla, jolloin järjestäjien viesti saadaan hyvin kuuluviin myös tuohon kokoukseen.

- Me keskustelimme painavasti esimerkiksi lähtöjärjestysasioihin ja Ralli 2 -sääntöön liittyen ja niistä menivät terveiset suoraan MM-rallikomissiolle, Backman paljastaa.

Neste Ralli on ensi vuodelle haettu samalle viikonlopulle kuin mihin viime vuosina on totuttu, eli mikäli FIA varmistaa sen kalenteriin AKK:n toiveiden mukaisesti, se tullaan järjestämään 3.-6.8.2017. FIA vahvistaa kalenterin myöhemmin tänä syksynä.

« Takaisin

Uusimmat jutut

Tässä numerossa