Lajit - Endurance

Endurance on moottoriradoilla ajettavaa kestävyysajoa. Kilpailut ovat pääsääntöisesti kuuden tunnin mittaisia joukkuekilpailuja, aktiiviset seurat ovat järjestäneet myös 3 tunnin mittaisia jäsentenvälisiä kilpailuja. Endurance-kilpailuiden kruununa voidaan pitää jo legendaksi noussutta 24-tunnin kilpailua. 24-tunnin kilpailu ajetaan Kemoran moottoriradalla Vetelissä. Tämä vuorokauden kestävä kilpailu kysyy tiimeiltä paljon muutakin kuin nopeita kierrosaikoja ja sehän on koko kestävyyskilpailun tarkoitus.

Lajin pitkät kilpailut ja joukkuekilpailumuoto tuovat mukaan myös mielenkiintoisen taktikoinnin. Lajin kehityksen myötä taktikointi on noussut hyvin merkittävään rooliin tässä lajissa.

Joukkueessa voi olla 3-8 kuljettajaa, joten koko joukkueen nopeus, tasaisuus ja luotettavuus ovat ratkaisevassa roolissa. Myös nuorten luokan kuljettajat, suoritettuaan rataleima tutkinnon saavat osallistua endurance -kilpailuihin, tällöin vähintään yksi tiimin kuljettajista tulee olla 18 vuotias. Näin harrastaminen on tuotu mahdollisimman monen ulottuville ja helposti lähestyttäväksi.

Kuljettajilla tulee olla kovien ajohalujen lisäksi kilpailijalisenssi ja endurance-tutkinto tai rataleima. Yksittäiselle kuljettajalle tulee yhdessä kilpailussa ajoaikaa n. 45-60min. Eli kesällä ajettavissa kilpailuissa kuumassa autossa vietetty tunti vaatii myös hieman kuntoa.

Luokat: Kestävyysajossa on kaksi erillistä pääluokkaa, racing ja saloon. Racing-luokassa käytetään auton myyntivelvoitesääntöä jokamiesluokan tapaan, joten rennon lajin kokeilukynnys on pidetty matalalla. Saloon-luokassa autojen rakentelu on viety pidemmälle ja autot ovatkin tänä päivänä jo täysiverisiä kilpa-autoja. Erimerkkisiä autoja näkee lajin parissa useita, joskin BMW ja Honda ovat yleisemmät merkit. Endurancen kehityksestä kertoo myös se, että kilpailijat ovat auton kehittämisen lisäksi alkaneet kehittää myös kuljettajiaan. Tiimit ovat huomanneet, että hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi nopeaa autoa tärkeämpi on tasainen joukkue ja luotettava auto. Tämä kehitys on tervetullutta ja pitää kilpailemisen mielekkäänä.

Kilpailut: Endurancessa kilpailee vuosittain hieman alle 100 tiimiä. Kansallisia kilpailuja järjestetään vuosittain kymmenisen kappaletta.

Design Mainostoimisto Ajaton Oy