Lajit - Off Road


Off Road -kilpailu on maastoajoneuvoilla maastossa tapahtuvaa kilpailutoimintaa, eli niin sanottua trialkilpailua. Trial on maastoajoneuvolla tapahtuva jaksottainen taitoajo maastoon merkityllä radalla. Tulos ratkaistaan virhepistein.

Off Road mutakilpailu on maastoajoneuvoilla pareittain tapahtuvaa kilpailutoimintaa kahdessa samanlaisessa niin sanotussa mutarännissä pudotusperiaatteella.

Maastoajoneuvoharrastuksen piiriin kuuluu myös mm. safaritoiminta, joka ei ole kilpailutoimintaa. Safari on jaksotettua siirtymää maastossa sekä kokoontumisajoa jaksolta toiselle. Safariin liittyy usein myös osanottajille järjestettyjä tapahtumia.

Off Trialia on ajettu AKK:n alaisuudessa Suomessa kohta 20 vuotta. Trial on 4x4 maastureilla maastossa tapahtuvaa taitoajoa, jonne järjestäjä on luonut radan käyttäen hyväkseen luonnonesteitä.

Lajia ajetaan seuraavissa viidessä eri ryhmässä; standard, modified, pro-modified, prototype sekä harraste/standard. Näistä viimeisin on lajiin tutustumisluokka, jossa Off Road Trialia pääsee ajamaan pienin autoon tehtävin muutoksin tai virallisiin kilpailu ryhmiin sopimattomilla autoilla.

Off Road Trialin vuoden päätapahtuma on Eurotrial -mestaruuskilpailu, jossa osanottajat kaikista Euroopan maista (sekä Venäjältä) ratkaisevat kaksipäiväisessä kilpailussa parhaat kilpailijat, sekä parhaiten kokonaisuutena pärjänneet maakohtaiset mestaruudet. Eurotrial järjestetään kiertävässä järjestyksessä eri Euroopan maissa. Vuonna 2014 Eurotrial Promodified – luokan mestaruuden vei suomalainen kuljettajapari.

Formula Of Road kuuluu autourheilun extremelajeihin. Laji sai alkunsa Islannista, josta se on levinnyt muihin Scandinavian maihin. Lajissa ajetaan painovoimaa vastaan ylös, alas ja sivuttain jyrkkiä hiekkarinteitä merkityllä radalla. Lajia ajetaan kahdessa eri luokassa, Modified ja Unlimited.

Modified -luokan erottaa selvimmin pienempi lapaiset hiekkarenkaat sekä konetehot, jotka pyörivät modified -luokassa 450–600 hevosvoiman välillä. Formula Off Roadin kuningasluokassa eli Unlimitedissä käytetään isolapaisia hiekkarenkaita ja ilokaasukäyttöiset V8 – moottorit antavat ulos keskimäärin noin 1000 hevosvoimaa.

Suomalaisten menestys on ollut huikeaa Off Roadissa. Vuonna 2014 suomalaiset veivät nimiinsä Promodified -luokan sekä Eurotrial -mestaruuden että Pohjoismaiden mestaruuden.  

Design Mainostoimisto Ajaton Oy