Suomalaiset vahvistavat asemaansa FIA:n komissioissa

19.4.2024

« Takaisin

Suomalaisten valinta autourheilun kansainvälisen kattojärjestön FIA:n eli Fédération Internationale de l'Automobilen urheilukomissioihin ja komiteoihin vahvistaa Suomen asemaa kansainvälisessä autourheiluyhteisössä ja osoittaa suomalaisen osaamisen arvostusta maailmalla.

 

FIA edistää maailmanlaajuisesti autourheilua ja liikenneturvallisuutta

FIA:n rooli autourheilussa on monipuolinen ja laaja-alainen. Tärkein tehtävä on edistää autourheilun kehitystä, turvallisuutta ja sääntöjen yhtenäisyyttä maailmanlaajuisesti tasapuolisella ja kestävällä tavalla. FIA on vastuussa monista autourheilun kansainvälisistä sarjoista ja kilpailuista, kuten Formula 1, ralli, rallicross, endurance-kilpailut ja monia muita. FIA tekee tiivistä yhteistyötä myös autonvalmistajien, tiimien, kuljettajien ja muiden autourheilun sidosryhmien kanssa edistääkseen teknologista kehitystä ja ympäristöystävällisempiä käytäntöjä autourheilussa.

 

Suomalaiset vaikuttamassa FIA:n komissioissa autourheilun kehittämisestä

Yksi FIA:n keskeisimmistä osista on sen urheilukomissiot, jotka ovat vastuussa eri autourheilulajien sääntöjen ja määräysten kehittämisestä ja valvonnasta. Komissioissa istuu asiantuntijoita eri puolilta maailmaa, ja niiden päätökset vaikuttavat autourheilun kehitykseen ja tulevaisuuteen.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet vahvasti edustettuina FIA:n urheilukomissioissa, mikä kertoo Suomen pitkäaikaisesta ja arvostetusta panoksesta autourheilun maailmassa. 

 

FIA:n WRC-komissiossa kaudella 2023 varapuheenjohtajana toiminut Timo Rautiainen on samoilla linjoilla: ”Osaaminen Suomessa on korkealla tasolla, jonka vuoksi suomalaiset tulevat valituiksi mukaan komissioihin. Suomessa on yleisen lajitietouden lisäksi vahva osaaminen kilpailujen järjestämisestä, jota arvostetaan maailmalla”.

 

Suomalaisten läsnäolo komissioissa varmistaa, että meillä on ääni päätöksenteossa autourheilun kehityksestä sekä turvallisuudesta myös kansainvälisellä tasolla.

 

”Liitolle on tärkeää tarjota suomalaista autourheiluosaamista Kansainväliselle Keskusjärjestöllemme. FIA-nimitykset ovat hyvä edunvalvonnan muoto, mutta ne tarjoavat myös komissioon nimitetyille näyteikkunan kansainväliseen autourheiluun. Nimitetyt edustavat liittoamme monissa rooleissa, joihin kuuluu ennen kaikkea uusien vaikutteiden ja hyvien käytäntöjen kerääminen. Näitä voidaan mahdollisesti hyödyntää kansallisessa autourheilussamme. Lisäksi he pitävät muun organisaatiomme ajan tasalla eri lajien tulevista kehityssuunnista”, iloitsee AKK-Motorsport ry:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Mahonen.


FIA:n urheilukomissioiden suomalaisjäsenyydet vuonna 2024

Huom! MM-sarjojen nimityksiä ei ole vielä julkaistu.


Road Sport Committee
Henrik Frank

Sustainability & D&I Committee
Pasi Mäenpää

Historic Motor Sport Committee
Timo Jaakkola

Homologations Committee
Iiro Palmi

World Rally Championship Commission  
Kai Tarkiainen

Drag Racing Commission
Ossi Oikarinen

Drifting Commission
Jukka Kilpinen

Rally Commission
Henrik Frank

Women In Motor Sport Commission
Tiina Lehmonen

 

Kuva: FIA organisaatio

 

FIA:n toimintaan ja komissioiden päätöksiin voi tutustua tarkemmin FIA:n virallisilla verkkosivuilla osoitteessa https://www.fia.com/Composition

 

FIA, eli Fédération Internationale de l'Automobile, on kansainvälinen autoliitto, joka toimii autourheilun ja liikenteen edistämisen parissa. Se perustettiin vuonna 1904 ja sen päämaja sijaitsee Pariisissa, Ranskassa. FIA on voittoa tavoittelematon organisaatio, joka kokoaa yhteen autoliittoja ja autourheilun järjestöjä ympäri maailmaa.

FIA:n nykyiset komissiot perustettiin vuonna 1993 ja suomalaisia on ollut mukana eri komissioissa yhtäjaksoisesti tästä lähtien.

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy