Huippu-urheilun tilannekatsaus: autourheilussa Suomi on kiistaton supervalta

7.12.2022

« Takaisin

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt jälleen kattavan tilannekatsauksen suomalaisesta huippu-urheilumenestyksestä. Suomalaista huippu-urheilumenestystä seurataan neljällä sektorilla (olympia-, paralympia- ja ei-olympialajit sekä joukkuepelit), ja jokaisella niistä vuosi 2022 on ollut menestyksen ja positiivisen kehityksen vuosi.


Suomalaisen huippu-urheilun strategiaan on kirjattu useita menestystavoitteita vuosille 2021-2024. Tulospohjaisissa menestystavoitteissa Huippu-urheiluyksikkö seuraa neljää eri sektoria: olympialajit, paralympialajit, joukkuepelit ja ei-olympialajit. Vuoden 2022 aikana on saavutettu menestystä kaikilla näillä sektoreilla.

– Huippu-urheilun vuosi 2022 on tarjonnut suomalaisille tunteita ja elämyksiä sekä laajemmin tarkasteltuna, asetettujen menestystavoitteiden mukaisia tuloksia. Mitalien ja pistesijojen ympärillä on aistittavissa laajempi kulttuurinen ja ilmapiirin muutos, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen toteaa.

Autourheilussa Suomi on kiistaton supervalta. Kalle Rovanperä saavutti ensimmäisenä suomalaisena 20 vuoteen maailmanmestaruuden rallissa, Niclas Grönholm uusi rallicrossin MM-pronssinsa ja Valtteri Bottas ajoi Formula 1:n MM-sarjassa kymmenenneksi.

– Suomen lisäksi vain Isolla-Britannialla ja Japanilla oli vuonna 2022 täydet MM-sarjat ajanut kuljettaja sekä Formula 1:n että rallin MM-sarjassa. Jos vertailuun otetaan vielä rallicross, Suomi on ainoa maa maailmassa. Jo se kuvastaa Suomen roolia autourheilumaailmassa – menestyksestä puhumattakaan, Huippu-urheiluyksikössä huippu-urheiludatan asiantuntijana toimiva Ilkka Palomäki sanoo.


Huippu-urheiluyksikön tiedote


Kuva: Toni Ollikainen/AKK

Design Mainostoimisto Ajaton Oy