FIA:n sääntömuutosten myötä NEZ kilpailutoiminta muuttuu

20.3.2023

« Takaisin

FIA:n World Motorsport Council vahvisti joulukuussa 2022 sääntömuutokset, joiden myötä FIA Zone -alueet yhtä lukuunottamatta lakkautettiin vuoden 2023 alusta. Muutos vaikuttaa FIA North European Zone, tuttavallisemmin NEZ, kilpailutoimintaan Zone -alueen lakkauttamisen myötä. Maiden välinen kilpailutoiminta ei onneksi kuitenkaan lopu, vaan se saa uudet raamit.

FIA teki loppuvuodesta päätöksen lakkauttaa FIA Zone alueet yhtä lukuunottamatta - vain Central European Zone jäi jäljelle. Samalla FIA lanseerasi uuden "ASN Development Series" raamin maiden välisen kilpailutoiminnan mahdollistamiselle, jota aikaisemmin tehtiin meillä North European Zonen eli NEZ:n puitteissa. Sääntömuutos tuli täysin yllättäen ja hyvin nopealla aikataululla, jonka myötä alkuvuodesta on ollut runsaasti kysymyksiä, mutta vähemmän vastauksia asioiden ja käytänteiden ollessa vielä monilta osin epäselviä. 

FIA North European Zonea ei enää virallisesti ole olemassa

Zone-alueiden lakkauttamisen myötä Fia North European Zonea ei enää ole. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että NEZ lajikomissioita ja työryhmiä ei myöskään virallisesti ole ja NEZ organisaatio kokouksineen ym. työskentelymuotoineen jää historiaan. Olemme kuitenkin jatkaneet verkostoyhteistyötä vanhoilla kokoonpanoilla esim. komissioiden osalta, jotta maiden välinen yhteistyö ei katkea ja kilpailutoiminta saadaan toteutettua tänäkin vuonna. NEZ verkkosivut ovat vielä toistaiseksi pystyssä ja löytyvät osoitteesta fia-nez.eu. Jatkossa maiden välistä verkostoyhteistyötä tullaan jatkamaan eri tavoin lajiliittojen välillä.

Kilpailutoimintaa jatketaan uusien raamien puitteissa

Aiempaan NEZ kilpailutoimintaan verrattavia kilpailusarjoja voidaan järjestää jatkossakin. Keskeisimpänä muutoksena on, että sarjojen järjestämistä raamittavat säännöt määritetään FIA:n International Sporting Code säännöissä. Jatkossa kilpasarjoille voi keksiä vapaasti nimen, mutta siihen ei saa yhdistää, eikä missään sarjaan liittyvässä yhteydessä (esim. sarjan säännöissä) saa mainita FIA:a tai käyttää FIA logoa. Jatkossa sarjoille nimetään hallinnoiva lajiliitto "Parent ASN", joka toimii sarjan vastuutahona. Lisäksi FIA on asettanut rajoituksia sarjoissa ajettavien luokkien tehopainosuhteille. Suorana poimintana FIA säännöstä:

"...that the National Championship concerned is composed exclusively of Competitions reserved for (i) cars of a performance level:

  • greater than 3 kg/hp for Competitions taking place on circuits
  • greater than 5 kg/hp for Competitions taking place on closed roads,

or (ii) comparable cars by decision of the FIA World Motor Sport Council."

Kyseinen sääntö on jo aiheuttanut runsaasti keskustelua eri maiden lajiliittojen välillä, koska se rajaa ulkopuolelle luokkia, joita esim. Pohjoismaissa ajetaan kansallisella tasolla mm. rallissa, radalla ja rallicrossissa. Tarvittaessa poikkeuslupaa tulee hakea FIA:lta sarjan vastuulajiliiton toimesta.

Menestyjiä palkitaan Drivers On the Rocks -palkintojenjakoristeilyllä

Kaudella 2023 menestyvät Suomalaiset palkitaan palkintojenjakoristeilyllä sarjoista, jotka täyttävät aiemman NEZ Championship tai Cup kriteerin ja vähintään yksi sarjan osakilpailu ajetaan Suomessa. NEZ sarjojen kriteerit löytyvät https://fia-nez.eu/regulations/ sivulta.

Lisätietoa:

Lisätietoa antavat liiton toimistolla lajipäälliköt ja pääsihteeri. Yhteystiedot täältä.

 

 

 

Design Mainostoimisto Ajaton Oy