Lajit - Tekniikka

Tekniikka on yksi autourheilun tärkeimpiä osa-alueita. Tekniikkasäännöillä on suuri merkitys kun kilpaillaan autoilla. Jokaisessa kilpailulajissa ja -luokassa täytyy olla määritelty selkeät tekniset pelisäännöt minkälaisilla autoilla missäkin luokassa voidaan kilpailla. Lähes jokaisessa lajissa on omia luokkia erilaisten tekniikkasääntöjen mukaisille autoille. Tekniikkasääntöjä tarvitaan, jotta erilaisilla autoilla voidaan kilpailla tasapuolisesti. Tekniikkasäännöt myös ohjailevat autojen ja eri lajien kehitystä.

Suomessa seurataan pitkälti kansainvälisiä FIA-tekniikkasääntöjä, mutta myös kansallisesti on kehitetty omia luokkia, ryhmiä ja sääntöjä erilaisille autoille.

Tekniikka on myös yksi autourheilun harrastusmuoto. Tekniikka on mukana jokaisessa autourheilukilpailussa. Autojen teknistä sääntöjen mukaisuutta valvotaan kilpailuissa katsastusorganisaation toimesta. Katsastustoiminnan yksi oleellisimmista asioista on turvallisuus, turvallisuusvarusteiden tulee olla ennen kaikkea sääntöjen mukaisia, mutta myös kunnoltaan käyttökelpoisia.

Katsastustoimintaan haetaan jatkuvasti lisää ihmisiä.  Katsastajalta vaaditaan kiinnostusta autourheiluun ja ennen kaikkea autojen tekniikkaan, muutoin katsastajan ei välttämättä tarvitse olla autoalan ammattilainen siviilissä. Tavallisen katsastajan toimeen riittää siis terve kiinnostus tekniikkaan. Katsastajien kouluttamisen hoitaa AKK:n alueiden kouluttajat. Koulutukset antavat hyvät perustiedot ja taidot, jota katsastajana toimimiseen vaaditaan.

Yksi viime vuosien tärkeimmistä hankkeista tekniikan saralla on ollut houkutella mukaan toimintaan myös nuorempaa sukupolvea. Nuorison mukaan saaminen tekniikan pariin on tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Tekniikkahenkilöstön kouluttaminen ja lajikohtaisen erityisosaamisen kehittäminen on erittäin tärkeä osa myös tekniikkalajiryhmän toimintaa ja tätä osa-aluetta tullaankin kehittämään tulevaisuudessa merkittävästi.

Myös tässä lajissa on mahdollisuuksia edetä urallaan korkeammalle tasolle. Tavallisesta katsastajasta voi kokemuksen karttuessa edetä jatkokoulutuksen kautta tekniikan päätoimitsijaksi, jolloin voi toimia kilpailuissa katsastuspäällikkönä ja tätä kautta päästä myös liiton eri arvosarjojen pääkatsastajaksi. Tekniikan sarallakin voidaan kehittyä myös aina kansainvälisellekin tasolle asti. Ammattitaitoisille ja aktiivisille henkilöille löytyy aina töitä niin kotimaan kilpailuista kuin ulkomailtakin.

Mikäli olet kiinnostunut autourheilusta, autojen tekniikasta ja näiden kehityksestä, autourheilun tekniikka hyvä harrastusmuoto, jossa pääsee helposti mukaan toimintaan. Päästäksesi mukaan, ota yhteyttä tekniikan lajipäällikköön tai lajiryhmään. Myös paikalliset autourheiluseurat opastavat mielellään alkuun.

Tervetuloa mukaan mielenkiintoisen harrastuksen pariin!

Design Mainostoimisto Ajaton Oy