Lajit - Jokamiehenluokka

Jokamiehenluokka eli Jokkis on harrastajamääriltään suurin autourheilulaji. Jokkis on edullinen kilpa-autoilu luokka, jonka suhteellisen vapaat tekniset säännöt mahdollistavat kilpailussa käytetyn auton rakentamisen lähes kaikista siviili liikenteessä käytettävistä autoista.

Luokalle ominainen piirre on, että kilpailuun osallistuvat autot ovat sääntöjen mukaan myyntivelvoitteen alla. Näin ollen kilpailun jälkeen käytävässä ostotarjousmenettelyssä, autot ovat kaikkien kilpailijalisenssin ja lajitutkinnon omaavien harrastajien ostettavissa.

Mukaan kilpailemaan pääsee jo sinä vuonna kun täyttää 15 vuotta, suoritettuaan ensin JM-tutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa sinä vuonna kun henkilö täyttää 15 vuotta. Nuorten luokassa alle 18-vuotiaat sekä pojat että tytöt voivat ajaa yhdessä. Alle 18-vuotiaat tytöt voivat osallistua naisten ja nuorten luokkaan, jos luokat ajetaan kilpailussa eri päivinä. Yleisessä luokassa kuljettajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt. Senioriluokkaan saa osallistua aikaisintaan täytettyään 50 vuotta. Kaikissa luokissa kuljettajilta vaaditaan tutkinnon lisäksi kilpailulisenssi, joka sisältää kilpailijan tapaturmavakuutuksen.

Radat ovat pääosilta soraratoja ja ratoja joissa on vaihtelevasti sora ja asfalttiosuuksia. Ratoja on noin 100 ympäri suomea. Muutamia kilpailuja ajetaan myös kokonaan asfaltilla eli moottoriradoilla. Talvella ajetaan sekä järvien jäällä että maalle jäädytetyillä radoilla.

Kilpailuja järjestetään vuosittain noin 100 eri puolilla maata. Osallistujamäärät vaihtelevat 50 kuljettajasta aina yli 700 kuljettajan mammuttikilpailuihin. Lisäksi on seurojen omia jäsentenvälisiä kilpailuja. Näissä kilpailuissa ei vaadita JM-tutkintoa ja tutustumislisenssin voi hankkia kilpailupaikalta omalta seuraltaan.

Kilpailut suoritetaan pudotusajona. Kilpailu ajetaan järjestäjän julkaiseman ajokaavion mukaisesti. Ajokaavioissa käytetään lähdöistä nimityksiä seuraavassa järjestyksessä; alkuerä, keräilyerä, välierä, semifinaali, sijoituserä ja finaali. Lähdöt tapahtuvat aina yhdestä rivistä. Lähdön tuloksen perusteella kilpailijat sijoitetaan ajokaaviossa sen sijoituskaavion mukaisesti seuraaviin lähtöihin. AKK voi myöntää luvan myös muunlaiselle ajotavalle kuin pudotusajolle tai kokeilukilpailuksi luonnehdittavalle kilpailulle. Joukkuekilpailuissa käytetään pistetyyppistä ajotapaa.

Huipputasolla ajetaan Suomenmestaruuksia viidessä eri luokassa; JM SM Nuoret, JM SM Naiset, JM SM Yleinen EVK, JM SM Yleinen, sekä joukkuekilpailu JM SM Liiga. Jokamiehenluokassa ajetaan myös kansallisia joukkuekilpailuja.

Ostotarjousmenettelyssä täytetään ja jätetään tarjouksen tekijän tiedoilla varustettu ostotarjouskuitti kilpailunjärjestäjälle halutusta autosta. Kilpailija voi halutessaan tehdä ajamastaan autosta suojatarjouksia. Jos autosta on jätetty useampi ostotarjous, suoritetaan arvonta. Ostotarjousmenettelyssä auton hinta on 2000 euroa.

Design Mainostoimisto Ajaton Oy