Suomalainen lahjakkuus nousemassa parrasvaloihin Pohjois-Amerikassa – Tommi Hallmanin matka jokamiesluokasta kohti Nitrocrossin huippua

14.5.2024

« Takaisin

Suomalaisten autourheilufanien kannattaa suunnata katseita myös Pohjois-Amerikkaan, missä yksi Suomen lupaavimmista kuljettajista, kuopiolainen Tommi Hallman, valmistautuu valloittamaan Yhdysvaltojen Nitrocross-maailman. Hallmanista tulee historian ensimmäinen suomalainen kuljettaja, joka ajaa täyden kauden Nitrocrossin sarjassa Yhdysvalloissa.


Hallmanin menestyksen taustalla jo jokkiskisoissa syntynyt kyky mukautua uusiin tilanteisiin – ”täytyy sopeutua nopeasti, omaksua välittömästi ja olla alusta lähtien nopea”

Tommi Hallman on noussut huipulle paitsi lahjakkuutensa, myös poikkeuksellisen sopeutumiskykynsä ansiosta. Hän aloitti kilpailemisen jokamiesluokassa 15-vuotiaana, oppien nopeasti mukautumaan erilaisiin olosuhteisiin ja omaksumaan uusia taitoja ilman aiempaa kokemusta tai harjoittelua. Tämä kyky on tehnyt hänestä kovahermoisen kuskin, joka ei anna ulkopuolisten asioiden vaikuttaa ajamiseen.

”Taisin ajaa ensimmäisen kerran autoa jo noin 10-vuotiaana. Muistan vieläkin, miten edellisiltana opettelin kytkimen käyttöä ja seuraavana päivänä olin jo radalla, kilpaillen kelloa vastaan jäsenten välisissä kilpailuissa ukkoporukassa. Jokkisajaminen oli erittäin opettavaista. Edessä oli usein uusi rata ja näin kilpailukaluston ensimmäistä kertaa vasta kisa-aamuna varikolla. Viivalle lähdettiin niin sanotusti kylmiltään. Tämä kokemus opetti minulle paljon siitä, että täytyy sopeutua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, omaksua uudet tilanteet välittömästi ja olla alusta lähtien nopea.”, kuvailee Tommi.

 

Simulaattoriharjoittelu merkittävässä roolissa kilpailumenestykseen – ”simulaattorilla ajamisen merkitystä ei kannata aliarvioida”

Simulaattorilla ajaminen on osoittautunut oleelliseksi osaksi Tommi Hallmanin menestystä kilparadoilla. Hänen mukaansa simulaattoriharjoittelu on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka ovat kehittäneet häntä kuljettajana. Harjoittelu antaa hänelle arvokkaan pohjan tarkkuuteen ja ajotekniikkaan, mikä puolestaan vaikuttaa suuresti hänen kilpailusuorituksiinsa. Tommi on hionut ajamistaan niin, että hän pystyy ottamaan huomioon pienimmätkin yksityiskohdat radalla. Simulaattorilla ajamisen avulla hän valmistautuu kilpailuihin tehokkaasti ja voi harjoitella erilaisia tilanteita ja auton säätämistä, mikä antaa hänelle vahvuuden myös varsinaiseen kilpailuun.

"Simulaattorilla ajaminen on ollut merkittävässä roolissa ajotaidon kehittymisessäni, eikä sen merkitystä kannata aliarvioida. Se on tarjonnut minulle mahdollisuuden harjoitella erilaisia kilpailutilanteita ja pitää rutiinia yllä, mikä on ollut ratkaisevaa myös kilparadoilla menestymisen kannalta. Simulaattoriharjoittelu on auttanut kehittämään erityisesti asfaltilla ajamista ja jarrutustekniikkaa. Se on ehdottomasti ollut yksi avaintekijä menestykselleni, ja pyrin jatkossakin harjoittelemaan simulaattorilla niin paljon kuin mahdollista.”, Tommi kertoo.

Tommi on osoittanut, että simulaattoriharjoittelu voi tuoda menestystä myös virtuaalisessa autourheilussa. Hallmanin lahjakkuus on tullut ilmi virtuaalisessa rallicrossissa, missä hän on saavuttanut merkittäviä tuloksia - kaksi suomenmestaruutta ja kaksi MM-pronssia. Tämä vahvistaa Tommin laaja-alaista osaamista ja osoittaa, että kilpailumenestyksen taustalla on usein monipuolinen valmistautuminen ja jatkuva kehittyminen erilaisissa ympäristöissä.

Kilpailujen kautta oppiminen - tärkeää pohtia, mitä voisi tehdä toisin

Tommi Hallmanin vahvuudet kuljettajana ovat nähtävissä hänen lähestymistavassaan kilpailemiseen. Hänellä on huomattava kyky hahmottaa kokonaiskuvaa kilpailuviikonloppuna, mikä mahdollistaa riskien ottamisen suunnitelmallisesti ja tietoisesti. Hän on vakuuttunut siitä, että radan tapahtumilla on vain vähän tekemistä tuurin kanssa ja moneen asiaan voi vaikuttaa itse ennakoimalla. Tommi korostaakin, että kehittyäkseen kuljettajana on tärkeää pohtia aina, mitä voisi tehdä toisin. Tämä asenne on auttanut häntä saavuttamaan huippusuorituksia ja kehittymään jatkuvasti.

