F-ryhmän uudistetut säännöt valmiina hallituksen käsiteltäväksi

24.5.2021

« Takaisin

F-ryhmän uudistetut säännöt valmiina hallituksen käsiteltäväksi

Tekniikan lajiryhmä kokoontui sääntökokoukseen 15. - 16.5. viikonloppuna. Käsiteltäviä asioita oli huomattava määrä, joista isoin ehkä f-ryhmän sääntöuudistus vuodesta 2022 eteenpäin.

F-ryhmän säännöt ovat puhuttaneet harrastajia jo useamman vuoden ajan. Keskusteluissa on tullut ilmi, että harrastajat ovat halunneet muutosta, mutta asiaan liittyviin kyselyihin ei sitten kuitenkaan saatu riittävää määrää palautteita, jotta sääntöjenmuuttamiselle olisi ollut riittävät perusteet. Kuluvana vuonna tämä asia tuli esiin uudelleen ja nyt myös harrastajat ovat aktivoituneet.

Sääntömuutostarve kulminoitui aluksi vierasmoottoreiden ja kuituosien ympärille, mutta lopulta se kääntyi harrastajien useamman kuulemisen jälkeen suuremmaksi kokonaisuudeksi. Alusta asti lajiryhmän tahtotila on ollut se, ettei nykyisien F-ryhmän sääntöjen mukaiset autot saa jäädä muutoksessa kilpailukyvyttömiksi. Tämä tahtotila on ollut hyvin haastavaa, sillä modernimpien moottoreiden suorituskykyä olisi ikävää ja osin myös F-ryhmän ideologian vastaista alkaa kovasti rajoittamaan. Tästä syystä lajiryhmä päätyi esittämään, että F-ryhmä jaetaan kahteen osaan. Työnimenä käytettiin nimiä ”Original F” ja ”Pro F”.

Lajiryhmän ensimmäinen ehdotus lähti siitä mielikuvasta, että enemmistö haluaa tänne vapaampien sääntöjen puolelle. Siksi Original F sääntöluonnokseen laitettiin useita kustannuksia säästäviä elementtejä ja ryhmää rakennettiin niille, jotka haluavat harrastaa alhaisemmin kustannuksin. Pian kuitenkin huomattiin, että vapaampien sääntöjen puolelle ei ollutkaan kovaa tunkua, vaan useimpien kilpailijoiden tahtotila oli kuitenkin kilpailla Original F ryhmän puolella.  Nämä harrastajat toivat julki pelkonsa, että joutuvat merkittävästi nykyistä autoaan muuttamaan ja tästä syystä harrastajia kuunneltuaan lajiryhmä palautti Original F ryhmän sääntöä harrastajien enemmistön haluamaan suuntaan.

Ohessa on nyt liitteenä ne sääntöluonnokset, jotka ovat tämän pitkän prosessin jälkeen nyt matkalla AKK:n hallituksen käsittelyyn. Näihin luonnoksiin on lisätty sinisellä värillä lajiryhmän kommenttiosio, missä pyritään selventämään, miksi muutettu sääntökohta on kirjoitettu juuri noin. Sääntöluonnokset ovat hyvin pitkälti samat kuin edelliset julkaistut sääntöluonnoksetkin olivat. Viimeisimmät lajiryhmälle tulleet palautteet olivat enimmäkseen myönteisiä, pääasiassa ainoastaan pieniä yksityiskohtia pyydettiin vielä muuttamaan. Näitä edellisestä luonnoksesta muutettuja kohtia on tässä korostettu keltaisella värillä lukemisen helpottamiseksi. Minimipainoista oli useampi kommentti ja tuo sääntökohta on edelleen ratkaisematta. Menneenä viikonloppuna punnittiin kaikki F-Cuppiin osallistuneet autot, jolla saatiin faktatietoa autojen nykypainoista. Tarkoitus ei ole kuitenkaan mitenkään radikaalisti nostaa olemassa olevan kaluston painoja, vaan lähinnä saada painotaulukot nykykaluston mukaisiksi.

Sääntöuudistus etenee nyt siten, että AKK:n Urheiluvaliokunta käsittelee luonnokset seuraavaksi 3.6.2021 pidettävässä kokouksessaan. Urheiluvaliokunnasta luonnokset etenevät AKK:n hallituksen sääntökokoukseen, joka pidetään 10.6.2021. Tuossa kokouksessa säännöt periaatteellisesti hyväksytään tai palautetaan tarvittaessa lajiryhmälle. Tämän kokouksen jälkeen sääntöihin on tarvittaessa mahdollista vielä muokata yksityiskohtia, mutta Hallituksen elokuun kokouksessa koko sääntöuudistus saavuttaa vihdoin myös lopulliset sanamuodot ja projekti saadaan vihdoin maali AT:lle.

Lisätietoja antaa tekniikan lajipäällikkö Iiro Palmi, iiro.palmi@autourheilu.fi

 

Yhteistyöterveisin

Tekniikan lajiryhmä

Design Mainostoimisto Ajaton Oy