AKK:n Rallin Lajiryhmä haastaa alueet toteuttamaan rallin aluemestaruuskilpailut kaudella 2020

2.4.2019

« Takaisin

AKK:n rallin lajiryhmä toteutti kaudelle 2019 merkittäviä sääntömuutoksia, koskien ennen kaikkea rallikilpailujen järjestämistä. Kilpailut jaettiin mahdollisimman selkeästi neljään eri tasoon, jossa eri tasoilla on erilaiset vaatimukset kilpailun toteutuksella. SM-tasolla vaaditaan kilpailutapahtumalta luonnollisesti enemmän, kuin mitä kansallisen tason perusharrastustapahtumalta.

Perusajatus sääntöjen ”avaamisessa” oli nimenomaan se, että seurat löytäisivät itselleen sopivan tavan toteuttaa kilpailuja, joka olisi aina kulloisenkin seuran resursseille sopivaa ja motivoivaa. Lisäksi pyrkimyksenä on aktivoida sellaisia seuroja rallien tekemiseen, joille kilpailujen järjestämisen kynnys on muodostunut lähihistoriassa liian korkeaksi, ennen kaikkea sarjatasolla.

Sääntömuutokset ovat ilahduttavasti herättäneet jo jonkin verran kiinnostusta seuroissa, ja ilahduttavinta toki se, että kiinnostuneita ovat olleet seurat, jotka eivät ole ralleja hetkeen aikaan järjestänyt. Toki sääntömuutosten ja niiden toimivuuden arviointiin vaaditaan pidempi ajanjakso.

Jonkin verran seuroissa on herännyt kysymyksiä ja epätietoisuutta siitä, mitä asioita nykysääntöjen mukaan kansallisissa ralleissa voidaan tehdä toisin, ja mitä mikäkin muutos vaikuttaa itse kilpailun tekemiseen ja esim. henkilöresursseihin. Säännöt toki kertoo erilaiset toteutusmahdollisuudet, mutta vasta käytäntö monesti osoittaa sen, miten asioita olisi hyvä tehdä, ja mikä lopulta vaikuttaa tekemiseen ja lopputulokseen. 

Lisäksi sääntömuutosten yhtenä tärkeänä ajatuksena on tarjota seuroille hieman ”sparrausta”, ja oivaltamisen sekä onnistumisen mahdollisuutta seuroille, kun seura löytää itselleen sopivan tavan toimia ja toteuttaa kilpailutapahtumia harrastajille.

Jotta saisimme näistä ”uuden sukupolven ralleista” lisää käytännön kokemusta, sekä kalenteriin kaudella 2020 enemmän kevyemmin ja helpommin toteutettuja kilpailuja, AKK:n rallin lajiryhmä haastaakin nyt kaikki AKK:n kahdeksan aluetta mukaan projektiin, jossa jokainen aluevaltuuston valitsema seura toteuttaa kauden 2020 aikana yhden rallin omalle alueelleen, nimenomaan hyödyntäen näitä ”kevennettyjä” rallin sääntöjä ja järjestämismahdollisuuksia.

Ajatus on, että jokaiselle alueelle toteutettaisiin kaudella 2020 rallikilpailu, joka toimisi myös oman alueen ”kerrasta poikki” aluemestaruuskilpailuna. Sinänsä kilpailun toteutukselle ei aseteta mitään muita ehtoja, kuin että kilpailu toteutetaan kansallisena rallina, ja nimenomaan hyödyntäen arvokilpailujen ulkopuolisia rallin järjestämissääntöjä.

Kilpailun järjestäjänä voi toimia jokin alueen ”valtuuttama” seura aluevaltuuston parhaalla katsomallaan tavalla, esim. niin että alue valitsee yhteistyössä järjestäjän kanssa seuralle alueeltaan aktiivisia ”avustajia”. Lisäksi toiveena on, että kilpailu järjestettäisiin mahdollisuuksien mukaan alueella/kaupungissa, jossa ei ole järjestetty rallikilpailuja lähihistoriassa.

Kilpailuun nimetään AKK:n toimesta kilpailukonsultti, joka osaltaan auttaa ja haastaa järjestäjää löytämään sopivan tavan kilpailun toteutukseen. Lisäksi rallin lajipäällikkö sekä lajiryhmän jäsenet auttavat järjestäjää kilpailun suunnitteluvaiheessa tarvittavissa määrin.

Lajiryhmä toivoo, että jokainen alue käsittelisi asian kevään 2019 aikana, ja ilmoittaisi lajipäällikölle oman alueensa kilpailun järjestämisestä viimeistään heinäkuun 2019 loppuun mennessä. Ilmoituksessa pitää kertoa koska kilpailu ollaan järjestämässä ja mihin kilpailu tullaan järjestämään ja mikä taho (alue/seura) kilpailun järjestämisestä käytännössä vastaa.

AKK ei peri näistä kilpailuista erikseen kilpailulupamaksua. 

Kilpailukonsulttien raporttien perusteella valitaan kauden jälkeen paras alueen järjestämä ralli, ja alue palkitaan järjestämisestä kauden 2020 jälkeen AKK:n Mestareiden Illassa.

Lisätiedot:

Lajipäällikkö Henrik Frank, etunimi.sukunimi@autourheilu.fi, 040-5349977

Lajiryhmän puheenjohtaja Markus Silfvast, etunimi.sukunimi@gmail.com, 044 972 3805

Design Mainostoimisto Ajaton Oy