Lajiasiat

15.10.2018

« Takaisin

KOULUTUS

20.8.2018 pidetyssä koulutustyöryhmän kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:

Kohta 79. Ympäristövastaavan tehtävät;
- Tarvittava yhteydenpito viranomaisiin ennen tapahtumaa
- Tapahtuman jälkeinen raportointi tarvittaessa viranomaisille
- Yhteydenpito ja tarvittaessa tapahtuman jälkeinen raportointi AKK:lle
- Osallistuu kilpailun järjestelytoimikunnan työhön ja tekee yhteistyötä kilpailuorganisaation kanssa ympäristöasioissa (esim. luvat, suunnitelmat, äänentoisto jne.)
- Vastuu tapahtuman jätehuollon sekä haitallisten ja vaarallisten jätteiden käsittelyn asianmukaisuudesta kilpailualueella. Tarvittava ohjeistaminen tapahtuman ympäristöasioista kilpailijoille, toimitsijoille ja katsojille sekä sidosryhmille.

Lisäksi liiton verkkosivuille eri lajien materiaaleihin lisätään vuoden loppuun mennessä tarkempi ohjeistus ja koulutusmateriaalia ympäristövastaavan tehtävän suorittamiseksi tapahtumassa.

Kouluttajien koulutuspäivät, alustava aikataulu

Perjantai 16.11.
Klo 15.00-20.00 Koulutustyöryhmä

Lauantai 17.11.
Klo 09.00-16.00 Toimitsijakouluttajat
Klo 17.00-20.00 Alueiden koulutusvastaavat (voi olla halutessaan mukana jo 9-16)

Sunnuntai 18.11.
Klo 09.00-16.00 Tutkintokouluttajat

Täydennetään lippupisteiden ohjekirjan materiaalia lyhyellä turvallisuusohjeella. Seuraava kokous pidetään 16.11. Jyväskylässä.

TURVATYÖRYHMÄ

AKK:n turvatyöryhmän kokous 3/2018 pidettiin tiistaina 9.10. Kokouksessa käsiteltiin mm. Seuraavat asiat:
Rekisteri ensihoidon palveluntarjoajista:Käsiteltiin esitys, jossa pyydettiin laatimaan rekisteri ensihoidon palveluntarjoajista. Todettiin, että AKK:n tehtävä ei ole tätä rekisteriä ylläpitää, koska rekistereitä ja tarvittavaa tietoa on olemassa. Lisäksi järjestäjän tulee itse pystyä varmistamaan palveluntarjoajien toimintaedellytykset.

Hallituksen toimeksianto Turvatyöryhmälle koskien kansallisen autourheilun turvallisuuskehitystä (”Safety Development Program”):

Keskusteltiin aiheesta, ja todettiin että lähdetään luomaan selkeää turvallisuuden käsikirjaa, josta siirretään asioita tarpeellisilta osin sääntöihin ja kehitetään myös kilpailujen turvallisuusdokumentointia.Tavoitteena luoda ohjeistus, jolla turvallisuusdokumentointi kilpailutapahtumiin luodaan, kuitenkin luomatta pelkkää valmista dokumenttipohjaa, johon ainoastaan ”vaihdetaan päivämääriä”

Todettiin, että projekti aloitetaan AKK:n turvatyöryhmän johdolla ja niin, että lajipäälliköt (Frank ja Ketonen) toimivat käytännön työn toteuttajina, mutta valmistelutyö toteutetaan ryhmänä. Turvatyöryhmän jäsenistä mukaan tulevat jäsenet Viitanen ja Alppivuori. Mukaan ryhmään kutsutaan myös valikoituja asiantuntijoita. Lisäksi kaikkia turvatyöryhmän jäseniä käytetään projektin aikana aktiivisesti tukena.

Lajipäällikkö Frank kutsuu ryhmän koolle ensimmäiseen kokoukseen vielä loppuvuoden 2018 aikana. Selvitetään myös AKK:n hallitukselta, miten käytännön työ halutaan toteutettavaksi ja mikä on aikataulu.

OSR Raportointi ja tilastointi:

Todettiin, että sähköinen raportointilomake otetaan käyttöön kauden 2019 alusta. Lajipäällikkö laatii mallin verkkopohjaisesta lomakkeesta, joka työstetään turvatyöryhmän avustuksella kuntoon. Käytiin läpi kesäkauden kilpailujen OSR-raportit.

Todettiin yleisesti, että raporttien laadinnassa on suuria eroja. On erittäin hyvin laadittuja selkeitä raportteja, mutta on myös raportteja, jotka eivät välttämättä avaa asiaa tarvittavilta osin. Todettiin, että myös mahdollisissa potilastietojen saannissa on suuria eroja. Osittain tietoja saadaan käyttöön, tukemaan OSR-raporttien tekemistä, kun taas osittain tietoja ei saada käyttöön.

AUTOSUUNNISTUS

Kesä on ohi ja syksyn pimeys houkuttelee AS harrastajat suunnistuspoluille ja niiden viereen. Tämän kauden arvokilpailuista on enää VaToSUA:n järjestämä päätöskilpailu ajamatta, jonka jälkeen päästään suunnittelemaan tulevaa. Pikkuhiljaa on ensi vuoden kilpailukalenteri alkanut muotoutumaan, kun seuroja on saatu houkuteltua työhön yhteisen harrastuksemme eteen. Lisää aktiivisuutta kuitenkin edelleen tarvitaan, ottakaahan yhteyttä lajiryhmään, niin saadaan kunnollinen kisakausi myös vuodesta 2019. Lajiryhmä on pyrkinyt myös sääntömuutoksin kannustamaan ihan tavallisten kilpailuiden tekemiseen hypervaikeiden ja -pitkien kilpailuiden sijaan. Kilpailu voi olla mielenkiintoinen myös vähemmällä vaivalla ja työmäärällä. Ja ainakin se on parempi kuin ei kilpailua ollenkaan.

CROSSKART

Crosskart 2018 tulokset

(FinRX Mini,85,125 ja 125 SM, XTREM SM). Lajiryhmä totesi FinX Crosskart sarjan tulokset 2018.

FinRX Crosskart Mini

Kaikki voittaa.

FinRX Crosskart 85 Cup

1. Miko Vähälummukka AL-Härmä
2. Joona Ojala TUA
3. Lauri Halonen KcRY

FinRX Crosskart 125 Cup

1. Aatu Matikainen KonnMK/UA
2. Jimi Ojala TUA
3. Rustam Mamedov HyUA

Lajiryhmä esittää AKK:n hallitukselle 3.11.2018 kokoukseen hyväksyttäväksi Crosskart 125 SM tulokset ja Crosskart XTREM SM tulokset 2018.

Crosskart 125 SM

1. Aatu Matikainen KonnMK/UA
2.. Valtteri Koski AL-Härmä
3. Leevi Lassila KvanUA

Crosskart XTREM SM

1. Jami Kalliomäki TUA
2. Gunnar Alm EMSC
3. Joni Leskinen OuMK/UA

FinRX Crosskart kilpailukalenterit 2019

Talvisarja 2019 Crosskart, tarkoitus ajaa kolmen (3) osakilpailun sarja.
Kesäsarja 2019 Crosskart, tarkoitus on ajaa viiden (5) osakilpailun sarja.
FinRX kalenteri 2019 varmistetaan 2019 Rallicross SM sarjan varmistuttua.

Lisätietoja: lajipäällikkö Juho Ketonen, juho.ketonen(at)autourheilu.fi, 050 566 5577

KARTING

Hallitus hyväksyi lajiryhmän esityksen kartingin kehityssuunnitelmasta, jonka mukaisesti kaudella 2020 ajetaan Raket 95 -luokassa Cup-arvosta Flying Finn Cup -nimen alla. Mini60-luokka olisi tällöin ainoa SJM-luokka.

Lisäksi hallitus käsitteli ja hyväksyi kartingin ikäraja ja kansallisia lisenssiluokkia koskevan esityksen, jonka mukaisesti aloitusluokaksi kansallinen Grade E, josta noustaan 10-vuotiaana kansallinen Grade D:ksi ja saa osallistumisoikeuden esimerkiksi SJM-kilpailuihin. Nousu Grade C-junioriksi tapahtuisi CIK-FIA:n linjauksen mukaisesti sinä vuonna, kun täyttää 12 vuotta ja saa oikeuden ajaa esimerkiksi OK-junior luokassa.

RALLICROSS

Rallicross lajiryhmän 5. kokous 25.9.2018. Kokouspöytäkirja löytyy täältä.

Rallicross lajiryhmä esittää AKK:n hallitukselle 3.11.2018 kokoukseen hyväksyttäväksi 5 osakilpailun SM Rallicross 2019 sarjan kilpailukalenteria seuraavasti:

25.5.2019 Jalasjärvi - JALASJÄRVEN MOOTTORIKERHO/UA
8.6.2019 Joensuu - JOENSUUN URHEILUAUTOILIJAT
6.7.2019 Jurva - JURVAN URHEILUAUTOILIJAT
17.-18.8.2019 Kouvola – AKK SPORTS
14.9.2019 Honkajoki - HONKAJOEN MOOTTORIKERHO/UA

FinRX Rallicross

Kalenteri 2019 varmistetaan 2019 Rallicross SM sarjan varmistuttua. Tarkoitus on ajaa viiden (5) osakilpailun sarja.

PIENOISAUTOILU

Parhaillaan ajetaan Vaasassa ura-autoilun MM-kilpailua, joka päättyy lauantaina 20.10. lajin kuninkuusluokkaan, joka on EuroSport-24.

18.9.2018 pidetyssä lajiryhmän kokouksessa käsiteltiin mm. seuraavia asioita:
Pentti Minkkisen seuraajaksi valittiin Mikko Mäkelä, Fullspeed ry. Esitettiin hallitukselle hyväksyttäväksi TSM-10- ja C-12 -luokkien SM-säännöt. Esitettiin hallitukselle hyväksyttäväksi seuraavien luokkien SM-tulokset; TSM-10, L-S5, TP-10, C-12, M8- ja M8e. Riku Akkanen ja Jukka Häkämies lähtevät edustamaan Suomea 2.-4.11.2018 järjestettävään EFRA:n AGM:ään. Toimitsijakoulutus järjestetään 27.10.2018 ja lajipäivä 10.11.2018 AKK:n toimistolla. Seuraava kokous pidetään lauantaina 10.11.2018 AKK:n toimistolla lajipäivän yhteydessä.

PIENOISAUTOILUN KOULUTUSPÄIVÄ

Lauantaina 10.11.2018 klo 9-15 järjestetään pienoisautoilun SM-kilpailunjärjestäjien koulutuspäivä. Päivän aikana käydään läpi ajankohtaisia asioita, joita tarvitaan SM-kilpailun järjestämiseen sekä viimeistellään vuoden 2019 kilpailukalenteri. Uudet toimitsijat voivat hyödyntää tätä koulutusta pienoisautoilun päätoimitsijalisenssiä haettaessa. Koulutus pidetään liiton toimistolla osoitteessa Kellokukantie 7, 01300 Vantaa.

Osallistuminen on pakollista jokaiselle seuralle, joka järjestää kauden 2018 aikana SM-kilpailun. Suositellaan, että seurasta osallistuisi 1-2 henkilöä, jotka ovat tekemisissä järjestettävän kilpailun kanssa. Lisäksi osallistuminen on erittäin suositeltavaa tuomariston puheenjohtajille. Tilaisuudessa on tarjolla kahvit ja lounas, tilaisuuden hinta on 10 euroa /hlö. Tuomariston puheenjohtajille tilaisuus on ilmainen.

Ilmoittautumisen yhteydessä mainitse nimesi, seurasi, roolisi tilaisuudessa (tpj / järjestäjä / koulutukseen osallistuja) ja lajisi (ROA/Slot). Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä myös mahdollisista ruoka-aineallergioista.
lmoittautumiset 5.11. mennessä lajikoordinaattori Mia Vihavaiselle, mia.vihavainen@autourheilu.fi, 050 528 3022.

