Lisävalot rallissa

20.1.2017

« Takaisin

LISÄVALOT RALLISSA

Useista yhteydenotoista johtuen tiedotetaan, että rallissa käytettävien lisävalojen osalta sääntö ei ole muuttunut tälle kaudelle.

LED lisävalot ja niiden e- tai E-hyväksyntä on herättänyt paljon kysymyksiä. Tähän liittyy kaksi erillistä asiaa: Trafin erivapaus ja Liite J sääntö lisävalojen lukumäärästä. 

Lisävalojen määrästä kerrotaan kunkin auton ryhmän ryhmäsäännöistä. Esimerkiksi R-ryhmän sääntö VALAISIMET (503écl) kertoo:

Lisävalaisimet pareittain releineen on sallittu edellyttäen, että kokonaismäärä ei ylitä kuutta (taka- ja pysäköintivalaisimia ei lasketa) ja maan asetuksia noudatetaan.
Alkuperäiset erilliset sumuvalot voidaan poistaa. Jos alkuperäiset erilliset sumuvalaisimet säilytetään, lasketaan ne mukaan lisävalojen kokonaisvalaisinmäärään.

Valonheittimen määrittelee Liite J artikla 251.2.6. Sähköjärjestelmä:
Valonheitin: heijastin, joka kokoaa ja heijastaa valonsäteen suoraan eteenpäin.

Eli tämän mukaisesti moniheijastiminen LED valaisin ei ole lainkaan sallittu, mikäli heijastimien kokonaislukumäärä on enemmän kuin kuusi.

Kuitenkin, koska viranomaiset ovat hyväksyneet kyseisen kaltaisia LED lisävaloja yhtenä valaisimena tieliikennekäyttöön, AKK kuten myös FIA on määritellyt LED -valaisimien käytön rallissa sallituksi heijastimien lukumäärästä riippumatta, mikäli kyseinen valaisin on e- tai E-hyväksytty ja siitä on pysyvä merkintä valaisimen lasissa. 

Tästä löytyy kansallinen lisäys Liite J artikla 251.2.6 Sähköjärjestelmä lopusta:

Kansallinen lisäys:
Tieliikennekäyttöön tarkoitettu E/e-hyväksytty ledtoiminen kaukovalaisin tulkitaan yhdeksi valaisimeksi valonlähteiden lukumäärästä riippumatta. Kaukovalaisimien
lukumäärä autossa voi olla maksimissaan 6 ja lukumäärän on oltava aina parillinen. Mikäli kaukovalaisimissa on myös päiväajovalot, niitä saa käyttää vain
tieliikennelaissa sallituin tavoin.

Eli lyhennettynä:

- Yksiheijastimisien lisävalojen ei tarvitse olla e-hyväksyttyjä ja niiden lukumäärä saa olla enintään kuusi.

- Moniheijastimisien lisävalojen tulee olla e- tai E-hyväksyttyjä, mikäli heijastimien yhteenlaskettu kokonaismäärä on enemmän kuin kuusi. e- / tai E-hyväksyttyjen valaisimien lukumäärä tulee olla parillinen ja niitä saa olla enintään kuusi.

Lisätietoja antaa tekniikan lajipäällikkö Iiro Palmi, iiro.palmi@autourheilu.fi, 050-347 5177

 

Design Mainostoimisto Ajaton Oy