Juuso Nordgren Rallin Suomen Juniorimestariksi

12.10.2015

« Takaisin

Viiden osakilpailun Rallin Suomen Juniorimestaruussarja huipentui Mynämäellä ajettuun XXXIX Rantaralliin. Viimeiseen osakilpailuun startattaessa mestaruuteen oli vielä mahdollisuus kuudella kilpailijalla, joista lopulta jännittävän ja vauhdikkaan rallipäivän jälkeen mestariksi kruunattiin Karkkilan Urheiluautoilijoiden Juuso Nordgren.

Rallin Suomen Juniorimestaruudesta ajetaan viidessä eri luokassa niin, että luokkakohtaisilla pisteillä selvitetään kauden päätteeksi sarjan mestari. Rantaralliin lähdettäessä mestaruuteen oli parhaimmat mahdollisuudet Peugeot R2:lla ajavan Nordgrenin lisäksi Renault Clio kuljettaja Tapio Nirvillä, VW Pololla ajavilla Jere Paanasella sekä Henri Laitisella ja Opel-kuljettaja Aleksi Korhosella. Lisäksi neliveto Subarulla liikkeelle lähteneellä Jyrki Hämäläisellä oli teoreettinen mahdollisuus mestariksi. Jännitystä lisäsi se, että mestari-ehdokkaat kilpailivat neljässä eri luokassa, eli mahdollisella luokkavoitolla kilpailijat pystyivät vielä pitämään mestaruusmahdollisuudet elossa.

Kilpailuun lähdettäessä oli kuitenkin selvää, että parhaimmat mahdollisuudet mestaruuteen omasi Karkkilan UA:n Nordgren, joka pystyisi ilman epäonnea luokkavoitolla varmistamaan mestaruuden. Nordgrenin sarjapisteitä rasittaa yksi keskeytys kesän avauskilpailusta, mutta koska jokaisen kilpailijan tuloksista vähennetään huonoin suoritus, oli Karkkilalaisella kolmen luokkavoiton myötä mahdollisuus täyteen pistepottiin.

Nordgren vastasi haasteeseen

Nordgrenin ja II-ohjaaja Mika Stenbergin osalta päivän käsikirjoitus oli siis selvä. Luokkavoitto vaadittaisiin mestaruuden varmistamiseksi, ja sen Karkkilalaispari myös kuuden erikoiskokeen jälkeen otti.

Tuore mestari myönsi että lähtötilanne kilpailuun oli haastava.

-Kyllähän tuo pakkovoitto vähän paineita toi, mutta lähdettiin kuitenkin tekemään ehjä suoritus ja laskettiin että se riittää luokkavoittoon. Mutta toki kaikkein oudoin ja vaikein tilanne oli ennen noita kahta viimeistä erikoiskoetta. Viimeinen pätkä tultiin kyllä ihan kun oltaisiin viety mummoa kirkko-ajelulle, naureskeli Nordgren.

Vaikka juuri varmistunut mestaruus maistui hyvältä, oli nuoren tulevaisuuden tähden kunnianhimoiset ajatukset jo suunnattu tulevaan.

-Kyllähän tämä mestaruus maistuu hyvältä, mutta se on vasta välitavoite. Ensi vuonna ajetaan myös suomenmestaruudesta, mutta yleisen SM-sarjan puolella SM3-luokassa. Lisäksi haluaisin ensi vuonna ajaa toki myös Suomen MM-Rallin, ja menestyä siellä.

Tyytyväinen hopeamitalisti

Toiseksi parhaimmat mahdollisuudet mestaruuteen omannut Konginkankaan UA:n Jere Paananen lähti tosissaan ajamaan mestaruudesta, vaikka tiesi etukäteen sen että voitto vaatisi toisten epäonnea. Tosin edellytyksenä oli myös oman luokan luokkavoitto.

Päivän päätteeksi Juniorien hopeamitalin varmistanut Paananen oli myös todella tyytyväinen päivän antiin.

-Päivästä jäi hyvä maku kaikin puolin. Kaikki pätkät meni ihan hyvin, vaikka pieniä tilanteita mahtui matkalle.

Myös Paanaselta vaadittiin luokkavoitto, jotta mestaruusmahdollisuus säilyisi, mutta hopeamitalisti ei ottanut tästä paineita.

-Lähdettin ajamaan omaa ajoa, kyllä se siitä lähti luonnistumaan. Lopussa toki yritystä oli vielä sen verran että ulosajo oli enemmän kuin lähellä tuolla kuudennella pätkällä

Myös hopeamitalisti on jo osittain suunnannut katseensa tulevaisuuteen ja rallin SM-sarjaan, vaikka kysymysmerkkejä onkin vielä ilmassa.

-Kyllähän suunnitelmia on kaikenlaisia, mutta tarkemmin asiat on auki. Ajatukset on siellä isommissa autoissa ja uudessa sarjassa, mutta se vaatii toki uuden auton ja uusi auto puolestaan vaatii rahaa, virnisti hyväntyylinen mitalisti.

Sarjan pronssimitaliksi päätyi Vakio 1600-luokan Renault Cliolla kilpaillut Tapio Nirvi. Nirville kilpailu oli haastava, ja hänen osalta mestaruuskamppailu kuivui luokan kolmanteen sijaan. Tämän myötä Nordgrenin ja Paanasen Haastaminen jäi haaveeksi.

Arttu Lähdeniemi nuorten mestariksi

Nuorten-luokan, eli alle 18-vuotiaiden rallimestaruus oli käytännössä varmistunut jo Rantaralliin saavuttaessa. Punkaharjun Moottorikerhoa/Urheiluautoilijoita edustava Arttu Lähdeniemi on ajanut koko kauden todella tasaisesti, jonka saldona on kolme voittoa ja yksi kakkossija.

Lähdeniemen ralli kuitenkin Mynämäellä päättyi ennen, kuin se ehti oikeastaan edes alkaa. Nuori mestari ajoi ulos erikoiskokeella 2 ja joutui keskeyttämään ulosajosta koituneisiin teknisiin ongelmiin.

Nuorissa kilpaillaan kahdessa eri luokassa, joiden voitot Rantarallissa vei V1600-luokan Renault Cliolla kilpaillut Joonas Huovinen sekä 1400 kuutioista Toyota Yarista kuljettanut Jani Luhtaniemi.

 

Kilpailun lopulliset tulokset näet täältä: http://www.mut-palvelu.fi/2015/ralli/ralli_nasu/

Epäviralliset Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan sarjapisteet (5/5 osakilpailun jälkeen):

  1. Juuso Nordgren, Karkkilan UA 75 pistettä

  2. Jere Paananen, Konginkankaan UA 74 pistettä

  3. Tapio Nirvi, AL-Myrskylä, 67 pistettä

  4. Jyrki Hämäläinen, SiAk, 60 pistettä

  5. Henri Laitinen, AL-Kangasniemi, 60 pistettä

  6. Aleksi Korhonen, Suonenjoen UA, 55 pistettä

Teksti: AKK-Motorsport ry

Kuva: Marika Koliseva

Design Mainostoimisto Ajaton Oy