Siirtoluvan käytön edellytyksiin muutoksia

12.1.2021

« Takaisin

Auton verottoman kilpailukäytön ilmoittamisen voi nyt tehdä sähköisesti OmaVerossa. Kyseinen ilmoitus on pakollinen ja sitä kysytään, kun haetaan kilpa-autoon siirtokilpiä.

Siirtoluvan käytön edellytyksiin muutoksia

Traficom on lähettänyt tiedotteen siirtolupia myöntäville toimipaikoille, jossa todetaan mm näin:

"Suomessa ensirekisteröimättömän autoverolain soveltamisalaan kuuluvan ajoneuvon siirtoluvan myöntämisen yhteydessä tulee esittää Verohallinnon vahvistama ilmoitus ajoneuvon verottomasta käytöstä ja ilmoitus on pidettävä mukana ajoneuvoa käytettäessä."

Suomessa ensirekisteröimätön auto tarkoittaa autoa, josta ei ole koskaan maksettu autoveroa Suomeen.

Autoa saa käyttää verottomasti, jos sitä käytetään siirtokilvillä varustettuna ja vain kilpailemiseen enintään 7 päivää kerrallaan. Verohallinnolle tulee antaa ilmoitus auton verottomasta käytöstä ennen kuin autoa käytetään ensimmäistä kertaa kilpailussa. Tämä ilmoitus ajoneuvon kilpailukäytöstä siirtoluvalla tarvitsee antaa vain yhden kerran.

Verohallinto on uudistanut tämän ilmoittamisen tekemistä vuoden alusta siten, että paperista ilmoitusta ei enää tarvitse lähettää, vaan ilmoitus voidaan tehdä sähköisesti omaverossa. Tässä linkki sinne:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/auto/autoverotus/valiaikainen_veroton_kaytto/kayttoonottoilmoitus_ajoneuvon_kilpailu/

Valitse Tee verottoman käytön ilmoitus OmaVerossa. Kirjaudu sisään OmaVeroon esim pankkitunnuksilla ja jatka palveluun. Valitse omat veroasiat, mikäli ilmoitat omaa autoasi. Valitse oikeasta yläkulmasta kehystetty valikko Kaikki toiminnot. Seuraavaksi valitse Autovero ja sitten Ilmoitus verottomasta käytöstä. Seuraavaksi valitse verottoman käytön tilanteeksi Kilpailukäyttö ja kilpailukäytön tilanteeksi Ajoneuvon käyttö siirtoluvalla. Jatka vastaamalla kysymyksiin. Käytön alkamispäivää ei voi antaa takautuvasti, joten siihen voi merkitä aikaisintaan ilmoituksen tekopäivän. Lopuksi lähetä ilmoitus.

Saat ilmoituksen vahvistamisesta heti kirjeen OmaVeron postilaatikkoon, josta voit sen tulostaa. Vahvistuskirje tulee myös postitse kotiin, ellet ole ottanut käyttöön Suomi.fi-viestejä eli luopunut paperipostista. Pidä vahvistuskirje mukana autossa ja esitä se pyydettäessä poliisille tai Tullille. Sitä saatetaan kysyä myös kuntokatsastuksessa.

Ilmoituksen vahvistaminen ei tarkoita, että Verohallinto olisi tutkinut ja hyväksynyt verottoman käytön edellytykset. Muista siis itse etukäteen varmistaa, että verottomalle käytölle on perusteet. Tämän ilmoituksen mukainen käyttö on sallittua vain autourheilun keskusjärjestön kilpailukalenterissa olevissa kilpailuissa. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että myös seurakilpailut on merkitty Kitiin.

Jos tarvitset lisää apua ilmoittamiseen tai sinulla on mitä tahansa kysyttävää, ota suoraan yhteys Verohallinnon autoverotuksen neuvontaan, puhelin 029 497 150.

Lisäksi muistutetaan harrastajia, että auton verovapaus kilpailukäyttöön ei sisällä kilpa-auton vuosittaista kuntokatsastusta. Siirtokilvillä ei saa ajaa autoa kuntokatsastukseen, vaan se on aina vietävä trailerilla tarkastettavaksi. Sanktio määräysten noudattamatta jättämisestä saattaa olla huomattava.

Kilpailuterveisin

Iiro Palmi, tekniikan lajipäällikkö, 050-347 5177,  iiro.palmi@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy