Olympiakomitea kysyi, seurat vastasivat: Seurajohtajat huolestuneita kustannusten noususta

7.11.2023

« Takaisin

Seuratoiminnalla on Suomen suurimpana kansanliikkeenä suuri vastuu suomalaisten liikuttajana ja yhteisöllisyyden rakentajana. Haastavat ajat haastavat oleellisesti myös seuratoimintaa. Olympiakomitea selvitti lokakuussa toteuttamassaan kyselyssä mitkä asiat seurajohtajia huolestuttavat.

Seuroja huolestuttaa kustannusten nousu

Kyselyn vastauksista käy ilmi, että seurajohtajat ovat erityisen huolissaan seuroihin kohdistuvien kustannusten noususta. Seurajohtajista 69 % on erittäin paljon tai paljon huolissaan kustannusten noususta. Vastaavasti yli puolet (57 %) on hyvin huolissaan avustusten määrän vähenemisestä. Kyselyyn vastanneiden seuroista 66 % ei ole vielä nostanut maksuja, mutta mikäli seuroihin kohdistuvat maksut jatkavat nousuaan, on seurojen pakko nostaa hintojaan. Keskeistä on, että kunnat tukevat urheiluseuroja myös jatkossa. 

Vapaaehtoistoimijoiden riittävyys ja sitoutuminen haastavat

Suomalaisen seuratoiminnan kivijalka ovat vapaaehtoiset toimijat. Kustannuskysymysten lisäksi suuri huolenaihe oli vapaaehtoisten riittävyys ja seuratoimintaan sitoutuminen. Seurajohtajista 72 % on huolissaan vapaaehtoisten riittävyydestä. Lisäksi vastaajat olivat huolissaan toimijoiden sitoutumisesta.

”Seurat, jotka eivät työllistä liikunnan ammattilaisia jäävät kaikissa hankkeissa lapsipuolen asemaan, sillä vapaaehtoisresurssit eivät riitä liikunta-alan asiantuntemusta vaativaan kehittämiseen.” 

Vastuullisuusasiat ovat osa seuratoimintaa

Seuroihin kohdistuu nykyisin paljon vaatimuksia vastuullisesta seuratoiminnasta. Huomioitavaa kuitenkin on, että 52 % vastanneista ei kokenut teemaa erityisen haastavana.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen keskiöön

Kyselyyn vastanneet seurajohtajat pitävät äärimmäisen tärkeänä, että Olympiakomitea vaikuttaa päättäjiin sekä valtakunnallisella että kunnallisella tasolla ja seuratoiminnan merkitys nousee esiin yhteiskunnallisessa keskustelussa. He kokevat tärkeänä, että toiminnan elinvoimaa turvataan vaikuttamalla yhteiskunnan avustuksiin ja tukien jatkuvuuteen. Hanketukien sijaan tukea kaivataan pitkäjänteisesti perustoimintaan. Lisäksi seurajohtajat toivovat vahvaa vaikuttamista olosuhdekustannusten nousun kurissa pitämiseen.

Vastausten määrä yllätti positiivisesti

– Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Saimme paljon vastauksia mikä kertoo varmasti osaltaan seurojen haastavasta tilanteesta, toteaa Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla.

Lue koko artikkeli ja tutustu tuloksiin

Yhteystiedot

Riikka Lahti

seurapalvelupäällikkö

050 443 2969

riikka.lahti@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy