FIA:n ”Affordable Cross Car” -hanke mahdollistaa edullisemman harrastamisen – ensimmäinen auto julkaistu FIA:n konferenssissa

25.6.2024

« Takaisin

FIA:n ”Affordable Cross Car” -hanke (vapaasti suomennettuna edullisen hintatason Cross Car) saavutti tärkeän virstanpylvään FIA:n konferenssissa Samarkandissa, Uzbekistanissa, kun FIA:n presidentti Mohammed Ben Sulayem esitteli ”Affordable Cross Car” -hankkeen virallisesti.


 

"Sitouduimme tähän hankkeeseen ja olemme ylpeitä siitä, että olemme saaneet sen toteutettua", FIA:n presidentti Mohammed Ben Sulayem sanoo ja jatkaa: "Kun sanoimme, että kehittäisimme moottoriurheilua kaikkialla maailmassa, emme olleet liian optimistisia. Kehitysmaiden ongelmana ovat esteettömyys ja kustannukset, ja olemme tehneet valtavasti työtä varmistaaksemme, että kustannukset voidaan pitää alhaisina. Kehottaisin kaikkia FIA:n alaisia autourheiluliittoja hyödyntämään tarjoamaamme, se on virstanpylväs meille kaikille. Haluan kiittää koko tiimiä, joka on tehnyt kovasti töitä tämän hankkeen valmistumiseksi."

 

Edullisen hintatason Cross Car -autot tulevat toimimaan sisääntuloluokkina rallicross ja rallilajeille. Ne tarjoavat nuorille ja harrastajille perustan, jossa he voivat aloittaa taitojensa kehittämisen, samaan tapaan kuin karting on lähtökohta rata-autoilulle. FIA:n puheenjohtajan mukaan hankkeen tavoite on kaksinkertaistaa harrastajamäärät.


Cross Car -luokka lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 2018, ja siinä kilpaillaan tällä hetkellä seniori- ja junioriluokissa. ”Affordable Cross Car ”-hankkeessa luodaan kaksi uutta luokkaa huippuluokkien alapuolelle. Tasolla 1, joka on nuorten kuljettajien lähtötaso, auton tavoitehinta on arviolta 5 000 euroa. Tasolla 2, joka on tarkoitettu muille aloitteleville kilpailijoille, auton tavoitehinta on noin 10 000 euroa.

Tasojen 1 ja 2 Cross Car -autojen tekniset ohjeet tulevat FIA:n alaisten autourheilujärjestöjen saataville maksutta. Näin järjestöt voivat tehdä yhteistyötä paikallisten valmistajien ja toimittajien kanssa kustannusten pitämiseksi mahdollisimman alhaisina. Vaikka kustannusten hallinta on hankkeessa keskeistä, suunnittelussa ei ole tingitty turvallisuudesta ja suorituskyvystä, ja eri moottoreita voidaan asentaa joustavasti halutun tehon ja saatavuuden mukaan.

 

FIA:n urheilusta vastaava varapuheenjohtaja Robert Reid lisäsi hankkeen julkistustilaisuudessa: "Tämä on meille todella tärkeä edistysaskel. On tärkeää, että ajoneuvon tekniset ohjeet annetaan jäsenyhdistyksillemme ilmaiseksi. Huomasimme projektin aikana, että perinteisiä Cross Car -autojen moottoreita ei ole saatavilla maailmanlaajuisesti, joten auton runko on suunniteltu niin, erilaisten moottorien asentaminen on siihen mahdollista.”

 

Hankkeen toteuttaa FIA:n urheilukehitysosasto yhdessä pääsihteeri Valerio Iachizzin ja kehitys- ja koulutusjohtaja Greg Symesin kanssa. Hankkeesta järjestetään FIA:n alaisille autourheilujärjestöille näiden Cross Car -auton julkistamisen jälkeen erillinen työpaja.

 

"Olemme iloisia, että monet jäsenyhdistyksemme ovat jo hakeneet urheilurahoitusta tätä hanketta varten", Iachizzi sanoo. "Kannustamme jäseniämme ottamaan meihin yhteyttä ja aloittamaan ”Affordable Cross Car” -matkan!"

 

Lanseeraustilaisuus huipentui Affordable Cross Car -auton esittelyyn, jossa FIA:n Women in Motorsport kommission puheenjohtaja ja rallikuljettaja Burcu Çetinkaya esitteli ja testasi uutta autoa Silk Road Samarkandin ulkopuolella. 

 

Katso tästä video auton esittelyvideo Instragramista:
Mohammed Ben Sulayem | Officially launching FIA Cross Car, the most affordable cross car ever produced. Our goal of doubling motorsport participation has never… | Instagram

Lue alkuperäinen artikkeli täältä:
https://www.fia.com/news/fia-unveils-affordable-cross-car-samarkand

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy