FIA:n kongressi keräsi Euroopan autourheiluvaikuttajat Helsinkiin

19.10.2015

« Takaisin

FIA European Sport Regional Congress, ensimmäinen laatuaan Euroopassa, järjestettiin Finlandia-talolla 17.-18.10. Uudentyyppisellä kongressikonseptilla pyrittiin tiivistämään yhteistyötä Euroopan lajiliittojen kesken. Tapahtumaan saapui vieraaksi myös FIA:n puheenjohtaja Jean Todt.

41 delegaattia eurooppalaisista lajiliitoista, vierailevia puhujia ympäri maailman ja kahdeksan luentosessiota täydennettynä Pohjois-Euroopan alueen työryhmäkokouksella. Sitä kaikkea tarjosi FIA:n kansainvälinen yhteistyötapahtuma kahden päivän aikana.

FIA:n kanssa yhdessä kongressin järjestäneen AKK-Motorsportin puheenjohtajan, Juhani Pakarin, mukaan, tapahtuma keräsi positiivista palautetta niin sisällön kuin järjestelyjensäkin puolesta.

- Yhteistyöhön panostaminen on tärkeää. Hyvä, että paikalla oli myös operatiivista henkilökuntaa, mikä lisää käytännön ymmärtämystä asioihin, Pakari kuvaili tapahtuman merkitystä.

Samoilla linjoilla oli autourheilun kansallisen lajiliiton toimitusjohtaja, Jani Backman.

- Pääsimme pureutumaan täällä moniin yhteisiin haasteisiin, aina lajin ja kuljettajien kehittämiseksi tehtävästä työstä niin turvallisuus- kuin ympäristöasioistakin huolehtimiseen. Etenkin kahdessa viimeisessä teemme Suomessa tällä hetkellä vahvaa ja suuntaa näyttävää työtä, arvioi Backman.

Kansainväliset kongressivieraat pääsivät tutustumaan Finlandia-talolla useisiin AKK-Motorsportin ja kumppaneiden projekteihin. Esillä olivat Suomen MM-ralli, Neste Oil Ralli; valtakunnallinen Turvassa Tiellä -tieliikenneturvallisuuskampanja; FlyingFinn100 -junior kartinghanke; KITI, sähköinen jäsen- ja kilpailutietojenhallintajärjestelmä sekä KymiRing-hanke, josta suunnitellaan Pohjois-Euroopan johtavaa ajokoulutus-, liikenneturvallisuus- sekä moottoriurheilukeskusta.

FIA:n puheenjohtaja, Jean Todt, kiitteli kongressin antia ja painotti tapahtuman tärkeyttä sekä urheilun että liikkuvuuden näkökulmasta, unohtamatta suomalaisten työtä näiden eteenpäin viemisessä. Hän kuvaili puheessaan lämmöllä useita suomalaisia autourheiluystäviään ja ylisti Suomen kansainvälisesti tunnettuja autourheiluperinteitä.

- Rohkaisen teitä yhä tiiviimpään yhteistyöhön ja synergian hakemiseen myös autoalan muiden toimijoiden kanssa. Ensi keväänä palaamme Helsinkiin FIA Mobility Conferencen merkeissä, muistutti Todt.

Todt puhui mielellään myös turvallisuusteemasta sekä FIA:n pyrkimyksestä yhtenäistää ja selkeyttää lajien sisäisiä hierarkioita, rakentaen kuljettajille siten kehitysasteet kohti lajinsa huippua. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii esim. formulalajien ns. kehityksellinen pyramidi, jossa kuljettajat etenevät aina askel askeleelta kohti F1-sarjaa.

- Tämäntyyppinen uusi kongressikonsepti on FIA:lta hyvä tapa osoittaa, että se pyrkii pitämään lajiliitoistaan huolta. Ylipäänsä on arvokasta, että ihmiset tapaavat toisensa ja keskustelevat asioista kasvokkain, vain sen kautta saa todella konkreettista sisältöä irti, summasi tapahtuman antia rallilegenda Ari Vatanen, joka tällä hetkellä vaikuttaa sekä Viron lajiliiton puheenjohtajana että FIA:ssa rallin parissa toimivassa turvallisuuskomissiossa.


Teksti: Rita Pasanen

Design Mainostoimisto Ajaton Oy