Gran Turismo-luokan asiaa

2.2.2018

« Takaisin

Gran Turismo-luokan tekniikkasääntöjen luonnokset julkaistiin AKK:n sivustolla 20.1.2018 ja samassa yhteydessä avattiin palautekysely luokan harrastajille. Pienryhmä käsitteli palautteet ja koki saaneensa todella asiallista, hyvin perusteltua sekä rakentavaa palautetta luokan sääntöjen kehitystyöhön. Palautteen perusteella tulemme tekemään korjauksia luonnoksiin ja käymme ne läpi niin tekniikan, kuin rata-ajon lajiryhmissä. Tämän jälkeen tulemme toimittamaan ne AKK:n hallitukselle hyväksyttäväksi, saadaksemme sarjailmoittautumisen auki.

Gran Turismo-luokan tekniikan sääntöjä laadittaessa on pyritty siihen, että luokasta tulisi yksi rata-autoilun kantavista luokista. Rata-ajon lajiryhmä on esittänyt luokkaa SM -luokaksi ja hallitus on tämän hyväksynyt. 

SM-arvosta ajettaessa on muistettava, että panoksena on maamme suurin titteli lajista tai luokasta riippumatta. Tämä on tuonut sääntöjen laadinnalle paineita, sillä sääntöjen muuttaminen jälkikäteen on aina erittäin hankalaa eikä lainkaan toivottavaa. Emme voi siis kiirehtiä ja tehdä päätöksiä pelkällä sydämellä, kun samanaikaisesti lähtöruudukkoon on valmistautumassa kilpailijoita, jotka tulevat varmuudella laittamaan peliin kaikkensa menestyäkseen valitsemassaan luokassa. 

Parhaimmillaan tämän luokan ajatellaan toimivan myös hyvänä luonnollisena siirtymänä ylöspäin esimerkiksi V1600-luokasta. Siksi sääntöjä laadittaessa on pyritty siihen, että Gran Turismo luokasta löytyy kolme eri tasoista ryhmää. Esimerkiksi V1600 luokasta olisi helppo siirtyä Gran Turismo luokkaan taikka auton voisi vaikka päivittää ryhmä kolmen kilpa-autoksi, jos jossain vaiheessa V1600 auton vauhti ei enää riitä. Tällöin autoa saisi rakentaa varsin vapaasti ja hyvinkin teholukemat voisivat olla jotain muuta kuin nyt vakiona. Turbo1600-luokan kilpa-autot mahtuvat myös tähän sellaisenaan tai päivitettynä, ryhmä kolmen säännöt takaavat näillekin aimo annoksen lisää suorituskykyä. Luokan seuraava siirtymä olisi sitten ryhmä kahden vapaammin rakennellut rataohjukset sekä tietenkin ryhmä yhden luokitellut GT-kilpurit.

Selvää on, että Gran Turismo lähdössä tulee olemaan monen tasoisia kilpa-autoja. Tapahtumia radalla siis tulee varmuudella olemaan. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että hitaimmat jäävät kierroskaupalla nopeimmille. Tätä silmällä pitäen luokalle on valmistumassa myös ”Urheilu-säännöt” (Sporting Regulations) joilla ryhmien välisiä eroja pyritään tasoittamaan. Kilpailun päätteeksi halutaan nähdä kärjessä useammin taitavimmat kuljettajat kuin tehokkaimmat autot.

Sääntöjen rakenteesta sen verran, että säännöissä on ensin pykälät 1-5, jotka ovat voimassa kaikille kolmelle ryhmälle.

Pykälä 6 sisältää ryhmän 1 tekniset määräykset.

Pykälä 7 sisältää ryhmän 2 tekniset määräykset

Pykälä 8 sisältää ryhmän 3 tekniset määräykset.

Esimerkkinä: Ryhmässä yksi ajavan ei tarvitse lukea pykäliä 7 tai 8 lainkaan.

Palautteet käsiteltyämme olemme nostaneet esiin seuraavat seikat / muutosehdotukset:

  • GT3 ja GT4 autot ajaisivat täysin luokitustensa mukaisina mukaan lukien vanteet, ABS jarrut ja autojen painot.
  • Kaikki autot punnittaisiin ilman kuljettajaa. Painotaulukoita muutettaisiin vastaamaan tätä, ryhmässä kolme painotaulukkoa säädettäisiin vähän enemmänkin
  • Maavaran mittaustapaa täsmennetään vielä
  • Vanteiden mittoja ollaan valmiita täsmentämään, mutta ajatus ei ole vapauttaa niitä täysin. Säännön ajatus on hivenen rajoittaa luokan kaksi suorituskykyä luokkaan yksi nähden. 10” leveys on kuitenkin liian kapea, joten sitä kasvatetaan hieman.
  • Katetut formularunkoiset autot eivät ole tässä ehdotuksessa mukana, koska ne eroavat niin suuresti muista tässä luokassa käytettävistä autoista. Myös putkirunkoiset autot tulee olla joko jossain sarjassa jo käytössä olevia taikka rungon osalta niiden identtisiä kopioita. Tällä haetaan sitä, että tuo runko on edes jollain tasolla kolaritestattu. Turvallisuuden tulee olla tässäkin luokassa korkealla tasolla, varsinkin kun puhutaan näin suorituskykyisistä kilpa-autoista.
  • ABS -jarrut hyväksyttäisiin myös luokissa 2 ja 3.
  • Sivulasien osalta voidaan minimivahvuutta pienentää 3 mm:iin, jos näin halutaan, mutta ei sen alle. Tuulilasi halutaan säilyttää 6mm paksuisena, jotta vältettäisiin muodonmuutokset suuremmissa vauhdeissa.
  • Vähintään kaksinivelinen ohjausakseli halutaan vaatia, vaikka autossa alun perin olisi vain yksinivelinen. Tämä nähdään turvallisuuskysymyksenä.
  • Ryhmän kolme leveys voisi olla tuo maksimileveys 2000mm auton alkuperäisestä leveydestä riippumatta
  • Ryhmän kolme vanneleveyttä voisi kasvattaa 9,5 tuumaan. Ryhmän kolme vanteen halkaisijan minimimittaa otetaan myös pienemmäksi, minimi halkaisija tulisi olla 15 tuumaa.

Muutamme sääntöjä näihin muutoksiin perustuen ja julkaisemme sen piakkoin sivuillamme. Palautetta otamme edelleen mielellämme vastaan koko kauden avoinna olevaan palautelaatikkoon. LINKKI palautelaatikkoon.

Kiitos rakentavasta yhteistyöstä!

Terveisin,

AKK-Motorsport ry/Gran Turismo työryhmä

 

Design Mainostoimisto Ajaton Oy