Kampanjakouluttajat tekevät hyvää työtä tieliikenneturvallisuuden puolesta

6.11.2015

« Takaisin

AKK-Motorsport on vuodesta 2013 saakka kampanjoinut kumppaneidensa kanssa valtakunnallisesti turvallisen tieliikenteen puolesta. Kouluvierailuja ja tapahtumia erityisesti ajokortti-ikää lähestyville nuorille järjestävä Turvassa Tiellä –kampanja on laajentunut jo lähes 20 paikkakunnalle, mutta toimintaan toivotaan edelleen mukaan innokkaita tekijöitä.

Turvassa Tiellä –kouluttajakoulutuksiin on osallistunut AKK:n ja Lions-liiton jäsenseuroista jo yli 100 kiinnostunutta. Kouluttajat tekevät kouluvierailuja ja ovat mukana ideoimassa ja järjestämässä erityyppisiä tieliikenneturvallisuuteen liittyviä tapahtumia ympäri Suomen. Tähän saakka yläkouluihin painottuneet kouluvierailut laajenevat vuonna 2016 myös 2. asteen oppilaitoksiin.

Marraskuussa mukaan kouluttautuu taas nippu uusia AKK:n ja Lion-liiton jäsenseuralaisia: Oulussa, Riihimäellä ja Vantaalla järjestettävät koulutuspäivät tuovat tuoretta osaamista kampanjointiin. Vantaan koulutuksesta Turvassa Tiellä -kouluttajat jalkautuvat suoraan 2. asteen oppilaitoksiin.

- Suhteellisen tyytyväinen pitää olla että kampanja ja koulutusohjelma on jo kantanut muutaman vuoden ja laajentunut joka vuosi. Jatkossa toivon entistä enemmän aktiivisuutta seuroilta miettiä keinoja lähteä mukaan toteuttamaan ohjelmaa maakunnissa, kertoo AKK:n toimitusjohtaja Jani Backman.

Kouluvierailuissa luennoidaan, havainnollistetaan, keskustellaan ja tehdään yhdessä. Tieliikenneturvallisuus on tärkeä asia, mutta asenne ei ole saarnaava: luentojen pyrkimyksenä on saada kuulija miettimään asian merkitystä omasta näkökulmastaan, ja ohjaamaan itse asennettaan sekä toimimistaan liikenteessä. Hauskaakin tiellä saa pitää, AKK:n kouluttajat muistuttavat, kunhan ajaminen vain tapahtuu valvotulla alueella, harrastamiseen tai kilpailuun suunnatuilla areenoilla.

Turvassa Tiellä on mukana valtakunnallisesti erilaisissa nuoriso-, liikenne-, vapaa-aika- sekä etenkin autourheilutapahtumissa ympäri vuoden. Tapahtumissa ovat mukana myös kampanjakumppanit omilla, tieliikenneturvallisuuteen liittyvällä materiaalillaan: yleisö on päässyt testailemaan mm. ajosimulaattoreita, reaktioseinää kuin katolleen kääntyvää autoa ja turvavyökelkkaakin.

Kaikissa koulutuksissa ja tapahtumissa mukana nähdään kampanjan ydinsanomaa edustavat, Tieliikenteen 10 Kultaista Sääntöä – kyltit, joiden kanssa ovat kuvauttaneet itsensä useat julkkishahmot aina autourheilutähdistä Joulupukkiin ja Tami Tammiseen. Ja se ajaminen? Sitäkin on päässyt harjoittelemaan mopoilla tai mopoautoilla kouluvierailujen ja tapahtumien yhteydessä erilaisilla taitoa ja tekniikkaa vaativilla harjoitteluradoilla.

Omakohtainen kiinnostus on kouluttajan a ja o

Yksi Turvassa Tiellä –kouluttaja-aktiiveista on Timo Dahl, joka toimii Pirkanmaan alueella. Hän kiinnostui alun perin kampanjasta AKK:n jäsenlehden kautta.

- Luin kampanjasta autourheilua käsittelevästä lehdestä ja innostuin koulutuksesta. Koulutuksen kävin Powerparkissa, joka antoi hyvät perusvalmiudet.

Kampanjassa riittää hommia, mutta intoa riittää, kun aihe on lähellä sydäntä.

- Olen pitänyt kouluille Turvassa Tiellä -tapahtumia vuoden aikana yhdeksän kappaletta. Koulutus on antanut todella paljon, nuoret ovat olleet innostuneita. Olin myös mukana Turvassa Tiellä -toimintapisteissä Rata-SM -kilpailuissa Ahvenistolla sekä Neste Oil Rallissa Jyväskylässä. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli syöpälasten tapahtuma Alastarolla. Tänä vuonna olen kouluttanut myös uusia kouluttajia.

Timo uskoo nuoriin, eikä tieliikenneturvallisuus ole pelkkää sanahelinää miehen omassakaan arjessa.

- Nuorissa on tulevaisuus. Vauhdin hurmaa toteutetaan suljetulla radalla ja ensimmäinen kultaisista säännöistä on kaiken ytimessä: käytä turvavyötä.

- Tieliikenneturvallisuus on minulle todella tärkeää, haluan toimia myös esimerkkinä nuorille, enkä pelkästään puhua aiheesta.

Myös vanhemmat haluavat huolehtia lasten turvallisuudesta, toteaa kouvolalainen Turvassa Tiellä -kouluttaja Riitta Korpelainen.

- Varsinkin kolmen lapsen äitinä on koettu kaikkea! Jännityksellä odotankin, kun kolmas lapseni tulee mopoikään. Vanhin heistä on harrastanut motocrossia 3-vuotiaasta, keskimmäinen mopoillut ystävineen koko ikänsä, ja myös kolhuja ollaan koettu. Turvallisuus siis ennen kaikkea, Korpela hymyilee.


Teksti: Henri Miettinen ja Rita Pasanen

Design Mainostoimisto Ajaton Oy