AKK:lle FIA:n korkeimman tason ympäristösertifikaatti

11.6.2024

« Takaisin

AKK-Motorsport ry on oltu mukana FIA:n ympäristöakkreditointiohjelmassa vuodesta 2014 alkaen. Korkein kolmen tähden akkreditointitaso saavutettiin vuonna 2018 ja tänä keväänä tehdyssä auditoinnissa taso säilytettiin.


 
Liiton ympäristövastuutyö arvioidaan FIA:n toimesta säännöllisin väliajoin. Tänä keväänä tehdyssä auditoinnissa korkeimman tason ympäristösertifikaatti säilytettiin. Vastuullisuustyö sai näin ollen jälleen vahvan tunnustuksen siitä, että toiminta on laadukasta ja oikeasuuntaista.

 

FIA Environmental Accreditation Program on tarkoitettu auttamaan autourheilun sidosryhmiä maailmanlaajuisesti mittaamaan ja kehittämään ympäristövastuutyötään. Ohjelma tarjoaa selkeän ja johdonmukaisen tavan johtaa, kehittää ja seurata ympäristövastuun toteutumista. Lue lisää: FIA Environmental Accreditation Programme.

Ympäristövastuutyön tarkoitus on turvata lajin tulevaisuus ja jatkuvuus sekä vahvistaa autourheilun yhteiskunnallista vastuullisuutta. Halutaan olla osa ratkaisuja ja vaikuttaa omalla toiminnalla positiivisesti lajin ympäristövastuullisuuden kehitykseen. AKK:n ympäristöohjelma ohjaa liiton ympäristöpolitiikan toteuttamista käytännössä. AKK:n päivitetyt ympäristöpolitiikka ja -ohjelma löytyvät täältä.
 

FIA:n ympäristösertifikaatti edellyttää mittaamaan, seuraamaan ja pienentämään muun muassa työn tekemisen ja toiminnan hiilijalanjälkeä. Konkreettisina esimerkkeinä toimitiloissa käytettävä energia ja sähkö ovat tätä nykyä hiilidioksidivapaasti tuotettua.


Toimitalon lämmitykseen käytetään vastuullisesti tuotettua Uusiolämpöä, jonka tuottamiseen käytetään sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa ja sen CO2-päästöt ovat 0 kg/MWh. Kiinteistöyhtiö Kellokukantie 7 Oy:n on myönnetty sertifikaatti vastuullisesta energiavalinnasta ja kiertotalouden tukemisesta. Myös käytettävä sähköenergia on alkuperätakuumerkittyä 100 % hiilidioksidivapaata energiaa. Kiinteistön latauspisteillä sähkökäyttöisiin autoihin voi ladata hiilidioksidivapaata sähköä.
 

Lämmitys- ja sähköenergian vastuullisten valintojen myötä hiilipäästöt ovat toimitilamme osalta pienentyneet merkittävästi. Lisäksi vedenkulutus ja jätemäärät ovat yleisesti ottaen meillä pieniä. Mahdollisuus lajitteluun ja kierrätykseen on asiallisesti hoidettu ja seuraamme myös jätehuollon hiilipäästöjä niiden edelleen pienentämiseksi, AKK:n pääsihteeri Anssi Kannas kertoo.


AKK:ssa pidetään kirjaa myös matkustamisen hiilipäästöistä. Näin voidaan laskea työmatkustamisen ympäristökuormitusta ja seurata jatkossa tehtyjen toimenpiteiden vaikutusta siihen. Hiilijalanjäljen kautta tarkasteltuna on mahdollista tunnistaa keinoja muun muassa erilaisten tilaisuuksiin ja työtehtäviin liittyvän matkustamisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi.
 

Vastuullisuus huomioidaan myös hankintoja tehtäessä. Valinnoilla voidaan myötävaikuttaa resurssiviisaiden ja ympäristöystävällisten ratkaisujen ja tekniikan käyttöön toiminnassa. Henkilöstön hankintaohjetta on päivitetty, ja hankintoja tehtäessä painotetaan vastuullisia ratkaisuja. Mittareita tälle ovat esimerkiksi hankinnan energiatehokkuus, vähäpäästöisyys, ympäristömerkki tai kierrätettävyys sekä elinkaarikustannukset.
 

Ympäristövastuullisuuden merkitys on nykyään osa normaalia arkea ja näkyy muun muassa sidosryhmiemme ja yhteistyökumppaniemme odotuksissa toimintaamme kohtaan. Olemme sitoutuneet kehittämään jatkuvasti toimintaamme ja vastuullisuustyömme ja vastuullisuusohjelmaamme voi tutustua autourheilu.fi -verkkosivuillamme. FIA:n ympäristöohjelma antaa meille konkreettiset raamit tämän osa-alueen kehittämiseen ja arviointiin. Vastuullisuustyö on aina tiimityötä ja kiitos kuuluu meidän upealle henkilöstöllemme, joka mahdollistaa näiden etappien toteutumisen, Kannas päättää.


Toistaiseksi on panostettu ympäristövastuun osalta AKK:n oman organisaation toimintaan. Urheilussa päästöjä syntyy erityisesti niin pienistä kuin suuristakin tapahtumista.
 

Hiilijalanjäljen hallintaan liittyviä toimia on tärkeä laajentaa jatkossa myös kilpailutapahtumiin. Liiton pitää pystyä vahvemmin tarjoamaan kilpailujärjestäjille tietoa, tukea ja osaamista ympäristövastuullisen toiminnan toteuttamiseksi, AKK:n seurapalvelupäällikkö Riikka Lahti toteaa.

 

Yhteystiedot

Anssi Kannas

Pääsihteeri

050 300 1244

anssi.kannas@autourheilu.fi

Riikka Lahti

seurapalvelupäällikkö

050 443 2969

riikka.lahti@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy