Lapuan crosskart-junnuleirillä ennätysmäärä osallistujia

16.4.2024

« Takaisin

14.4.2024 järjestettiin crosskart-leiri, joka oli suunnattu erityisesti lajin junioriluokkien kuljettajille sekä heidän huoltajilleen.


Lapuan crosskart-junnuleirillä oli ennätysmäärä osallistujia  

14.4.2024 järjestettiin crosskart-leiri, joka oli suunnattu erityisesti lajin junioriluokkien kuljettajille sekä heidän huoltajilleen. Leiri keräsi ennätyksellisen suuren joukon osallistujia, lähes 100 henkilöä, joista 46 oli kuljettajia ja loput heidän huoltajiaan. Osallistujien ikähaitari vaihteli 5–15 vuoden välillä.

Päivä oli täynnä oppia ja elämyksiä, sillä turvallisuusasioiden lisäksi osallistujat saivat ohjausta kilpailutilanteisiin ja sääntöihin. Radalle päästiin päivän päätteeksi, kun perusasiat olivat hallussa. Aloittelijoille oli käytössä harjoitusrata, jossa testailtiin jarrutusharjoituksia ja pujottelua. Leirin keskeinen tavoite oli helpottaa osallistumista kilpailuihin tarjoamalla mahdollisuus harjoitella viivalta lähtöjä ja kilpailemisen perustaitoja.

Leirin ja lajin yhteisöllisyys näkyi selkeästi, kun uudet harrastajat otettiin innolla mukaan ja kokeneemmat kuljettajat opastivat mielellään nuorempia. Hyvä yhteishenki leirillä vahvisti harrastajien välistä sidettä.

"On hienoa olla osa tätä yhteisöä ja nähdä, miten kaikki panostavat lajiin", kiteyttää rallicross/crosskart lajiryhmän jäsen Marina Rantanen. 


Päivä rakentui vapaaehtoisten hartiavoimin

Leiripäivän mahdollistivat Rantasen lisäksi lajiryhmän aktiivijäsenet Ville Viitanen ja Pasi Koski. Kolmikko toimi niin leirin kouluttajina kuin huolehtivat leirin käytännönasioista.

Myös huoltajille oli järjestetty päivän aikana omaa ohjelmaa. Lajiryhmäläiset Taito Tommila ja Hannu Mikkola sekä kesäsarjan tulospalvelusta Sinikka Tommila opastivat huoltajia kilpailuihin ilmoittautumiseen ja tarvittavien dokumenttien suhteen, mutta kertoivat myös tulevasta kilpailukaudesta ja sääntömuutoksista. Huoltajat saivat myös käytännön kokemusta lajista, sillä he osallistuivat lasten kanssa epäviralliseen katsastukseen, hallintatesteihin ja ajoharjoituksiin.

Kokeneemmille kuljettajille tarjottiin päivän aikana ajo-opetusta Joni-Pekka Rajalan johdolla. Lisäksi AKK:n valmennuspolusta vastasi AKK:n kouluttaja Teemu Arminen.

 

Kiinnostus lajia kohtaan kasvaa vahvasti

Kiinnostus crosskartia kohtaan on kasvanut selvästi viime vuosien aikana - aiempina vuosina leirien osallistujamäärät ovat olleet jopa puolta pienempiä.

Marina Rantanen on ollut mukana lajin parissa kuudetta vuotta ja kertoo, että kiinnostus on kasvanut merkittävästi. Hänen perheensä on omistautunut autourheilulle ja lapset ovat harrastaneet crosskartia jo useamman vuoden ajan. Syy, miksi crosskartista tuli myös Rantasen perheen lasten harrastus, on lajin ehdottomat vahvuudet. ”Crosskart on ympäri vuoden harrastettava laji, johon oli helppo mennä mukaan. Lajia voi harrastaa melkein missä tahansa suljetulla alueella eli siihen ei välttämättä tarvita edes rataa. Crosskart on myös laji, jonka pystyy aloittamaan alle 15-vuotiaana”, kiteyttää Rantanen.

”Toki lajia on tehty aktiivisesti tunnetummaksi ja saatu tätä kautta enemmän näkyvyyttä. Hyvin tehty pohjatyö alkaa tuottaa tulosta ja näkyy positiivisesti myös harrastajamäärien kasvussa”, Rantanen iloitsee. Crosskart on ollut esillä eri tapahtumien lisäksi kaksi vuotta sitten Secto Rally Finland -tapahtumassa.

 

Helppo tulla mukaan lajin pariin – harrastamaan tai toimitsijaksi

Crosskartin maailmaan pääsee helposti mukaan, sillä laji on matalan aloituskynnyksen laji. Harrastamisen aloittamiseen sopivaa kalustoa on saatavilla myös käytettynä ja lajiryhmän jäsenet opastavat sekä kouluttavat lajin pariin. Vaikka kyse on yksilölajista, niin yhteisöllisyys on vahvasti läsnä myös autourheilussa.  

Huoltajien toivotaan olevan matalalla kynnyksellä yhteydessä seuroihin, sillä he ovat erittäin tervetulleita mukaan seuratoimintaan ja esimerkiksi toimitsijaksi kilpailuihin. ”Lasten ja nuorten puolesta on valmis käyttämään aikaa ja haluaa olla mukana kehittämässä crosskartin junioritoimintaa”, Marina Rantanen sanoo.

Kaverit ja yhdessä tekeminen ovat huomattavasti tärkeämpiä asioita kuin kilpaileminen – vaikka toki crosskartin junioritoiminnan myötä on mahdollista päästä pitkälle. Esimerkiksi crosskartissa aloittaneet Leevi Lassila, Lauri Halonen ja Joonatan Ylilammi ovat siirtyneet rallin SM-tasolle. Vasta 15-vuotias Joni Turpeinen puolestaan debytoi viime vuonna autokrossissa ja ajoi hienosti hopeaa.

Mutta mistä kaikki sitten alkaa? Junnuleireistä, jarruharjoituksista, viivalla lähtöjen opettelusta ja paljon muusta. Mutta ennen kaikkea se alkaa hyvästä yhteishengestä, yhdessä tekemisestä ja kaveruuksista.  Tervetuloa mukaan crosskart-yhteisöön.

Crosskartin ajankohtaisia uutisia voi lukea täältä
 

Bannerin kuva: RPF Media, www.rpfmedia.fi
Artikkelin kuva: Marina Rantanen

 

Yhteystiedot

Katja Lindman

Viestintäpäällikkö

044 7360 325

katja.lindman@autourheilu.fi

Design Mainostoimisto Ajaton Oy