Rata-ajon lajiryhmän kuulumisia

16.5.2024

« Takaisin

Rata-ajon lajiryhmä on kokoustanut kahteen kertaan viiden viikon aikana. Tässä lajiryhmän kuulumisia molemmista kokouksista, jotka pidettiin Teams-etäyhteydellä.

 

Uusi sanktiotaulukko on julkaistu

Uutta modernimpaa sanktiotaulukkoa on kehitetty edelliskaudelta lähtien, ja se on nyt julkaistu. Kyseinen sanktiotaulukko ei ole automaattisesti käytössä kaikissa rata-ajon kilpailuissa, vaan sen käytöstä tulee aina ilmoittaa kyseisen kilpailun tai sarjan säännöissä.

Uusi sanktiontimalli eroaa perinteisestä rata-ajon säännöissä käytössä olleesta mallista. Esimerkiksi perinteisessä mallissa kahdesta varoituksesta (mustavalkoinen lippu) seuraa musta lippu. Nykyisessä uudessa mallissa tuodaan käyttöön enemmän pienempiportaisia sanktiointivaihtoehtoja, ja mustavalkoista lippua käytetään pääosiin kilpailijoille ilmoittamiseen, että kilpailijalle on tulossa jokin sanktio.

Saaduista tietyistä yksittäisistä sanktioista voi kertyä myös sarjakohtaisia rangaistuspisteistä. Jos kilpailija  ajaa virheellisesti useita kertoja kauden aikana samassa sarjassa, voi rangaistuspistekertymästä tulla lisäsanktioita.

>> Uusi sanktiotaulukko löytyy AKK:n sivuilla rata-ajon materiaaleissa täällä.

 

Lajiryhmän kokouksissa on tehty seuraavia lisämääräyksiä

 • FRC GT Open -luokan lisämääräys
  Tehtiin lisämääräys nro 1 koskien FRC GT Open -luokan rengasmääriä. Nykyisellä lisämääräyksellä sallitaan kahdeksan renkaan käyttämistä per osakilpailuviikonloppu. Näistä vain 4 rengasta saa olla ensimmäistä kertaa rekisteröityjä (uusia tai käytettyjä). Toiset neljä rengasta saa olla aiemmasta kilpailusta rekisteröityjä. Lisämääräys AKK:n säännöt-sarjasäännöt sivulla.
 • FRC GT Open 4h-luokan lisämääräys
  Tehtiin lisämääräys no 1 koskien FRC GT Open 4h -luokan varikkokäyntien kestoja ja määriä, sekä määriteltiin sallitut tankkaustavat. Lisämääräys  AKK:n säännöt-sarjasäännöt sivulla.
 • Endurance Cup -sarjan lisämääräys
  Tehtiin lisämääräys no 1, jossa tarkennettiin, että Endurance Cup kilpailuihin voi kilpailija osallistua luokkansa kilpailuun jo sen vuoden alusta alkaen, jolloin hän täyttää 15 vuotta. Lisämääräys AKK:n säännöt-sarjasäännöt sivulla.
 • V8 Thunder -sarjan lisämääräys
  Rengastoimitusvaikeuksien vuoksi, lisämääräyksessä määritellään uudestaan sallittavat renkaat. Nykyisen Yokohama-renkaiden lisäksi kauden ensimmäisessä osakilpailussa sallitaan myös Hoosier-merkkiset renkaat. Rengassääntöä tarkennetaan uudestaan Kemoran osakilpailun jälkeen ja lisäksi V8 Thunder -luokka kokoontuu keskustelemaan rengasasiasta Kemoran osakilpailun yhteydessä.

>> Lisämääräys nro 1 nähtävissä AKK:n säännöt-sarjasäännöt sivulla täällä.

 

FRC GT Open -luokalle luokkatyöryhmä

Lajiryhmä perusti ja kutsui koolle FRC GT Open -luokkatyöryhmän, joka koostuu lajiryhmän valitsemista jokaisen alaluokan edustajasta. Ryhmä raportoi luokan tilanteesta ja esittää mahdollisia luokan kehitys-/muutosajatuksia suoraan rata-ajon lajiryhmälle.

FRC GT Open -luokkatyöryhmään valittiin Jarkko Tähtinen, Raimo Niemi (luokka 1), Jyrki Peltola (luokka 2), Jarkko Salminen (luokka 3) ja Jussi Hyvönen (luokka 4). Ensimmäiseen kokoukseen osallistui myös lajiryhmän puheenjohtaja  Heikki Hirsimäki ja lajipäällikkö Henri Karjalainen.

 

E85-bensiinin ja sähköbensiinin käyttö endurancessa

Lajiryhmässä keskusteltiin saapuneen esityksen pohjalta mahdollisuutta käyttää endurancessa E85-bensiiniä sekä sähköbensiiniä. Esitys vaatii päätöksen tueksi tarkempaa lisäselvitystä sekä tekniikan lajiryhmän näkemystä asiaan.   

 

Porsche Sprint Challenge NEZ -sarja peruttu kaudelta 2024

Lajiryhmä sai tiedon, että aikaisempina vuosina ajettu Porschen Sprint Challenge NEZ -sarja perutaan, ja että sitä ei ajeta kaudella 2024. Lisää tietoja: Porsche Racing Finland -sivuilta.

 

FRC-sarja 2024 ja ilmoittautuneiden määrät

FRC-sarjaan ilmoittautuminen on päättynyt päättyi ja ilmoittautuneita on yhteensä 117 kilpailijaa, jonka jälkeen on tullut vielä yksittäisiä jälki-ilmoittautuneita. Lajiryhmän teki ilmoittautumismäärien pohjalta seuraavia huomioita: V1600-luokan kilpailijamäärät ovat laskeneet kahtena peräkkäisenä vuonna merkittävästi sekä yksittäisiin kilpailuihin odotetaan tulevan vielä lisää kilpailijoita, etenkin Legends, FRC GT Open ja V1600 CUP -luokkiin.


Osallistujamäärät

 • V1600-luokassa 11 osallistujaa
 • Uuteen FRC GT Openiin 24 osallistujaa
 • BMW Xtreme 13 osallistujaa
 • V8 Thunder 13 osallistujaa
 • Uusi BMW 9X 1 osallistuja
 • Legends SM 33 osallistujaa
 • Legends harraste 13 osallistujaa
 • FRC GT Open 4h 9 osallistujaa

 

Lisäksi lajiryhmä suunnittelee lisäävän harjoituskilpailun järjestämiseen liittyvät tarkemmat määritelmät lajisääntöihin.

Yhteystiedot

Henri Karjalainen

Lajivastaava

050 546 0500

henri.karjalainen@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy