Uusi neljän osakilpailun kansainvälinen rallisarja Baltic Sea Rally Championship alkaa Jyväskylän SM-Talvirallista

23.2.2023

« Takaisin

Kauden kolmas Ralli SM-sarjan osakilpailu Jyväskylän SM Talviralli kilpaillaan reilun viikon päästä Keski-Suomen legendaarisilla ralliteillä 3.-4.3.2023.

Ralli SM-sarjan lisäksi kyseinen kilpailu on uuden Baltic Sea Rally Championship-sarjan avauskilpailu. Kyseinen sarja on syntynyt loppuvuoden 2022 ja talven 2023 aikana neljän eri maan Autourheiluliittojen yhteisenä projektina. Asioiden viimeistely on ottanut aikansa, ja sarjasäännöt saatiin viimeisteltyä vasta tämän viikon aikana, joten asiasta päästään tiedottamaan vasta nyt.

Sarjan taustalla ovat Suomen (AKK) lisäksi Viron (EASU), Latvian (LAF) ja Liettuan (LASF) lajiliitot. Sarjan tavoitteena on tarjota näiden maiden lisenssihaltijoille mahdollisimman helposti lähestyttävän ja matalan kynnyksen mahdollisuuden päästä hankkimaan kansainvälistä kilpailukokemusta ja samalla päästä kilpailemaan korkealaatuisissa kilpailutapahtumissa oman maan ja oman maan kansallisen sarjan ulkopuolella. 

Kyseessä ei ole virallinen FIA:n arvosarja, vaan kuten todettua, sarjan taustalla ovat neljä mainittua lajiliittoa, jotka yhteistyössä ovat rakentaneet sarjaan säännöt, vastaavat sarjan pistelaskennasta sekä kauden päätteeksi sarjan menestyjien palkitsemisesta. Kaikki sarjan osakilpailut ovat kansallisia kilpailuja (osallistuminen ei vaadi kansainvälistä kilpailijalisenssiä!), jotka ovat avoimia ulkomaalaisille kilpailijoille, ja tämän kyseisen sarjan pisteisiin ovat oikeutettu näiden neljän maan autourheiluliittojen lisenssinhaltijat. Osakilpailussa noudatetaan aina kyseisen järjestäjämään kansallisia sääntöjä, kyseisen kilpailun sääntöjä sekä Baltic Rally Championship-sarjan sarjasääntöjä.

Ja koska kyseessä ei ole FIA:n arvosarja, sarjan osakilpailut ovat avoimia myös kansallisen säännön mukaisilla autoille.  Näin ollen myös meidän Suomen kansallisten sääntöjen mukaisilla autoilla voi kilpailla sarjassa ja sen osakilpailuissa.

Sarjassa kilpaillaan neljä osakilpailua, joista Jyväskylän SM Talviralli toimii sarjan avauksena. Sarjan kalenteri on kokonaisuudessaan seuraava:

3-4.3.2023        Jyväskylän SM Talviralli, Suomi

2-4.6.2023        Kelme Rally, Liettua

4-5.8.2023        Rally Cēsis, Latvia

25-26. 2023      Paide Rally, Viro

Sarjassa kilpaillaan mestaruuksista kuudessa eri luokassa, jotka jakautuvat seuraavasti:

BSRC Luokka 1:

FIA:n luokittelemat 4WD-autot

  • FIA Rally2/R5, Rally2 Kit, S2000 (RC2)

BSRC Luokka 2:

FIA:n luokittelemat 4WD-autot

  • FIA Rally3
  • Ryhmä N (Vuoden 2019 FIA Liite J, Art. 254 mukaisesti)

BSRC Luokka 3:

FIA:n luokittelemat 2WD-autot

  • FIA Rally4/R2, joissa voimassaoleva FIA:n luokitus
  • FIA Rally5/R1, jossa voimassaoleva FIA:n luokitus
  • RGT

BSRC Luokka 4:

Kansallisten sääntöjen mukaiset 4WD-autot

  • 4WD-autot, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian tai Liettuan kansallisten sääntöjen mukaiset (mukaan lukien WRC)

BSRC Luokka 5:

Kansallisten sääntöjen mukaiset 2WD-autot

  • 2WD-autot, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian tai Liettuan kansallisten sääntöjen mukaiset, yli 2000cc

BSRC Luokka 6:

Kansallisten sääntöjen mukaiset 2WD-autot

  • 2WD-autot, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian tai Liettuan kansallisten sääntöjen mukaiset, alle 2000cc

Suomen osakilpailussa luokkajako eroaa toki BSRC-sarjan luokista, mutta kilpailijoilla on kuitenkin mahdollisuus kilpailla myös luokasta riippumatta tämänkin sarjan pisteistä. Kyseisen sarjan tulokset määräytyvät ns. ”virtuaalisten tulosten” perusteella, jossa eri luokista kilpailijat poimitaan niihin BSRC-sarjaluokkiin, johon autot oman tekniikkasääntönsä, vetotapansa ja kuutiotilavuutensa osalta kuuluvat.

Jyväskylän SM-Talvirallin kilpailuluokista kilpailijat sijoitetaan tuloksissa BSRC-luokkiin seuraavasti:

BSRC 1

SM1 (Rally2, R5) sekä SM5(Rally2 Kit, S2000)

BSRC 2

SM2 (Rally3) sekä SM5 N-Ryhmä, luokituksen mukaisena 

BSRC 3

SM3 (Rally4, Rally5)

BSRC 4

SM5 (FIN-R 4WD, N5, FIN-N) lk. 7 (WRC)

BSRC 5

SC6 (Ryhmä F, Pro F yli 2000cc)

BSRC 6

SM4 (V1600) ja SC6 (Ryhmä F, Pro F alle 2000cc)

BSRC4-6 kilpailijoille on Jyväskylän SM-Talvirallissa myös omat luokat, jotka ovat tarkoitettu nimenomaan Viron, Latvian ja Liettuan kansallisten sääntöjen mukaisilla autoilla kilpaileville. Kaikissa sarjan kolmessa muussa osakilpailussa löytyy myös luokat, joihin voi osallistua niin Kansainvälisen luokituksen omaavilla, kuin kansallisten maiden sääntöjen mukaisilla autoilla kilpailemaan sarjapisteistä.

Kaikki Jyväskylän SM-Talvirallin kyseisiin (SM1-SM5, SC6 ja Lk.7) luokkiin ilmoittautuneet AKK:n lisenssillä kilpailevat kilpailijat eivät kuitenkaan automaattisesti päädy BSRC-sarjan pisteisiin, vaan kilpailijan tulee ilmoittaa halukkuudestaan kerätä kyseisen sarjan pisteitä lajipäällikölle (Henrik Frank, henrik.frank@autourheilu.fi) viimeistään tiistaihin 28.2.2023 klo 16.00 mennessä.

Sarjaan ei ole erillistä ilmoittautumismaksua. 

Tarvittaessa lisätietoja sarjasta antaa lajipäällikkö Henrik Frank, etunimi.sukunimi@autourheilu.fi, 040-5349977

Viron, Latvian ja Liettuan osalta lisätietoja antavat tarvittaessa:

EASU, Viro: Emilia Abel emilia@onevent.ee

LAF, Latvia: Janis Krastins janis.krastins@verners.lv

LASF, Liettua: Darius Šileikis darius.sileikis@lasf.lt

Sarjan sarjasäännöt voit ladatatästä.

 

Design Mainostoimisto Ajaton Oy