Esapekka Lapista Vuoden Autourheilija - Mika Häkkiselle autourheilun korkein kunnianosoitus

7.1.2017

« Takaisin

Ralliautoilija Esapekka Lappi ja hänen kartanlukijansa Janne Ferm on valittu Vuoden Autourheilijoiksi. MM-rallin WRC2-luokan mestaruuden 2016 voittaneet Lappi ja Ferm vastaanottivat palkintonsa AKK-Motorsportin vuotuisessa palkintojenjakogaalassa, Mestareiden Illassa. Suomalaisen autourheilun korkein kunnianosoitus myönnettiin kaksinkertaiselle F1-maailmanmestari Mika Häkkiselle, joka vastaanotti gaalassa AKK:n Suurmerkin no 9.

Jo toista kertaa Vuoden Autourheilija -tittelin valloittaneen Esapekka Lapin saavutuksiin kuuluvat MM-rallin WRC2-luokan mestaruuden ohella rallin euroopan- ja suomenmestaruus sekä kartingin suomenmestaruus. Lappi ja Ferm olivat myös yleisön suosikit Vuoden Autourheilijaksi onlineäänestyksen perusteella.

Erityinen Vuoden Superstar -palkinto myönnettiin tänä vuonna Anita Mäkelälle, joka voitti EM-kultaa kiihdytysajojen Top Fuel -ryhmässä. Mäkelä vei nimiinsä kautta aikain ensimmäisenä naisena Vuoden Autourheilija –palkinnon 2015. Nuori Mestari –palkinnolla arvostettiin Kalle Rovanperää, josta tuli viime vuonna kaikkien aikojen nuorin kansallisen rallisarjan mestaruuden voittanut kuljettaja. Vaikka Rovanperä ajoi sääntöteknisistä syistä johtuen Latvian liiton myöntämällä kilpailijalisenssillä, toi hän menestymisensä myötä vahvasti esille suomalaista rallikulttuuria.

Menestyneiden urheilijoiden palkitsemisen ohella tilaisuudessa jaettiin AKK-Motorsportin ansiomerkkejä sekä muita urheilullisiin ansioihin liittyviä huomionosoituksia. Pro Motorsport Finlandia -palkinnolla palkittiin Heikki Kulta, joka on tehnyt merkittävän urheilujournalistiuran ja tukenut samalla laajasti myös suomalaista autourheilua. AKK:n mediapalkinnolla muistettiin tänä vuonna F1-areenat jättänyttä toimittajaa, Oskari Saarea.

Mika Häkkinen liittyi AKK:n Suurmerkin saaneiden nimekkääseen kerhoon – aiempina vuosina kunnianosoitus on myönnetty suurille suomalaisille autourheilumenestyjille ja –vaikuttajille kuten Kari O. Sohlbergille, Keijo Rosbergille ja Tommi Mäkiselle. Ansaittua huomiota kerännyt Häkkinen lahjoitti gaalassa myös nimikoidun junior kart -autonsa AKK:n nuorisourheilun tukihankkeen, Flying Finn 100:n, hyväksi.

Menestystä radoilla ja niiden reunoilla

Rata-ajossa Suomeen tuli vuonna 2016 runsaasti kansainvälistä menestystä. Markus Palttala valloitti Renault Sport Trophy Championship –sarjan henkilökohtaisen mestaruuden, tiimimestaruuden sekä endurance-luokan mestaruuden. Joonas Lappalainen puolestaan voitti Audi TT Sports Cupin mestaruuden ja Tuomas Tujula oli kolmas formuloiden Spanish F4 Championship –sarjassa.

Formula 1 –sarjastakin tuttu Heikki Kovalainen on jatkanut uraansa Japanissa, jossa kaudella 2016 hän voitti rata-ajon Super GT GT500 -luokan mestaruuden Lexuksella. Ferrari-kuljettaja Toni Vilander puolestaan keräsi menestystä esimerkiksi sijoittumalla toiseksi 24 Hours of Le Mans LMGTE PRO –luokassa. Myös Patrick Kujala ansioitui rata-ajossa saavuttaen euroopanmestaruuden Lamborghini Super Trofeo –sarjassa.

Vuoden karting-kuljettaja -palkinnon voitti Paavo Tonteri, jonka saavutuksiin viime kaudelta kuuluvat muun muassa Saksan OK-sarjan voitto sekä lukuisat hyvät sijoitukset muissa kansainvälisissä kisoissa.

Pienoisautoilussa suomalaista autourheilua parhaiten edustivat Olli Kantamaa ja Juha Yli-Sipola. Kantamaa sijoittui ES-32-luokan MM-kilpailuissa kolmanneksi ja Yli-Sipola G27-luokan MM-kilpailuissa toiseksi sekä voitti saman luokan Pohjoismaiden mestaruuden. Yli-Sipola puolestaan voitti Pienoisautoilun Maljan. Off-Roadissa EM-kultaan ylsi kuljettajapari Miika Oksanen ja Pasi Matilainen Pro Modified -luokassa.

Vuoden autourheiluteon kunniaksi myönnettävä Hans Laineen muistopalkinnon vastaanotti tänä vuonna ralliautoilun kuljettajapari Teemu Suninen ja Mikko Markkula. Parivaljakko kilpaili mm. MM-ralleissa yksityistiimin kalustolla, jolla pystyivät haastamaan tehdastallien kilpakumppanit sekä ajamaan maailmanmestaruudesta aivan kalkkiviivoille asti.

Vuoden Toimitsija –palkinnon gaalassa vastaanotti Markus Silfvast. Vuoden Ralliteko –palkinnon voitti Historic Rally Club Finland. Esimerkillistä autourheiluhenkeä osoittavalle taholle myönnettävä Karl Ebbin kiertopalkinto meni tänä vuonna Circuit eMotorsportille. Vuoden kilpailunjärjestäjänä gaalassa palkittiin Hyvinkään Urheiluautoilijat.

Jyväskylän Paviljongilla 7.1. järjestetyssä Mestareiden Illassa palkittiin yhteensä lähes 250 kotimaassa ja kansainvälisesti menestynyttä autourheilijaa.