Flying Finns - vapaaehtoiset autourheilutapahtumien taustavoimina

9.3.2024

« Takaisin

Autourheilu Suomessa on enemmän kuin vain kilpailut - se on yhteisöllinen intohimo, joka myös yhdistää lajin parissa toimivia vapaaehtoisia.

 

He eivät pelkästään varmista kilpailujen sujuvuutta, vaan ovat koko autourheiluyhteisön perusta, mahdollistaen laadukkaat ja turvalliset tapahtumat. He ovat kilpailujohtajia, ratamestareita, turvallisuushenkilöstö, lipunmyyjiä, kilpailusihteereitä ja lukuisissa muissa rooleissa toimivia. Vapaaehtoiset ovat se hiljainen taustavoima, joka pyörittää kilpailutapahtumien koneistoa, valmistautuen huolellisesti jopa vuoden ajan varmistaakseen, että kaikki on kunnossa kilpailupäivänä.  

 

Tuurin behind the scenes – pitkän linjan vapaaehtoiset Asko Syrjälä ja Teemu Mäkinen

Tuurin SM-ralleissa alkaa kilpailutunnelma nousta ennen starttia pintaan niin katsojilla kuin kilpa-autojen sisällä. Ennen kuin kilpailijat pääsevät kisaamaan erikoiskokeilla, reitit tarkistetaan useaan kertaan juuri ennen kilpailun alkua. Etuauton rooli on vastuullinen - sen tehtävänä on varmistaa, että kilpailureitti on turvallinen ja suljetuilla teillä kaikki on kunnossa, sulkunauhat ovat paikoillaan ja reitin varrella olevat katsojat pysyttelevät turvallisilla alueilla.

Turva-autossa numero yksi istuvat rauhalliset ja kokeneen oloiset turvapäälliköt vaasalaiset Asko Syrjälä ja Teemu Mäkinen. Heidän tarinansa avaa näkymän siihen, miten vapaaehtoiset tekevät paljon enemmän kuin varmistavat tapahtuman sujuvuuden – he tuovat mukanaan yhteisöllisyyden ja kaikesta tekemisestä puskee läpi rakkaus lajia kohtaan.


"Tässä kaikessa on keskiössä rakkaus lajiin ja yhteisöllisyys"

Askolla ja Teemulla on pitkä historia autourheilun parissa. He ovat kokeneet monia eri toimenkuvia, aina kilpailujohtamisesta sulkuhenkilönä toimimiseen ja tällä kertaa molemmat ovat turvapäällikköinä. Mikä sitten saa heidät tulemaan jo toisena vuonna peräkkäin yli sadan kilometrin päähän Tuuriin toimitsijatehtäviin?

"Tämä on meille niin paljon enemmän kuin vastuullinen toimenkuva. Tässä kaikessa on keskiössä rakkaus lajiin ja yhteisöllisyys. Samat henkilöt ovat vapaaehtoisina eri kilpailuissa, mutta eri rooleissa. Loistava porukka on tässä ajamisen ja urheilun lisäksi iso juttu”, hymyilee Teemu, kun hän kertoo kokemuksistaan ja jatkaa: ”tässä hommassa pääsee niin lähelle kilpa-ajamista kuin mahdollista. Ja näkee myös kilpailijoita ja pääsee osaksi kisafiilista – autourheilu on parasta paikan päällä”.

Asko lisää: "Tämä ei ole vain kilpailu, vaan yhteisöllinen tapahtuma. Sen tuntee, kun on täällä paikan päällä. Meitä yhdistää rakkaus lajiin ja halu tehdä siitä turvallista ja nautittavaa kaikille. Tähän joukkoon on helppo tulla mukaan. Tämä on enemmänkin elämäntapa kuin harrastus. Yhteen hiileen puhaltava yhteisö, jossa voi nauttia korkeatasoisesta autourheilusta."

 

Askon ja Teemun tarina on vain yksi monista, jotka osoittavat vapaaehtoisten merkityksen autourheilussa. He eivät vain varmista turvallisuutta, vaan tuovat mukanaan lentävien suomalaisten yhteishenkeä. Kiitos heille ja kaikille vapaaehtoisille. He tekevät autourheilusta enemmän kuin kilpailun – se on kokemus, joka yhdistää kaikkia autourheilun harrastajia.

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy