Tärkeää tietoa kilpailuiden rahapalkintojen verotuksesta

3.3.2023

« Takaisin

Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti kilpailunjärjestäjän maksaessa palkinnot rahana, kilpailunjärjestäjän tulee toimittaa ennakonpidätys maksamistaan rahapalkinnoista, jos palkinnon arvo on yli 100 euroa eikä palkinnon saaja kuulu ennakkoperintärekisteriin.

*tiedotetta päivitetty 3.3. klo 15.10 tavarapalkinnot ja lahjakortit kappaleen osalta.

Rahapalkinto on työkorvausta

Urheilijalle maksettava rahapalkinto on työkorvausta, jota varten saajalla tulee olla työkorvausta varten laskettu verokortti tai todistus ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta. Huomioitavaa on, että normaalia palkan verokorttia ei voi käyttää työkorvauksen maksun yhteydessä, koska palkkatulosta tehdään eri vähennykset kuin työkorvauksesta. Mikäli kilpailussa maksetaan rahapalkintoja, tulee edellä mainittu verokortti tai todistus ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta toimittaa kilpailun järjestäjälle järjestäjän antamien ohjeiden mukaisesti.

Valmennusrahasto

Urheilijalla on myös mahdollisuus hyödyntää Suomen urheilun tukisäätiön  valmennusrahastoa. Rahastoon voi liittyä yksilöurheilija, joka on Suomessa yleisesti verovelvollinen ja jolla on vähintään 800 euron vuotuiset urheilutulot. Esimerkiksi rahapalkinnot voi rahastoida verovapaasti valmennusrahastoon. Urheilija voi nostaa varoja valmennusrahastosta verottomasti hyväksyttäviä lajin valmennus- ja kilpailukuluja vastaan.

Tavarapalkinnot ja lahjakortit

Yli 100 euron arvoisten tavarapalkintojen ja lahjakorttien osalta noudatetaan tulorekisteriin tehtävää ilmoitusmenettelyä verohallinnon ohjeiden mukaisesti. Käytännössä palkinnosta ei voi toimittaa ennakonpidätystä, jos se annetaan muuna kuin rahana eikä palkinnon antaja maksa palkinnon saajalle rahasuorituksia, josta se voisi toimittaa ennakonpidätyksen.

Lisätietoja:

Urheilutulojen verotus: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48990/urheilusta-saatujen-tulojen-verotus3/#3.3-urheilijan-palkkio

Näin tilaat verokortin työkorvausta varten: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/verokortti/nain-tilaat-verokortin-omaverossa/nain-tilaat-verokortin-omaverosta--elake-omaishoidon-tuki-tyokorvaus-palkka-omasta-yrityksesta/

Tulorekisteri: https://www.vero.fi/tulorekisteri/

Valmennusrahasto: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheilijat/valmennusrahasto/

 

Design Mainostoimisto Ajaton Oy