Lajit - Ralli

Ralli on Suomen seuratuin autourheilumuoto. Ralli on saavuttanut tukevan jalansijan suomalaisten sydämissä jo kuusikymmentäluvulta lähtien, jolloin luotiin käsite "lentävät suomalaiset". Tämä perinne on jatkunut katkeamattomana aina näihin päiviin asti.

Suomalaisia huippukuljettajia on riittänyt lajin MM-tasolla katkeamattomana ketjuna, ja näiden huippujen edesottamuksia seurataan kotimaassa tiiviisti niin televisiosta, internetistä ja muista tiedotusvälineistä

Rallia voi Suomessa harrastaa usealla eri tasolla ja useassa luokassa. Eritasoisia kilpailuja ajetaan, niin talvella kuin kesälläkin eri puolilla maata. Koska kilpailuissa on luokkia useille erilaisille autoille, on rallin harrastaminen mahdollista hyvinkin useilla erilaisilla tasoilla ja kustannuksilla, riippuen harrastajan päämääristä.

Edellytyksenä rallikilpailuun osallistumiselle I-ohjaajalle on voimassaoleva ajokortti, kilpailijalisenssi sekä rallin perustutkinto. II-ohjaajalta ei vaadita ajokorttia, mutta kilpailijalisenssi sekä rallin perustutkinto. Rallikilpailuissa auton tulee olla luokiteltuna joko kansallisesti tai kansainvälisesti johonkin tiettyyn ryhmään, sekä luokkaan. Lisäksi auton tulee olla tieliikenteeseen katsastettu. Tämän jälkeen sillä voi osallistua rallikilpailuun, jossa on luokka kyseiselle autolle.

Sarjat: Rallia voi harrastaa Suomessa usealla eri tasolla. Kotimainen huipputuote on Ralli SM. Suomenmestaruudesta ajetaan niin neli- kuin kaksivetoisten luokissa. Lisäksi SM-Rallien yhteydessä ajetaan Suomi-Cupin mestaruuksista kahdessa eri luokassa. Näin ollen lähes kaikkien luokkien autoilla on mahdollista ajaa ennakkotutustuttavissa ralleissa sarjapisteistä.

Myös juniorilisenssin omaaville kuljettajille on oma arvosarjansa, jossa kilpaillaan Rallin Suomen Juniorimestarin tittelistä. Sarjassa kilpaillaan viidessä eri luokassa, joista palkitaan vuosittain yksi mestari. Näiden kilpailujen yhteydessä kilpaillaan myös nuorten, alle 18-vuotiaiden, sekä naisten Cup-mestaruudesta. Lisäksi RSJM-osakilpailuissa kilpaillaan Rally Trophy mestaruudesta, alle 1400-kuutioisilla sekä V1600-autoilla.

Harrastajamääriltään suosituimpia rallisarjoja Suomessa ovat kansallisen luokituksen omaavilla F-Ryhmän autoilla ajettava F-Rallisarja sekä vanhemmille Historic-autoille tarkoitettu Historic Rally Trophy, jossa ajetaan omista mestaruuksista eri ikäkausien autoilla. Kyseiset sarjat ovat myös katsojien keskuudessa erittäin suosittuja.

Lisäksi järjestetään arvosarjoihin kuulumattomia rallikilpailuita, joiden toteuttamisessa kilpailunjärjestäjällä on mahdollisuudet soveltaa omaa käsialaansa. 

Sorateiden Grand Prix: Lajin suurin tapahtuma kotimaassamme on vuotuinen MM-rallimme, joka kerää vuosittain huikeat määrät rallifaneja seuraamaan maailmantähtien edesottamuksia Keski-Suomen sorateillä. Suomen MM-ralli on maineeltaan yksi MM-sarjan kulmakivistä, ja on ansainnut näin ollen vakituisen paikkansa MM-kalenterissa.

Ralliharrastajien oma Sportity-kanava, josta löytyy kattavasti yleistietoa ralliharrastukseen liittyvistä asioista löytyy sovelluksesta tunnuksella "AKKRALLI".

Ralli SM -sarjan kotisivulle tästä »
Suomen MM-rallin kotisivulle tästä »

Rallin SM-sarja sosiaalisessa mediassa

Design Mainostoimisto Ajaton Oy