Jokamiehenluokka pitää pintansa

30.4.2015

« Takaisin

Jokamiehenluokka eli jokkis on harrastajamääriltään Suomen suurin autourheilulaji. Aktiivikilpailijoita lajissa on reilu 3000.

Jokamiehenluokka eli jokkis on edullinen kilpa-autoiluluokka, jonka verraten vapaat tekniset säännöt mahdollistavat kilpailussa käytetyn auton rakentamisen lähes kaikista siviililiikenteessä käytettävistä autoista. Kaudella 2014 jokkiskilpailuissa nähtiinkin lähtöviivalla yli 40 eri automerkkiä, mikä on eniten kotimaisista autourheilulajeista.
- Jokkiksen suola on edelleen autojen rakentelu ja useiden automerkkien kirjo. Viime kilpailukaudella kisoissa ajettiin jopa 49 eri automerkillä, näistä harvinaisimpia ovat Hansa, Jalta ja Neckar. Nämä useimmille täysin tuntemattomat automerkit ovat saaneet lajissa hyvän vastaanoton ja lajin "Pelle Pelottomat" keksivätkin autoihin mitä ihmeellisimpiä ratkaisuja, jotta niistä tulisi mahdollisimman kilpailukykyisiä, kertoo lajipäällikkö Timo Lampinen AKK:sta.

1970-luvulla syntynyt jokkis on varsin kansallinen autourheilulaji, eikä lajia harrasteta täsmälleen samanlaisena missään muualla maailmalla. Ehkä lähimpänä jokkista on Ruotsissa ajettava Folkrace.

Jokamiehenluokalle ominainen piirre on, että kilpailuun osallistuvat autot ovat sääntöjen mukaan myyntivelvoitteen alla kilpailun jälkeen käytävässä ostotarjousmenettelyssä. Kuka tahansa ei autoa voi noin vaan kuitenkaan ostaa: autot ovat ainoastaan kilpailijalisenssin ja lajitutkinnon omaavien harrastajien ostettavissa.

Jokkis-kilpailut keräävät perinteisesti satoja osallistujia, ja lajin kilpailut ovat maamme suurimpia kansallisia autourheilutapahtumia.
- Kevätkauden avannut Kokemäen Kupla Kuhmut keräsi 470 ilmoittautumista ja tulevana viikonloppuna Vetelin Kemorassa ajettava Asfalttikunkku 848 ilmoittautumista. Jo nämä määrät osoittavat, että lajin suosio on edelleen vankka ja kesällä on odotettavissa kiivaita kamppailuita jokkisradoilla, iloitsee jokamiehenluokan asioista vastaavan AKK:n lajiryhmän puheenjohtaja Jani Kola.

Jokkiksen viehätyksen ovat löytäneet myös monet kansainvälisen tason autourheilijamme. Rallikuljettaja Mikko Hirvosen ura on alkanut lajin parista, ja edelleen kisoissa saatetaan nähdä vaikkapa rallicrossin GRC-mestari Joni Wiman tai Niclas "Bossen poika" Grönholm. Autourheilun multitalentti, tällä kaudella rallicrossin EM-sarjaa ajava Joni-Pekka Rajala on lajin moninkertainen Suomen mestari.

Jokamiehenluokassa ajetaan SM-titteleistä viidessä eri luokassa. Lisäksi vuosittain ajetaan joukkuemestaruudesta JM SM Liiga -kilpailussa. Kauden 2015 arvokisakalenteri näyttää tältä:
13.-14.6. Romukauppa JM SM-EVK, Alastaro
27.-28.6. JM SM-Yleinen, Suonenjoki
15.-16.8. JM SM Nuoret ja Naiset, Puolanka
29.-30.8. JM SM-Liiga, Hyvinkää

Kauden 2015 koko kilpailukalenteri löytyy täältä: http://www.autourheilu.fi/lajit/jokamiehenluokka/kilpailukalenteri/

Lisätietoja:
jokamiehenluokan lajiryhmän puheenjohtaja Jani Kola, 0400 726 874
lajipäällikkö Timo Lampinen (lomalla 3.5. saakka), 0207 219 463, timo.lampinen@autourheilu.fi

Kuva JM SM Liiga 2014 kilpailunjärjestäjältä.

Design Mainostoimisto Ajaton Oy