Liikennevakuutus jokamiehenluokassa

14.3.2017

« Takaisin

Jokamiehenluokan liikennevakuutuskäytännöt ovat aiheuttaneet runsaasti keskustelua vuoden alussa. Uuden 1.1.2017 voimaan tulleen liikennevakuutuslain myötä ajoneuvon yksilöintivaatimus on aikaisempaa yksiselitteisempi (liikennevakuutuslaki 10§), joka on aiheuttanut muutoksia nk. "jokamiesluokan liikennevakuutuksen" myöntämiskäytäntöihin. Seuraavassa pyritään vastaamaan yleisimpiin kysymyksiin jokamieheluokan liikennevakuutuksen käytännöistä 2017.

 

Liikennevakuutus on liikennevakuutuslain mukaan pakollinen. Jokaisella autolla, jolla ajetaan, tulee olla voimassaoleva liikennevakuutus.* Vakuutus on autokohtainen ja ajoneuvon omistaja on vakuutusvelvollinen. Jos vakuutetulla autolla tilapäisesti ajaa joku muu kuin omistaja, on vakuutus voimassa myös tämän ajaessa sattuneissa vahingoissa.

Uusia liikennevakuutuksia ei enää myönnetä ilman auton yksilöintitietoa. Vanhojen voimassa olevien liikennevakuutusten, joissa ei ole auton yksilöintitietoa (esim. valmistenumero), osalta vakuutusyhtiö suosittelee valmistenumeron ilmoittamista.*

Jos vakuutettu auto myydään ja ostetaan samana päivänä uusi saman vakuutuksenottajan omistukseen tuleva auto, voi uuden auton tiedot ilmoittaa vakuutukseen muutoksena ilman, että vakuutusta irtisanotaan ja tehdään uusi. Muutosta ei voi ilmoittaa takautuvasti, vaan se tulee voimaan ilmoitushetkestä alkaen. Esimerkiksi OP:n asiakas voi ilmoittaa viikonloppuna uuden valmistenumeron Op Vakuutukseen verkkopalveluviestillä. Silloin liikennevakuutus saadaan voimaan lähetetyn viestin päivämäärän mukaan. Uuden auton valmistenumero tulisi ilmoittaa heti kun auto siirtyy omistukseen, jotta autolla on voimassaoleva vakuutus ja autolla voi ajaa.

Liikennevakuutuslain mukaan omistajanvaihdostilanteessa vanhan omistajan vakuutus on voimassa enintään 7 päivää uuden omistajan lukuun, edellyttäen että uusi omistaja ei ole tänä aikana tehnyt omaa vakuutusta, ja että vanha omistaja ei ole vakuutustaan irtisanonut.

Mikäli omistat useita autoja, mutta ajat vain yhdellä kerrallaan, voi voimassa olevan liikennevakuutuksen kohdistaa ajossa olevaan autoon edellämainitulla ilmoitusmenettelyllä.

Jokamiesluokan kilpa-autolla oleva liikennevakuutus ei kerrytä liikennevakuutuksen bonuksia. Vakuutuksella ole vaikutusta asiakkaan muiden ajoneuvojen bonuksiin, tai niiden kertymiseen.

Varmista tarvittaessa ilmoituskäytännöt ja mahdolliset verkkopalvelumallit omasta vakuutusyhtiöstäsi. 

Liikennevakuutuslaki 2017

AKK-Motorsport ry

*Tiedotetta päivitetty 14.3. klo 14:05.

Design Mainostoimisto Ajaton Oy