RALLI

HISTORIC

AKK:n Historic Lajiryhmän kokous 5/18 pidettiin 9.10.2018 Kokouksessa käsiteltiin mm. Seuraavat asiat:

Kauden 2018 tilannekatsaus:

Historic Rally Club Finland. Todettiin, että kilpailijamäärän kehitys on huolestuttavaa, koska automäärät ovat vähentyneet loppukautta kohden. Yleinen trendi on, että sarjakilpailuissa automäärät vähenevät  kauden loppua kohden, mutta tässä kohtaa pudotus on ollut aika konkreettinen.

Historic Race Finland. Osallistujamäärissä pientä pudotusta (n. 20 autoa vähemmän kuin aikaisepana vuonna), mutta kokonaisuudessa kilpailijamäärät ovat varsin positiivisia.

Kaudella 2019 Historic-ratasarjaan ollaan ottamassa mukaan “siivettömät” Formula Fordit. Autoille tehtäisiin oma HRF-passi (vastaava kuin Formula 4-autoille).

Lisäksi sarjan yhteyteen ollaan suunniteltu “Fiat Historic Ratapotti”-sarjaa, jossa ajetaan 1-ryhmän Fiateilla (Fiat 127), 1-ryhmän lähdöissä.   

Kansainväliset asiat:

Palaute kauden aikaisemmista kokouksista: Todettiin, että edelliseen kokoukseen AKK:n toimesta kokoukseen viedyt asiat on esitetty Rallin Historic Sub-komission kokouksessa. Käytiin läpi kokouksen pöytäkirja. Esille nousi ennen kaikkea keskustelu sääntöjen noudattamisjärjestyksestä. Sub-komission näkemyksen mukaan Liite K on määräävä, ohi esim. sarjasääntöjen. Tämä sotii käytännössä yleistä käsitystä sääntöjen noudattamisjärjestystä vastaan.

Historic-lajiryhmän esitys: Pyydetään asiaan FIA:n Historic  Komission näkemys ja sääntöjen noudattamisjärjestykseen.

FIA Rally Historic Sub-komission tuleva kokous ja sinne esitettävät asiat.

Käytiin läpi edellisessä Sub-komissiossa esitetty alustava kauden 2019 kilpailukalenteri. Nostettiin esille edelleen vaihtoehto, että sarjassa ajettaisiin vain 6 osakilpailua, joista loppupisteisiin laskettaisiin 4 osakilpailua.

AKK:n Historic Lajiryhmä esittää FIA:lle: Esitetään, että sarjassa ajettaisiin tulevaisuudessa 6 osakilpailua, josta 4 lasketaan loppupisteisiin. Perusteena ennen kaikkea sarjan tiivistäminen sekä kilpailijamäärän lisääminen.

JOKAMIEHENLUOKKA

Jokamiesluokan lajiryhmän 4. kokous  pidettiin 27.8.2018, tarkemmat tiedot löytyy täältä.

Jokamiehenluokan rengaslistan päivitys löytyytäältä 

Jokamiehenluokan 2020 SM kilpailuiden haku löytyy täältä.

RATA-AJO

Kauden 2018 RATA-SM -pisteet hyväksyttiin ja niitä esitetään hallitukselle vahvistettavaksi.

Legends-luokka on ilmoittanut halustaan ajaa SM-arvosta osallistuen kaikkiin RATA-SM osakilpailuihin kaudella 2019. Lajiryhmä kokee tämän todella positiiviseksi asiaksi, joka tuo sarjan näyttävyydelle paljon. Lajiryhmä tukee tätä ja esittää AKK:n hallitukselle SM-arvon myöntämistä Legends-luokalle.

Alustava kalenteri

RATA-SM

25.-26.5   Botniaring     EPUA                        
8.-9.6.      Ahvenisto     AAU                              
6.-7.7.      Helsinki        AKK Sports OY               
24.-25.8.  Kemora        Ylivieskan UA      
21.-22.9.   Alastaro        Paikalliset seurat

Design Mainostoimisto Ajaton Oy