Mitä jos joudut ulkomailla onnettomuuteen?

22.4.2016, AKK

Edunvalvonta

Pöly laskeutuu onnettomuuspaikalla, avaat silmäsi ja sattuu, nyt sattuu, on ensimmäinen ajatuksesi. Katsojat auttavat sinut ulos kilpa-autosta ja erikoiskoe keskeytetään. Jonkin ajan kuluttua ambulanssi saapuu ja vie sinut sairaalaan. Sairaalan lääkärit ovat sitä mieltä, että vammasi tarvitsee leikkaushoitoa. Sinut leikataan ja toivut sairaalassa seuraavat kaksi viikkoa. Suomessa tämä ei ole ongelma julkisen terveydenhuollon takia, mutta kuka maksaa viulut kun tämä tapahtuukin ulkomailla? 

 

Tässä muutamia esimerkkejä todellisista Euroopan hinnoista; pelkkä ambulanssikyyti pätkältä sairaalan lääkärin kanssa maksaa helposti lähemmäs 600 euroa. Yksi yö sairaalassa maksaa 150 euroa ja standardileikkaus maksaa helposti noin 12 000 euroa. Mitä jos haluaisitkin tulla Suomeen leikattavaksi? Ambulanssilento ulkomailta Suomeen pyörii helposti 15 000 – 30 000 euron hintaluokassa.  Kotiinpaluun hinnat nousevat reilusti, kun poistutaan Euroopasta. Jotta pystyisi ulkomailla kilpaillessaan huoletta ottamaan apua vastaan hätätilanteessa, kannattaa vakuutuksien olla kunnossa.

 

Suomessa mikäli kuljettaja tai kartturi loukkaa itsensä kilpailussa, menevät sairaanhoitokulut kilpa-auton liikennevakuutuksesta. Kuljettaja kun kuuluu henkilövahinkoihin ja kartturi katsotaan kolmanneksi osapuoleksi. Mikäli ajat ulkomailla kilpurilla, jossa on suomalainen liikennevakuutus, kannattaa tarkistaa ovatko korvaukset samanlaisia ulkomaillakin. Sillä jopa Euroopassa on muutama maa, jossa suomalainen liikennevakuutus ei enää välttämättä korvaa henkilövahinkoja. Mikäli taas otat vakuutuksen kilpuriin ulkomailta, ota huomioon, että hyvin harvoin henkilövahingot kuuluvat korvauksen piiriin vaan usein vakuutukset korvaavat pelkästään esinevahinkoja.

 

AKK:n myöntämissä kilpailulisensseissä on mukana pieni vakuutus. Vakuutus korvaa lisenssin haltijalle kotiinpaluukuluja 850 euroon asti ja välittömiä lääkinnällisiä kuluja 15 000 euroon asti. Kannattaa kuitenkin huomata, että esimerkiksi tuo kotiinpaluukorvaus ei riitä kattamaan ambulanssilentoa ulkomailta Suomeen. Eikä korvaus lääkinnällisistä toimenpiteistä riitä kovinkaan usein korvaamaan leikkauksia. Tämä lisenssivakuutus onkin tarkoitettu tukemaan suomalaista liikennevakuutusta niiltä osin, mikäli jokin lääkinnällinen toimenpide ei kuulu liikennevakuutuksen korvauksen piiriin.

Kannattaa hankkia omat vakuutukset sekä kuljettajalle että kartturille

Näinpä ollen kannattaa hankkia omat vakuutukset sekä kuljettajalle että kartturille. Muutamat vakuutusyhtiöt myyvät keskittäjäasiakkailleen matkavakuutuksia, joihin sisältyy kilpaurheilu ja vieläpä vaaralliset lajit. Toinen vaihtoehto on hankkia rallivakuutus esimerkiksi Rallivakuutukselta. He antavat vakuutuksia myös henkilöille. Vakuutuksia mietittäessä on tärkeää tarkastaa, että korvaussummat ovat riittävät pahimmissakin tapauksissa.

 

EU:n jäseninä voimme hakea Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Tämä kortti on maksuton ja se kannattaa hankkia matkustaessa Euroopassa. Kortti nimittäin takaa sen, että onnettomuuden jälkeen jouduttuasi sairaalan saat välittömät sairaanhoitopalvelut samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat, tämä tietenkin koskee vain julkisia terveydenhoitopalveluita. Mutta esimerkiksi Saksassa yksi yö sairaalassa maksaa muuten 150 euroa, mutta eurooppalaisella sairashoitokortilla yö maksaakin vain 10 euroa.

Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti

Tärkeää on myös huomata, että monet vakuutukset korvaavat vain välittömät lääkinnälliset toimenpiteet. Esimerkiksi jotkin leikkaukset eivät välttämättä ole pakollisia, mutta erittäin suositeltavia. Tällöin leikkaukset ei välttämättä kuulu korvauksen piiriin.

 

Yhtenä esimerkkinä kannattaa harkita AKK-Motorsportin yhteistyökumppanin, vakuutusyhtiö Pohjolan kilpaurheilijan matkavakuutusta. Vakuutus on voimassa kotiovelta kotiovelle, kaikissa olosuhteissa niin vapaa-ajalla kuin kilpailtaessa tai harjoiteltaessa ja se on voimassa myös sairauksien osalta ilman euromääräistä ylärajaa.Vakuutus korvaa ambulanssilennot ja mahdolliset muutostarpeet reittikoneissa. Kilpaurheilijan matkavakuutuksen saa enintään 45 vuorokautta kestäville ulkomaanmatkoille. Pohjolan yhteyshenkilö AKK-Motorsportin lisenssiurheilijoille on Christine Heinonen, 010 253 2238, 040 630 9514, christine.heinonen@pohjola.fi.

 

Muista toimia hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä! 

 

MUISTILISTA

  • Tarkista mitä matkavakuutuksesi korvaa ja onko se voimassa moottoriurheilukilpailuissa
  • Tarkista mitä auton vakuutukset korvaavat
  • Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelalta

 

 

« Takaisin

Uusimmat jutut

Tässä numerossa