“Vuonna 2019 RX Academy -sarjan Latvian osakilpailussa sijoituin kolmanneksi, mutta ohitustilanteesta annettu tuomio pudotti minut kuudenneksi ja lopulta johti mestaruuden menettämiseen yhden pisteen erolla. Tämä kokemus opetti minulle tärkeän läksyn siitä, että on aina pyrittävä olemaan paalupaikalla finaalivaiheeseen lähdettäessä, mikä minimoi riskin joutua kolareihin ja taisteluihin”, kuvailee Tommi.  

Tämän jälkeen Tommi onkin saavuttanut vaikuttavia tuloksia, oltuaan 19 kertaa putkeen podiumilla, voittaen niistä 14 kilpailua ja oltuaan korkeimmalla korokkeella kahdeksan kertaa peräkkäin viimeisimmissä kansainvälisissä rallicross-kilpailuissaan.


Nitrocross - rohkeutta ja keskittymiskykyä vaativa autourheilulaji sopii Hallmanille

Nitrocross on jännittävä ja adrenaliinintäyteinen autourheilulaji, joka vaatii kuljettajilta taitoa, rohkeutta ja äärimmäistä keskittymiskykyä. Tässä lajissa kilpaillaan Yhdysvalloissa, ja se kerää suuria yleisömääriä ja kiihkeää kannattajakuntaa. Radat tarjoavat kuljettajille ja autoille haasteita, kuten suuria hyppyreitä ja sekä sora- että asfalttipintoja monilla erityylisillä radoilla, jotka vaativat huippuluokan ajotaitoja ja reaktiokykyä.

Hallmanin odotetaan pärjäävän erinomaisesti Nitrocrossin maailmassa, sillä hänen aiempi menestyksensä autourheilussa on ollut vaikuttavaa. Hallman on osoittanut kykynsä nopeana ja taitavana kuljettajana monissa eri kilpailuissa ja sarjoissa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Hänen nopea kykynsä sopeutua uusin ja tuntemattomiinkin tilanteisiin, kilpailuhenki, taito tehdä taktisia päätöksiä sekä kyky hahmottaa kokonaisuudet antavat vahvan pohjan menestykseen myös Nitrocrossin vaativassa ympäristössä.

Hallman itse starttaa innokkaana ensi kauteen:

"En malta odottaa ensi kautta Pohjois-Amerikassa! On hieno mahdollisuus päästä kilpailemaan sinne jälleen ja olen todella innoissani. Viime kauden jälkeen mietin tulevaisuuttani, mutta päätös Amerikkaan lähtemisestä tuntuu juuri oikealta. Siellä mukana oleminen on minulle tärkeää lajin kehityksen ja urheilubisneksen näkökulmasta. Uskon vahvasti, että olen tehnyt oikeat valinnat."


Flying Finn – jälleen yksi lentävä suomalainen kohti kansainvälistä menestystä

Suomalaisen kuljettajan lähteminen Yhdysvaltoihin Nitrocrossin pariin ei ole pelkästään urheilullinen saavutus, vaan se kertoo myös suomalaisten autourheilijoiden kyvystä menestyä kansainvälisellä tasolla. Suomessa on vahva autourheiluperinne ja korkealaatuinen koulutusjärjestelmä, joka on tuottanut useita lentäviä suomalaisia maailmanluokan kuljettajiksi eri lajeihin.

Tommi Hallmanin päätös lähteä haastamaan itsensä Yhdysvaltojen Nitrocross-radoille kuvastaa suomalaisten kuljettajien rohkeutta ja määrätietoisuutta. Hänen tavoitteenaan on edustaa Suomea ylpeydellä ja näyttää maailmalle suomalaisten autourheilijoiden huippuosaaminen ja kilpailuhenki.

Suomalaiset autourheilufanit voivat odottaa jännittäviä hetkiä ja kiehtovia kilpailuja, kun Tommi Hallman astuu ratin taakse syyskuussa Richmondista starttaavassa Nitrocrossin sarjassa Yhdysvalloissa. Tulevaisuus näyttää valoisalta suomalaisen autourheilun kannalta, ja Hallmanin matka Nitrocrossin huipulle on jälleen yksi hieno lentävän suomalaisen tarina kohti kansainvälistä menestystä.

 

Kuka on Tommi Hallman

Syntynyt: 20.8.2000
Kotoisin: Kuopio
Tärkeimmät voitot:

 • Nitrocross Maailman Finaalin mestaruus NEXT-luokassa
  maaliskuu 2023, Los Angeles, USA
 • Kaksi FIA RX2e osakilpailuvoittoa 2023
  (RX2e on rallicrossin MM-sarjan kakkosluokka, täyssähköautot).
 • Nitrocross Euroopan mestaruus NEXT-luokassa 2022
  (huom. ei virallinen rallicrossin Euroopan mestaruus, vaan nimenomaan Nitro-sarjan Euroopan mestaruus).
 • RallyX Nordic -Pohjoismaiden mestaruus Supercar Lites -luokassa 2021

   

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy