F-Rallisarja valmistautuu kauteen 2020 – sarjassa viisi osakilpailua

1.11.2019

« Takaisin

Kauden 2019 F-Rallisarja saatiin päätökseen kaksi viikkoa sitten Petäjävedellä, haastavissa olosuhteissa ajetussa Kyläseppärallissa. Sarjan mestaruudet on selvillä, ja sarjasääntöjen mukaiset palkinnot jaetaan Hanaa! Expon virallisilla jatkoilla Lahdessa lauantaina 30.11.2019. Lisäksi toki liiton viralliset Cup-palkinnot AKK-Motorsport ry:n Mestareiden Illassa tammikuun alussa, 11.1.2020.

Nyt kun mennyt kausi on saatu valmiiksi, on aika siirtää katseet sarjakauteen 2020. Tulevalla kaudella sarjassa kilpaillaan jälleen viisi osakilpailua, jotka sijoittuvat maantieteellisesti mielenkiintoisiin paikkoihin ja tarjoaa varmasti erittäin laadukkaasti järjestetyt kilpailut sarjan kilpailijoille.

Kauden 2020 F-Rallisarjan kilpailukalenteri on seuraava:

25.1.2020   JMK-Ralli, Jämsä

15.2.2020   XIX Kangasniemi Ralli, Kangasniemi

6.6.2020     Orimattila Ralli, Orimattila

22.8.2020   Koillis-Savo Ralli, Tuusniemi

3.10.2020   XLIV Rantaralli, Naantali

Sarjasäännöt valmiina, muutokset maltillisia

AKK-Motorsport ry:n lajiryhmä on työskennellyt aktiivisesti tulevan kauden sarjasääntöjen kanssa syksyn aikana. Sääntövalmistelun pohjana ja tietolähteenä on käytetty lajiryhmän keväällä toteuttamaa rallin harrastajakyselyä sekä myös ollut yhteydessä sarjan aktiiviharrastajiin pyrkien selvittämään sarjan muutostarpeita tulevalle kaudelle ja pidemmälle tulevaisuuteen.

Harrastajilta kerätyn palautteen mukaan sarjan urheilullisessa sisällössä ei ole juurikaan korjattavaa, joten sääntömuutokset tulevalle kaudelle ovat varsin maltillisia.

Merkittävin ja näkyvin muutos on aikaisemmin Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan yhteydessä kilpaillun perinteisen Rally Trophy-sarjan siirtyminen F-Rallisarjan yhteyteen. Tulevalla kaudella V1600- ja alle 1400 kuutioisten ralli-autojen sarja tunnetaan nimellä ”F-Rally Trophy”. 

Kaudelle 2019 mukaan otettu, ennen kaikkea F-Rallisarjan ja F-ryhmän ”juuria” vaaliva F-Original Cup ei valitettavasti saavuttanut ihan sille varovaisesti odotettua suosiota. Muutenkin kyseinen titteli hieman ”hautautui” varinaisten F-Rallisarjan mestaruuksien varjoon, näin ollen kyseistä mestaruutta ei jaeta enää kaudella 2020.

Sarjaan uusina mukaan tulleille tulokkaille suunnattu F-Rallisarjan Tulokas Cup sen sijaan pysyy mukana sarjassa, ja sen toivotaan houkuttelevan sarjaan mukaan uusia kasvoja, ja olevan hyvä ja tavoittelemisen arvoinen titteli myös hieman pienemmällä kokemuksella kilpaileville kuljettajille. Sarjan eräänlaisena ”kummisetänä” toimii entinen Ralli MM-sarjan ammattikuljettaja Toni Gardemeister, jonka lahjoittama ja nimeä kantava kiertopalkinto jaetaan parhaalle tulokkaalle myös kauden 2020 jälkeen. Lisäksi tulokaskuljettajille kesällä 2019 järjestetty ajoleiri koettiin todella positiiviseksi kokonaisuudeksi, jota jatketaan myös tulevalla kaudella.

Muista sarjan käytännön elementeistä niin sarjaan ilmoittautuminen, sarjamaksu ja pistelasku pysyy kauden 2019 kaltaisena.

Merkittävä ja kuljettajille näkyvin muutos tulevalle kaudelle on lähtöjärjestyksen muuttuminen kiertävästä, joka kilpailussa vakiona toistuvaksi. Kauden aikana ja sen jälkeen kerätyn palautteen perusteella nuotista ajavien luokkien lähtöpaikka on nostettu nyt tulevalla kaudella jokaisessa kilpailussa ensimmäiseksi. Jatkossa lähtöjärjestys luokittain on seuraava, joka pysyy vakiona läpi kauden:

Nuotti (2WD), Nuotti (4WD), Yleinen, Seniorit, Juniorit, F-Rally Trophy.

Kauden aikana on herännyt paljon keskustelua mahdollisista autojen tekniikkaa koskevista sääntömuutoksista tulevaisuuteen. Työ niiden osalta on kesken, ja tavoite on saada tekniikkaa koskevat sääntömuutokset valmiiksi kaudelle 2021. Tulevalla kaudella F-Rallisarjassa käytettävän kilpailukaluston tekniset säännöt pysyvät käytännössä vuoden 2019 kaltaisena. Suuremmat muutokset on siis tavoitteena vuodelle 2021, ja niistä julkaistaan lisätietoja viimeistään tulevan kevään aikana.

Palkintoihin lisämaustetta

Sarjan osallistumismaksuista kohdennetaan myös tulevalla kaudella sarjan palkintorahastoon 200 euroa/ilmoittautuminen, josta lopullinen palkintojen suuruus määräytyy sarjasäännöissä annettavien prosenttien perusteella.

Näiden sarjapalkintojen lisäksi AKK-Motorsport ry:n omistama markkinointiyhtiö AKK Sports Oy on lahjoittanut F-Rallisarjalle seuraavat palkinnot kaudelle 2019:

  • Jokaisen eri sarjan (Nuotti 2WD, Nuotti 4WD, Yleinen, Seniorit ja Juniorit) pistejohtajalle kauden kolmannen osakilpailun jälkeen ilmainen ilmoittautuminen Suomen MM-rallin yhteydessä ajettavaan Vetomies 2020 kilpailuun
  • Kolmannen osakilpailun jälkeen jokaisen sarjan viidelle parhaalle kilpailijalle varataan osallistumisoikeus Vetomies 2020 kilpailuun niin, että mahdollisessa karsinnassa nämä kilpailijat eivät voi tulla karsituksi.

Menneenä kesänä ajettu Vetomies 2019-kilpailu osoittautui kilpailijoiden keskuudessa todella halutuksi tapahtumaksi, jonka vetovoima tuskin on ainakaan vähenemään päin tulevalle kesälle, onhan kyseessä MM-rallin 70-vuotis juhlavuosi, jonka oheistapahtumana Vetomies-tittelistä kilpaillaan. Näillä palkinnoilla pyritään saamaan mukaan kilpailuun mahdollisimman hyvin kotimaisia eturivin harrastajia myös F-Rallisarjasta.

Jorma Mikkola jatkaa F-Rallisarjan ”isäntänä”

F-Rallisarjan toteutuksesta ja vastaa myös tulevalla kaudella lajiliitto AKK-Motorsport ry, ja sen Rallin Lajiryhmä. Sarjakilpailijoiden keskuudessa on kaivattu sarjalle selkeää ”isäntää” joka on kilpailuissa näkyvästi paikalla, ollen samalla toki myös aktiivinen yhteyshenkilö sarjan osakilpailujärjestäjille. Sarjakoordinaattorina on toiminut jo useamman vuoden jo pitkään sarjan kanssa eri rooleissa työskennellyt Jorma Mikkola, joka on vastannut yksin myös sarjan viestinnästä parin edellisen kauden aikana. Tulevalle kaudelle on sovittu, että ”Jorkki” ottaa entistä suuremman roolin sarjan ”isäntänä”, ja toimii yhteyshenkilönä sarjan asioissa niin kilpailijoille kuin järjestäjille kauden aikana. Näin saadaan toivottavasti kilpailijoille avattua entistä selkeämpi kanava tuoda omia ajatuksiaan julki ja samalla toki myös järjestäjien toimintaan entistä parempaa ja sarjan arvolle sopivaa yhdenmukaista toteutusta. Sarjan viestinnästä tulee vastaamaan uusi, tiiviisti ”Jorkin” kanssa yhteistyössä toimiva henkilö, mutta hänen tietonsa julkaistaan myöhemmin.

Sarjasäännöt julki marraskuun puolivälin jälkeen

Kuten jo todettua, sarjasääntöjen valmistelutyö on lajiryhmän osalta valmiina ja tällä hetkellä säännöt ovat hyväksyttävänä AKK-Motorsport ry:n hallituksella.

Sarjasäännöt julkaistaan viikon 47 aikana, ja samalla avataan sarjaan ilmoittautuminen AKK:n KITI-järjestelmässä.

Sarjan ympärille, sekä sen kilpailijoille ollaan valmistelemassa pieniä ”lisäporkkanoita” tulevalle kaudelle, mutta näistä julkaistaan lisätietoja viimeistään sääntöjen julkaisun yhteydessä.

PS. F-Rallisarja ja sen osakilpailut ovat vahvasti edustettuna Hanaa! Expo tapahtumassa lauantaina 30.11.2019! Tule vierailemaan sarjan osastolla, tutustumaan sarjaan ja sen osakilpailuihin sekä haastamaan muut ”äffän”-kaverit rallisimulaattorissa!

 

Design Mainostoimisto Ajaton Oy